Lehtikuva/Timo Jaakonaho

Olen ihmetellyt, että usein pitää jonkun kuolla ennen kuin mitään tehdään.

Se tuli viimeksi todistettua ennen Asema-aukion tapausta. Suomen vastarintaliikkeen toiminta ja yleisen ilmapiirin kiristyminen ovat olleet selviä monta vuotta.

Joidenkin mielestä yhteiskunnan ilmapiirin kiristyminen tuli selvästi näkyviin vuonna 2008, kun perussuomalaiset moninkertaisti äänimääränsä kunnallisvaaleissa. Suomen vastarintaliike on perustettu samana vuonna.

Kun perussuomalaiset saa esittää kovia maahanmuuttolinjauksia ja rasistia kannanottoja, se suostuu kaikkeen muuhun.

Vuoden 2011 eduskuntavaalien perussuomalaisten jytkyn jälkeen asia on ollut päivänselvä jokaiselle, joka on yhteiskunnassa elänyt.

Suojelupoliisi on varoitellut Suomen vastarintaliikkeen olevan vaarallinen järjestö. Moni muu on varoitellut siitä, mitä jatkuva perussuomalaisten kansallismielinen ja rasistinen retoriikka tekee yhteiskunnalliselle ilmapiirille.

ILMOITUS

Toissa viikonloppuna äärioikeistolaisen Suomen vastarintaliikkeen jäsen pahoinpiteli Helsingin Asema-aukiolla ohikulkijan, joka kuoli vammoihinsa viikkoa myöhemmin.

Nyt ihmettelen, miksei mitään tapahdu. Yksi on jo kuollut.

Perussuomalaisten kansanedustaja Ville Tavio arvioi Helsingin Sanomille, että Suomen vastarintaliike on rasistinen järjestö.

– Mutta voin olla väärässä, hän toteaa perään.

Tavio voi tietenkin olla itsensä kanssa väärässä, mutta se tuntuu ihmeelliseltä. Liikettä tutkineiden johtopäätös on ollut ihan selvä: Suomen vastarintaliike on kansallissosialismia ajava fasistinen järjestö, joka kannattaa hitlerläistä ajattelua.

Perussuomalaisten nuorten puheenjohtaja Sebastian Tynkkynen rinnasti Facebook-sivullaan kansallissosialistit ja muslimit. Tynkkynen kirjoittaa:

”Kansallissosialismi on rauhan aate ja sen kannattajat, natsit, ovat rauhaa rakastavia ihmisiä. He ovat ihan tavallisia ihmisiä kuten sinä ja minä. Heidän näkemyksensä ei-valkoisista ihmisistä, homoseksuaaleista ja juutalaisista poikkeavat omista käsityksistämme, mutta vapaassa yhteiskunnassa meidän pitää tulla toimeen kaikenlaisten ihmisten kanssa ja suvaita toisiamme.”

Jos tästä Tynkkyselle huomauttaa, tämä on varmaan vitsi. Se voi olla.

Minäkin osaan lukuisia mauttomia vitsejä. Kerron vitsini kuitenkin varmasti siten, että ne ymmärretään oikein. Perussuomalaiset ovat kertoneet mauttomia vitsejä vuosia, eivätkä ole oppineet.

Suomen vastarintaliikkeen sivujen mukaan liikkeen jäsen ei ole toiminut väärin, vaikka toiminnan seurauksena ihminen kuoli Asema-aukiolla.

Jos tästä Tynkkyselle huomauttaa, tämä on varmaan vitsi.

Koska muutos ei lähde perussuomalaisista tai vastarintaliikkeestä, sen pitäisi alkaa jostain muualta.

Pääministeri Juha Sipilä kertoi Ylen A-studiossa, että työttömyys sekä Suomessa että Ruotsissa on yksi suurimmista syistä rasistien suosion lisääntymiseen.

Sipilä totesi ilmapiirin kiristyneen. Sipilä taitaa nyt elää Suomen vuotta 2008 tai 2011. Se on hyvä, että hän on vihdoin ymmärtänyt.

Sipilän mukaan hän on keskustellut näistä asioista perussuomalaisten puheenjohtajan Timo Soinin kanssa. Heillä ei kuulemma ole ristiriitaa asiassa. Onkohan Sipilä sittenkään ymmärtänyt?

Sipilän mukaan hallitus aikoo katsoa, mitä lainsäädännöllä voidaan asialle tehdä. Viranomaiset pohtivat Suomen vastarintaliikkeen kieltämistä vuonna 2013, kun liikkeen jäsen syyllistyi puukotukseen Jyväskylän kirjastossa. Tuolloin liikkeen kieltämiselle ei nähty perusteita.

Sipilä perusteli sitä, miksi hän rinnasti blogissaan Kajaanin Otanmäen tapahtumat Helsingin Asema-aukion tapahtumien kanssa.

Kahta turvapaikanhakijaa epäillään taposta Otanmäessä.

Sipilä vertaili tapahtumia tällä tavalla:

”En ajatellut mitenkään niputtavani näitä asioita – nämähän ovat hyvin erilaisia. Toinen, Otanmäellä tapahtunut, on raaka henkirikos, johon ei ilmeisesti liity mitään poliittista. Tämä taas oli poliittisen ääriliikkeen vihateko, Sipilä perustelee.

Sipilä sanoi haastattelussa myös, että asioita ei pidä tahallaan ymmärtää väärin.

Haluan ymmärtää oikein. Sipilän mielestä Otanmäellä kuoli henkilö, ja se oli raaka henkirikos. Asema-aukiolla kuoli henkilö ja se oli vihateko. Siis vain vihateko, vaikka yksi ihminen kuoli.

Haluaisin nyt tietää, milloin näiden rasismi- ja natsiongelmien ratkaiseminen alkaa. Milloin keskusta ja kokoomus sanovat selvästi, että perussuomalaisten kansanedustajien ja kunnanvaltuutettujen rasistiset kannanotot loppuvat? Milloin Suomen vastarintaliikkeen toiminnan lopettamisen toimet alkavat?

Ehkä näin ei tehdäkään?

Onkohan Sipilä sittenkään ymmärtänyt?

Jos keskusta ja kokoomus uhkaisivat perussuomalaisia hallituksesta lähdöllä rasismin vuoksi, perussuomalaiset pitäisi todella heivata hallituksesta. Keskusta ja kokoomus eivät sitä tee, koska perussuomalaiset on mahtava kaveri. Kun perussuomalaiset saa esittää kovia maahanmuuttolinjauksia ja rasistia kannanottoja, se suostuu kaikkeen muuhun.

Samaan aikaan verkossa kytketään keskusteluissa toisiinsa turvapaikanhakijat, kuubalaiset lentopallojoukkueen raiskaajat, kaikki ulkomaalaiset sekä rasisteja vastustavat ihmiset ja ryhmät. Kaikki samaa sakkia, jotka pitäisi hävittää.

Mitä pitää tapahtua, että tähän puututaan? Ehkä toisen ja kymmenennenkin pitää kuolla.