Lehtikuva/Markku Ulander

Suomen Vastarintaliike

Suomen Vastarintaliike kannattaa valkoista ylivaltaa, kansallissosialismia ja pohjoismaisen valtion perustamista.

Liikkeeseen kytköksissä olleet henkilöt tekivät heinäkuussa 2010 Helsingin Pride-kulkueeseen kaasuhyökkäyksen.

Heinäkuussa 2012 SVL-aktiivi sumutti pippurikaasulla vasemmistopoliitikko Dan Koivulaaksoa. Hän tarvitsi sairaalahoitoa.

Tammikuussa 2014 liikkeen jäsenet pahoinpitelivät Vantaalla heidän jakamiaan lentolehtisiä arvostelleen mieshenkilön. Saman vuoden vappuna järjestön jäsenet häiritsivät Porissa vasemmistoliiton vappujuhlaa heittämällä yleisön joukkoon savupommeja, huudattamalla sireeniä ja huutelemalla megafoniin.

Elokuussa 2015 SVL järjesti Jyväskylässä mielenosoituksen, jossa mielenosoittajat ryntäsivät joukolla kolmen ihmisen kimppuun.

ILMOITUS

Ministerit eivät vieläkään pysty tuomitsemaan äärioikeiston harjoittamaa väkivaltaa puhumatta samaan aikaan maahanmuutosta. Peli poikki -mielenosoituksessa lauantaina vaaditaan tekoja rasismia ja väkivaltaista äärioikeistoa vastaan.

Joskus tulee se hetki, jolloin on sanottava, että ei koskaan enää. Äärioikeiston nousu, järjestäytyminen ja väkivalta on ollut tiedossa pitkään. Silti ilmiötä vähäteltiin vielä tämän vuoden alussa, kun väkivaltarikollisten johtama Soldiers of Odin aloitti katupartioinnin.

– Kyllähän jokainen arjessa ymmärtää, että jos lapsia kuljetetaan harrastuksiin tai kouluun tai niin edespäin, arvioi pääministeri Juha Sipilä tammikuussa.

Poliisiylijohtaja Seppo Kolehmainen rinnasti aluksi katupartioinnin talkootyyppiseksi kansalaistoiminnaksi.

Kumpikin joutui tarkentamaan puheitaan, kun niistä nousi kohu.

Yhdeksässä kuukaudessa kypsyy syntymän ihme, mutta aika on liian lyhyt joillekin ymmärryksen lisääntymiseen. Pääministeri Juha Sipilä sekoittaa edelleen toisiinsa kuulumattomia asioita, vaikka äärioikeiston toiminta on johtanut kuolemantapaukseen, Suomessa ensimmäiseen poliittisista syistä liki 70 vuoteen. Sipilä, ulkoministeri Timo Soini ja osa perussuomalaisten eduskuntaryhmän johdosta kytkee uusnatsit ja maahanmuuton toisiinsa mauttomalla tavalla.

Ei koskaan -hetki oli viime perjantaina. Ainakin olisi pitänyt olla, mutta valtiovallan reaktiot Suomen Vastarintaliikkeen aiheuttamaan kuolemantapaukseen eivät lupaa hyvää.

Epäilty kuvassa Immosen kanssa

Tämä on tapahtunut:

Uusnatsistinen Suomen Vastarintaliike järjesti toissa lauantaina mielenilmauksen Helsingin Asema-aukiolla. Paikalle osunut Jimi Joonas Karttunen ilmaisi mielipiteensä heistä, sylkäisi maahan ja jatkoi matkaa. Poliisin mukaan epäilty Jesse Torniainen juoksi Karttusen kiinni ja potkaisi häntä rintaan, minkä johdosta Karttunen kaatui ja löi päänsä.

Karttunen kuoli sairaalassa viime perjantaina. Hänen nimensä on tiedossa, koska uhrin isä julkaisi sen viime viikonloppuna sosiaalisessa mediassa.

Suomen Vastarintaliikkeen tapahtumasta julkaisemalla videolla näkyy verissään makaava mies. Uusnatsit itse nimittivät pahoinpitelyä kurinpalautukseksi.

Tutkinnanjohtaja Teemu Kruskopf on kertonut, että Torniainen on ollut merkittävä toimija Suomen Vastarintaliikkeessä. Hänellä on rankka väkivaltarikollisen tausta.

Viime kesänä Torniainen poseerasi samassa kuvassa perussuomalaisten kansanedustajan Olli Immosen kanssa Eugen Schaumanin muistotilaisuudessa. Asiasta nousseen kohun jälkeen perussuomalaiset ”harjasivat” Immosen sillä, että hän oli pari kuukautta poissa eduskuntaryhmän työskentelystä ja palasi sen jälkeen puhdistettuna miehenä takaisin.

