Lehtikuva/Heikki Saukkomaa

Uusnatsien johtohenkilön kuolemaan johtanut poliittinen väkivallanteko on järkyttävä. Suomen vastarintaliikkeen (SVL) mielenosoituksen yhteydessä vajaa kaksi viikkoa sitten pahoinpidelty uhri kuoli vammoihinsa.

Uusnatsit ja muut äärioikeistolaiset ovat uhonneet myös verkossa pitkään. He ovat kylväneet vihaa ja myrkyttäneet ilmapiiriä rasistisilla viesteillään. Tämän on sallittu tapahtua, osin sananvapauden nimissä.

SVL, kuten moni muukaan äärioikeistolaisista liikkeistä, ei ole määrällisesti suuri. Kansallismielinen toiminta yhdistyneenä rasismiin, maahanmuuttajavihamielisyyteen ja väkivaltaan on vaarallinen yhdistelmä. Eriasteista väkivaltaa on tapahtunut aiemminkin.

Uusnatsien tai muidenkaan väkivaltaisten ääriliikkeiden toimintaa ei tule sallia. Poliittinen johto on suhtautunut vähätellen liikehdintään. Nyt tapahtuneeseen hallitus heräsi hitaasti, ymmärtämättä aluksi asian vakavuutta.

Poliittinen johto vakuuttaa, että äärijärjestöjen ja niiden tunnusten kieltäminen lainsäädännöllä tutkitaan huolellisesti.

ILMOITUS

Osa poliitikoista ja oikeusoppineista pitää nykylainsäädäntöä riittävänä. Periaatteessa rasististen järjestöjen toimintaan voidaan puuttua rikoslain säännösten perusteella. Soveltamiskynnys on ollut korkealla, mikä kertoo näiden rikosten vähättelystä tai osaamattomuudesta.

Euroopan rasismin ja suvaitsemattomuuden vastainen komissio (ECRI) onkin kehottanut Suomen viranomaisia ryhtymään toimiin rasismiin ja rotusyrjintään liittyvien tapausten liian vähäisen ilmoittamisen korjaamiseksi.

Viestin pitää olla kirkas. Rasistiset järjestöt tulee kieltää, ja osallistuminen niihin tulee säätää rangaistavaksi. Tämä ei yksin estä rasistisia tekoja, mutta se selkiyttää arvomaailmaa, johon poliittinen järjestelmämme sitoutuu. Tämä olisi myös pääministeri Juha Sipilän (kesk.) peräänkuuluttamaa ennaltaehkäisyä.

Rasistiset liikkeet ja niiden toiminnan hyväksyvät ihmiset vetoavat sananvapauteen. Sananvapaus tai yhdistymisvapaus eivät oikeuta polkemaan toisten oikeuksia, uhkaamaan henkeä tai kiihottamaan kansanryhmää vastaan.

Poliisia on arvosteltu liiallisesta voimannäytöstä ja -käytöstä useiden mielenosoitusten yhteydessä. SVL:n kohdalla harkinta petti. Selitykseksi ei riitä harhaanjohtava ilmoitus. Myös poliisin työprosessit on käytävä läpi.

sirpa.puhakka@kansanuutiset.fi