Jussi Joentausta

Eduskunnan perustuslakivaliokunnan puheenjohtaja painottaa sananvapauteen kuuluvaa vastuuta.

Eduskunnan perustuslakivaliokunnan puheenjohtaja Annika Lapintie (vas.) muistuttaa siitä, ettei sananvapauteen viittaamalla voi oikeuttaa muiden perusoikeuksien loukkaamista.

– Sananvapaus ei ole ehdoton oikeus, vaan se on suhteutettava perusoikeusjärjestelmän kokonaisuuteen, hän sanoi torstaina sananvapausseminaarissa.

Hän totesi esimerkiksi Euroopan ihmisoikeustuomioistuimen todenneen ratkaisuissaan, että koska tasa-arvo on yksi demokraattisen ja moniarvoisen yhteiskunnan kulmakiviä, voi joissain tapauksissa olla välttämätöntä estää puheet, joilla kiihotetaan suvaitsemattomuuteen perustuvaan vihaan.

– Sananvapauteen kuuluu eittämättä myös vastuu sanomisista. Toisen mielipiteen ja ihmisarvon kunnioittaminen on hyvä – ja mielestäni välttämätön – lähtökohta julkiselle keskustelulle, Lapintie sanoi.

Vihapostia toimittajille

Lapintie korosti sitä, että vapaa mielipiteenmuodostus, avoin julkinen keskustelu, joukkotiedotuksen vapaa kehitys ja moniarvoisuus sekä mahdollisuus vallankäytön julkiseen kritiikkiin ovat demokraattisen yhteiskunnan perusta.

ILMOITUS

Hän korosti myös vapaan, eettisesti korkealaatuisen ja tasapuolisen lehdistön merkitystä aikana, jolloin monenlaista tietoa on saatavilla valtavasti.

– Olen huolestuneena kuunnellut tietoja toimittajiin kohdistuvasta uhkailusta. Tutkimustiedon mukaan joka neljäs toimittaja on seurausten pelossa jättänyt jutun tekemättä ja joka viidennelle on lähetetty vihapostia. On vaara, että uhkailun vuoksi tai uhkailun pelon vuoksi jotkut aiheet voivat jäädä julkisuudessa käsittelemättä. Sekin on sananvapauden rajoittamista.

Lapintien puheenvuoro kuultiin Sananvapauden haasteet tänään – painovapausasetuksen 250-juhlaseminaarissa.

Otsikkoa on muokattu 23.8. klo 10.16.