Laittomat arpajaiset kielletty, rasismi ei

Vasemmistonuorten puheenjohtaja Anni Ahlakorpi kysyi sunnuntaina, miksi väkivaltaiset uusnatsit ylipäätään saavat kokoontua keskellä Suomen suurinta kaupunkia.

Keskustelua väkivaltaisten järjestöjen kieltämisestä on käyty ennenkin, ja nyt sisäministeri Paula Risikko on luvannut selvittää asiaa. Tähän mennessä kieltolinjalle ei ole haluttu mennä, koska asiantuntijoiden mielestä nykyinenkin lainsäädäntö esimerkiksi järjestäytyneestä rikollisuudesta ja kiihottamisesta kansanryhmää vastaan riittää.

Rikosoikeuden apulaisprofessori Sakari Melander on Perustuslakiblogissa kysynyt silti, miksi järjestäytynyttä rasismia ei kriminalisoitaisi. Kieltäähän rikoslaki muun muassa laittomien arpajaisten järjestämisen.

”Rasismin torjuminen on yhteiskunnallisesti huomattavasti painavampi tavoite kuin esimerkiksi yleishyödyllisiin arpajaisiin liittyvien väärinkäytösten torjuminen. Rikosoikeuden käyttäminen rasismin torjumiseksi olisi näin myös oikeasuhtaista rasismin torjumista koskevan tavoitteen painavuuteen nähden”, Melander kirjoitti.

Parhaillaan onkin käynnissä Huominen ilman pelkoa -kampanja rasistisen toiminnan kieltämiseksi lailla. Kampanjan tavoitteena on muotomääräyksiä vastaava lakialoite, jonka yli puolet kansanedustajista allekirjoittaa. Se valmistuu lokakuun alussa.

– Järjestäytyneeseen rasismiin pitää puuttua, ennen kuin tapahtuu lisää peruuttamattomia asioita. Kuolemaan johtanut väkivalta ei ole epäillyn tekijätahon väkivallan historiassa ensimmäinen. Meidän poliitikkojen tehtävänä on pitää huolta, että se on viimeinen, sanoo kampanjan toinen perustaja Saara Ilvessalo.

Tällainen laki olisi varmasti tulkinnanvarainen, mutta sillä voitaisiin vastata Ahlakorven esittämään huoleen. Poliisi ei enää voisi sallia väkivaltaista vallankumousta tavoittelevan Suomen Vastarintaliikkeen ja muiden sen kaltaisten ryhmien avointa esiintymistä lippuineen ja muine tunnuksineen julkisilla paikoilla.

Jatkuuko vähättely?

Lainsäädäntö on joka tapauksessa hidas keino. Tällä hetkellä ongelmana on äärioikeiston vähättely.

Sisäministeriön julkaisemissa tilannekatsauksissa on jo useiden vuosien ajan pidetty väkivaltaisen ääriliikehdinnän uhkaa Suomessa pienenä.

Poikkeuksen ministeriön mukaan muodostaa selkeästi kansallissosialistinen Suomen Vastarintaliike. Kyseessä on poliittinen, valtakunnallinen ja hierarkkisesti organisoitunut järjestö, jonka tavoitteena on kansallissosialistisen valtion luominen epädemokraattisin keinoin. Ministeriön mukaan SVL on vallankumouksellinen ja luonteeltaan militantti liike. Näin todettiin esimerkiksi tammikuussa 2013, kolme ja puoli vuotta sitten.

Silti tällainen ääriliike saa vapaasti uhota pääkaupungin keskeisimmällä paikalla poliisien seuratessa sivusta, mikä näkyy SVL:n itse tilaisuudestaan ottamissa kuvissa.

Äärioikeisto Suomessa -kirjan kirjoittajat Li Andersson, Mikael Brunila ja Dan Koivulaakso totesivat alkuviikolla yhteisessä kirjoituksessaan, että lainsäädäntöä suurempi ongelma on vähättelevä asenne, jolla fasistisiin ryhmittymiin ja niiden muodostamaan uhkaan on suhtauduttu. He huomauttivat, että poliisilakia käytetään Suomessa jatkuvasti myös rauhanomaisiin mielenosoituksiin puuttumiseen.

Kun mikä tahansa muu ryhmä osoittaa Suomessa mieltään, on paikalla lähtökohtaisesti poliisipartioita, he kirjoittivat.

Mitä Sipilä ajatteli?

Palataan vielä valtiovallan reagointiin Suomessa täysin poikkeukselliseen väkivallantekoon. Sivistysmaissa tällaisissa tapauksissa ministerit, ja ehkä presidenttikin, käy tapahtumapaikalla osoittamassa myötätuntoa uhrille ja hänen omaisilleen sekä osoittamassa, että tällaista ei kerta kaikkiaan hyväksytä.

