Lehtikuva/Antti Aimo-Koivisto

Keskustanuorten entisen puheenjohtajan Teppo Säkkisen mukaan Kajaanin Otanmäen ja Helsingin Asema-aukion surmia ei voi rinnastaa toisiinsa. Säkkisen mielestä Suomen vastarintaliike ei ole maahanmuuttokeskustelun osapuoli.

Keskustanuorten entinen puheenjohtaja Teppo Säkkinen arvostelee Suomenmaa-lehdessä keskustan puheenjohtajan Juha Sipilän viikonlopun blogikirjoitusta.

Sipilä viittasi maanantaina blogissaan sekä Helsingin Asema-aukion että Kajaanin Otanmäen surmatöihin.

Kahta turvapaikanhakijaa epäillään taposta Otanmäessä. Asema-aukiolla äärioikeistolaisen mielenosoittajan pahoinpitelemä ohikulkija kuoli vammoihinsa viikkoa myöhemmin. Tästä teosta epäillään Suomen vastarintaliikkeen (SVL) johtotehtävissä olevaa miestä, jota syytetään törkeästä kuolemantuottamuksesta.

Otanmäen ja Helsingin asema-aukion rinnastaminen samaksi ilmiöksi kuitenkin ontuu.

Sipilä kirjoitti muun muassa, että ”keskustelu maahanmuutosta ja turvapaikanhakijoista jatkuu – ja viime päivinä siihen on tullut vakava lisäsävy. Vastakkainasettelu on omiaan ruokkimaan kärjistynyttä ilmapiiriä.”

Säkkinen ottaa samassa yhteydessä esiin konfliktinratkaisujärjestö CMI:n asiantuntijan Hussein al-Taeen haastattelun Aamulehdessä. Al-Taee kertoi tuntevansa syvää surua molemmista kuolemista.

ILMOITUS

Al-Taee oli haastattelussa huolissaan suomalaisen yhteiskunnan rakoilusta.

”Kun keskustelu puuttuu, yhteiskunnan polarisaatio kasvaa. Ihmisille tulee tunne, että oikeusvaltio ei anna heille turvaa eikä vastaa heidän tarpeisiinsa. He alkavat etsiä itse ratkaisuja.”

”Tällainen jengi löytää alempiarvoisen monotettavaksi”

Säkkinen kysyy kolumnissaan, liittyvätkö surmatyöt toisiinsa. Hän vastaa kysymykseensä.

”Otanmäen ja Helsingin Asema-aukion rinnastaminen samaksi ilmiöksi kuitenkin ontuu.”

Säkkinen huomauttaa, että Suomen vastarintaliike oli olemassa jo ennen kuin turvapaikanhakijoiden määrä kasvoi Suomessa moninkertaiseksi vuonna 2015. Säkkisen mukaan ”tällainen jengi löytää aina sen mielestään alempiarvoisen monotettavaksi, esimerkiksi seksuaalivähemmistöt vuonna 2010.”

Säkkisen mukaan SVL ei ole maahanmuuttokeskustelun osapuoli.

”Se on uusnatsijärjestö, joka tavoittelee yhteispohjoismaista kansallissosialistista valtiota – eikä epäröi yllyttää kannattajiaan väkivaltaan, jota rautatieasemalla nähtiin. Vastarintaliike kaltaisineen on se äärimmäinen pää.”

Vastarintaliike kaltaisineen on se äärimmäinen pää.

Säkkisen mielestä katutilaa ei voi Suomessa ottaa haltuun sellainen taho, jota sivulliset joutuvat pelkäämään.

”Laillista yhteiskuntaa uhkaava, kumouksellinen ja väkivaltaa käyttävä järjestö ei nauti kokoontumisvapautta.”

Säkkinen toimi Keskustanuorten puheenjohtajana vuosina 2013–2015.