Lehtikuva/Markku Ulander

Jo 7 600 henkilöä on Facebookissa ilmoittanut osallistuvansa lauantaina järjestettävään Peli poikki -mielenosoitukseen.

Äärioikeiston toimintaa ja rasismia vastaan marssiva mielenosoitus lähtee lauantaina kello 12 Helsingin Kansalaistorilta ja kulkee Senaatintorille.

”Suomeen on viime vuosina rakentunut hiljaisuuden kulttuuri, jonka varjossa rasismi ja väkivaltainen äärioikeisto ovat saaneet kasvaa rauhassa. Yksi rohkea päätti kuitenkin rikkoa hiljaisuuden ja maksoi siitä hengellään”, mielenosoituksen kutsussa sanotaan.

”Vaadimme tekoja. Rasismiin ja väkivaltaisen äärioikeiston toimintaan on mahdollista puuttua jo nykyisen lain puitteissa.”

Mielenosoitusajatus syntyi vajaat kaksi viikkoa sitten Helsingin Rautatientorilla helsinkiläisen Jimi Karttusen kuolemaan johtaneista tapahtumista Suomen vastarintaliikkeen kokoontumisen yhteydessä.

Hiljaisuutta rikkomaan

Tapahtuman järjestää puoluepoliittisesti sitoutumaton yksityishenkilöiden ryhmä. Sen takana ovat myös muiden muassa Ihmisoikeusliitto, Amnestyn Suomen osasto, Greenpeace, Seta, Pelastakaa Lapset ry, UN Women, Plan International Suomi, Suomen Nuorisoyhteistyö – Allianssi ry, Pakolaisneuvonta, Monika-Naiset liitto ry, Naisasialiitto Unioni, Suomen Mielenterveysseura, Kynnys ry, Antirasistinen tutkijaverkosto Raster, Näkövammaisten liitto, Invalidiliitto ja Kehitysvammaliitto, Kuurojen liitto, Ensi- ja turvakotien liitto, Pääkaupungin turvakoti ry, Nytkis ry sekä Meillä on unelma- ja Minun Suomeni on kansainvälinen -verkostot.

ILMOITUS

– Kutsumme nyt kaikkia yhdessä rikkomaan hiljaisuuden ja näyttämään, ettei fasismille ja rasismille ole tässä yhteiskunnassa sijaa. Kutsumme kaikkia toimimaan yhdessä sen puolesta, että kukaan ei joutuisi pelkäämään natsien väkivaltaa, kutsussa sanotaan.

– Jokainen meistä voi nousta rasismia vastaan sitä kohdatessaan.

Väkivaltaa rauhassa

Järjestäjät toteavat, että uusnatsijärjestö Suomen vastarintaliike on väkivaltainen.

– Se on saanut syyllistyä väkivallantekoihin aivan liian rauhassa. Poliitikkojen hiljaisuus on tarjonnut rasismin ja uusnatsiliikkeen kasvulle otollisen maaperän. On aika rikkoa hiljaisuus ja tehdä selväksi, että järjestäytyneelle rasismille ei ole Suomessa sijaa.

He vaativat poliitikkoja ja viranomaisia ottamaan vakavasti rasismin ja siitä kumpuavan väkivallan.

– Vaadimme tekoja. Rasismiin ja väkivaltaisen äärioikeiston toimintaan on mahdollista puuttua jo nykyisen lain puitteissa. Me mielenosoittajat vaadimme, että pääministeri Juha Sipilä ja sisäministeri Paula Risikko puuttuvat väkivaltaan nykylainsäädännön puitteissa ja ottavat rasismin tosissaan. Poliisilla on mahdollisuus valvoa SVL:n julkista toimintaa niin tiukasti, ettei se kykene väkivallantekoihin.

– Puhalletaan peli poikki ja näytetään, että yhdessä toimimalla voimme rikkoa hiljaisuuden ja rakentaa yhteiskuntaa, jossa yhdenkään ei tarvitse kuolla mielipiteidensä takia.