Suomen presidentti Sauli Niinistö on parhaillaan New Yorkissa YK:n yleiskokouksessa. Sieltä hän kuitenkin osoitti muulta valtiojohdolta puuttuvaa arvojohtajuutta sanomalla selkeästi, että rasismi on rikos ja kuuluminen järjestöön, jonka tavoitteisiin kuuluu mikä tahansa rikos, on myös rikollista.

Myös valtiovarainministeri Petteri Orpo onnistui tuomitsemaan väkivaltaisen teon ilman kytkentöjä maahanmuuttoon tai turvapaikanhakijoihin.

Pää- ja ulkoministeriltä kesti pitkälle maanantai-iltapäivään saada kannanotto asiasta, ja kun ne vihdoin tulivat, asiaan kytkettiin Otanmäki.

Vasemmistoliiton entinen puheenjohtaja, kansanedustaja Paavo Arhinmäki ajatteli ensin, ettei puutu asiaan, koska sitä on käsitelty niin paljon julkisuudessa. Sipilän ja Soinin kannanotot pakottivat avautumaan Facebookissa:

”Otanmäellä on tapahtunut törkeä ja tuomittava henkirikos, josta epäillään turvapaikanhakijoita. Mitä Sipilä ajatteli, kun hän (ja myös ulkoministeri Soini) yhdisti yksittäisten ihmisten tekemän ryöstösurman ja uusnatsien järjestäytyneen väkivallan kirjoituksissaan? Näillä ei ole mitään tekemistä keskenään.”

”Kyllä maan ylimmän johdon tasolla pitäisi ymmärtää, että uusnatsien väkivallalla ei ole mitään tekemistä turvapaikanhakijoiden kanssa, mutta tällaisten asioiden laittaminen samaan lauseeseen luo niiden välille vähintään mielleyhtymän.”

Arhinmäki ei tiedä, kumpi olisi huolestuttavampaa, ”se ettei pääministeri Sipilä ymmärrä järjestäytyneiden uusnatsien toiminnan luonnetta vai se, ettei hän halua edes tällaisessa tilanteessa kirjoittaa siitä. Väkivaltaiset uusnatsit ovat uhka koko suomalaiselle yhteiskunnalle.”

Neljässä vuodessa lisää väkivaltaa

Äärioikeisto Suomessa -kirja ilmestyi loppuvuodesta 2012. Dan Koivulaakso, yksi sen kirjoittajista, sanoi tuolloin Kansan Uutisille, ettei kyse ole siitä, pystyykö väkivaltainen äärioikeisto tekemään valkoisen vallankumouksen Suomessa.

– Olennaista on, että niin kuvitellessaan ne ovat vaarallisia monille ryhmille.

– Näiden ryhmien jäsenet ovat jo syyllistyneet poliittiseen väkivaltaan, joka kohdistuu vähemmistöihin, maahanmuuttajiin, seksuaali- ja sukupuolivähemmistöihin, vasemmistotoimijoihin, antirasisteihin. Ihmisiin, jotka edustavat heille vihollisia.

Alle neljä vuotta myöhemmin äärioikeiston toiminta on muuttunut ainakin kahdella eri alueella. Yhteyksiä eri toimijoiden välillä on enemmän ja rasistisesti motivoitunut väkivalta on lisääntynyt, sanoi kirjan kirjoittajiin kuulunut Li Andersson MTV3:n Huomenta Suomessa tiistaina.

Peli poikki – Rikotaan hiljaisuus -mielenosoituskulkue Kansalaistorilta Senaatintorille lauantaina 24.9. poliittista väkivaltaa, fasismia ja rasismia vastaan. Nyt riittää!

Suomen Vastarintaliike

Suomen Vastarintaliike kannattaa valkoista ylivaltaa, kansallissosialismia ja pohjoismaisen valtion perustamista.

Liikkeeseen kytköksissä olleet henkilöt tekivät heinäkuussa 2010 Helsingin Pride-kulkueeseen kaasuhyökkäyksen.

Heinäkuussa 2012 SVL-aktiivi sumutti pippurikaasulla vasemmistopoliitikko Dan Koivulaaksoa. Hän tarvitsi sairaalahoitoa.

Tammikuussa 2014 liikkeen jäsenet pahoinpitelivät Vantaalla heidän jakamiaan lentolehtisiä arvostelleen mieshenkilön. Saman vuoden vappuna järjestön jäsenet häiritsivät Porissa vasemmistoliiton vappujuhlaa heittämällä yleisön joukkoon savupommeja, huudattamalla sireeniä ja huutelemalla megafoniin.

Elokuussa 2015 SVL järjesti Jyväskylässä mielenosoituksen, jossa mielenosoittajat ryntäsivät joukolla kolmen ihmisen kimppuun.