UP/Birgitta Suorsa

Viikon kysymys

Äärioikeiston suosio nuorten keskuudessa aiheuttaa turvattomuutta.

Mikä nuoria houkuttaa ääriliikkeisiin, Helsingin nuorisoasiainkeskuksen projektikoordinaattori Topias Suksi?

”Julkisilla paikoilla voi toimia niin, ettei käännä selkäänsä arjen rasismille.”

– Tutkimusten mukaan siihen on monia syitä. Osa etsii identiteettiä, osa hakee jännitystä. Kokemus sanoo, että nuoria kiehtovat äärimmäisyydet. Samalla halutaan uhmata vanhempien arvoja.

– Kun mietitään maahanmuuttajanuorten radikalisoitumista tai kantasuomalaisten nuorten liittymistä äärioikeistolaisiin liikkeisiin, syyt voivat olla hyvinkin henkilökohtaisia. Joku haluaa ryhmän, johon kuulua. Jollekin saattaa olla kehittynyt kostomentaliteetti ihan jostain pienestä syystä. Yhtä yhtenäistä tekijää on hankala nimetä.

Onko ääriliikkeiden kannatus nuorten keskuudessa kasvanut?

ILMOITUS

– Yleisesti ottaen äärioikeiston liikehdintä on lisääntynyt. Huoli nuorten osallistumisesta äärioikeistolaisiin liikkeisiin on kasvanut.

Mitä voidaan tehdä, etteivät nuoret ajautuisi ääriliikkeisiin?

– Helsingin kaupunki on osoittanut ensi vuodelle 0,9 miljoonaa euroa Safe Stadi -hankkeeseen, jolla lisätään nuorten medialukutaitoa, opetetaan tunnistamaan väärää tietoa ja taittamaan vihapuhetta sekä parannetaan maahanmuuttaja- ja maahanmuuttajataustaisten nuorten kotoutumista.

– Kerrotaan nuorille, miten vihapuheeseen voi vastata ja kuinka tiedon alkuperä tarkistetaan. Maahanmuuttajanuoret koetetaan saada mukaan niin, että he kokevat olevansa osa tätä yhteiskuntaa.

Miten tavoitatte kantasuomalaiset nuoret, jotka ovat liittymässä ääriliikkeisiin?

– Se on vaikeampi kysymys. Koetamme toimia ennaltaehkäisevästi, etteivät he koskaan liittyisi ääriliikkeisiin.

Kuinka huolissaan äärioikeistolaisista liikkeistä pitäisi olla?

– Suhteessa kokoonsa ne voivat saada paljon pahaa aikaan. Meille on tullut viestiä, että maahanmuuttajanuoria ja musliminaisia kohtaan käyttäydytään epäasiallisesti ja että heille huudellaan.

– Koetamme pitää osaltamme huolta, että sympatia ääriliikkeitä kohtaan ei kasvaisi. Olisi vaarallista, jos yleinen ilmapiiri kiristyisi. Yritämme nuorisoasiainkeskuksessa kasvattaa nuorista kriittisempiä ja paremmalla itsetunnolla varustettuja kansalaisia.

Mitä tavalliset kansalaiset voivat tehdä vihapuheen taittamiseksi?

– Kansalaiset voisivat pysähtyä miettimään, mistä kaikki tieto tulee, ennen kuin lähtevät jakamaan linkkejä facebookissa. Huhuilta pitäisi leikata siivet.

– Julkisilla paikoilla voi toimia niin, ettei käännä selkäänsä arjen rasismille. Jos joku nimittelee tummaihoisia, voi kysyä, miksi huutaja käytti kyseistä sanaa.

– Lisätään sellaisia yhteisöllisyyttä. Koko kaupunki kasvattaa ja kokee olevansa yhtä.