Lehtikuva/Ritva Siltalahti

Rakennusliiton varapuheenjohtaja Kyösti Suokas tyrmää vasemmistoliiton esittämän kymmenen euron minimipalkan. Hänen mielestään tarkoitus on tietysti jalo, mutta esitys on kurapaukku.

”Olen itse sitä mieltä, että Suomen hinnoilla kymppikin on tuntipalkkana työstä liian vähän”, Suokas kirjoittaa Rakennusliiton blogissa.

Hänen mukaansa valtaosassa EU:n jäsenmaita on lakisääteinen minimipalkka, jolla ei tule toimeen. Saksassa sikäläinen rakennusliitto arvioi, että kolmasosa sen jäsenistä tekee töitä 8,5 euron minimipalkalla, joka on tasoltaan eurooppalaista huippua.

Suokas ihmettelee, että somesuomessa poliitikkojen huonosti pureskeltuja ideoita tulee kuin posetiivista.

”Silti se on vain puolet meidän yleissitovien työehtosopimusten mukaisista korkeimmista taulukkopalkoista.”

”Lainsäätäjän ryhtyminen vähimmäispalkkojen määrittelijäksi romuttaisi yleissitovuusjärjestelmän. Ammattiliittojen tehtäväksi jäisi palkkojen sopiminen järjestäytyneisiin yrityksiin. Järjestäytymättömät voisivat maksaa luilleen minimipalkkaa ja ainakin rakennusalalla järjestäytyneitä olisi kohta kovasti vähän”, Suokas kirjoittaa.

Hän piikittelee, että taloudellinen tasa-arvo lisääntyisi, kun työssäkäyvät eivät tienaisi enempää kuin kansalaispalkalla olevat. Valtiovalta taas voisi toteuttaa sisäistä devalvaatiota minimipalkkaindeksin jäädyttämällä tai palkkaa laskemalla.

Suokas ihmettelee, että somesuomessa poliitikkojen huonosti pureskeltuja ideoita tulee kuin posetiivista.