Li Andersson muistuttaa, että hallitus kasvattaa tuloeroja.

Vasemmistoliiton puheenjohtaja, kansanedustaja Li Andersson moittii pääministeri Juha Sipilän (kesk.) hallitusta tuloeroja kasvattavasta talousarviosta.

– Eriarvoisuus on kansainvälisen talouden suurimpia ongelmia, mutta hallituksen budjetin myötä tuloerot kasvavat, kun pienituloisilta otetaan ja suurituloisille annetaan veronkevennyksiä, Andersson sanoi tiistaina eduskunnan aloitettua ensi vuoden budjetin puimisen täysistunnossa.

Köyhyys kasvaa

Vasemmistoliitto teetti hallituksen ensi vuoden talousarviosta eduskunnan tietopalvelussa laskelman, joka osoittaa, että työttömien, pienituloisten eläkeläisten, julkisen sektorin työntekijöiden ja pienipalkkaisten ostovoima heikkenee. Suurituloisimpien ansioita veronkevennykset laskelman mukaan kasvattavat jopa sadoilla euroilla vuodessa.

”Hallitus pyrkii vaalilupausten rikkomisen Suomen ennätykseen tekemällä taas uusia koulutusleikkauksia.”

– Perusturvan leikkaaminen on ollut keskeinen syy köyhyyden kasvulle, kun taas tuloverotuksen eriyttäminen ja pääomatulojen edullinen verotus on vaurastuttanut suurituloisia, Andersson sanoi.

Vaalilupausten rikkomisen ennätys

Andersson toi esiin liudan heikennyksiä, joita hallitus nyt esittää pienituloiille.

ILMOITUS

– Työmarkkinatukea, kansaneläkettä, lapsilisiä ja kotihoidon tukea leikataan ja indeksejä jäädytetään. Kaikki nämä leikkaukset kohdistuvat suoraan pienituloisiin, jotka jo kärsivät aikaisemmista säästöistä. Hallitus kurittaa työttömiä leikkaamalla ansiosidonnaista työttömyysturvaa sekä lisäämällä sanktioita ja kontrollia, Andersson totesi.

Hän muistutti siitä, että kurjistaminen kohdistuu myös opiskelijoihin. Opintotuen indeksistä luovuttiin, opintorahaa leikataan yli neljänneksellä ja opintotukiaikaa lyhennetään kymmenellä kuukaudella, vaikka opiskelijat kuuluvat jo entuudestaan kaikkein pienituloisimpiin.

– Hallitus pyrkii vaalilupausten rikkomisen Suomen ennätykseen tekemällä taas uusia koulutusleikkauksia, Andersson sanoi.

Työttömyysbyrokratia vähemmäksi

Budjettiesityksen linjan sijaan vasemmistoliitto esittää, että koulutukseen ja perusturvaan kohdistuvat leikkaukset perutaan. Sen mukaan menot voitaisiin kattaa luopumalla listaamattomien yritysten erillisverokohtelusta ja korottamalla ylintä pääomaveroluokkaa prosenttiyksiköllä.

Vasemmistoliitto peruisi myös etupäässä suurituloisia hyödyttävän yrittäjävähennyksen sekä ja perintö- ja lahjaverotuksen keventämisen.

– Työttömien kurittamisen sijaan vasemmistoliitto karsisi työttömyysturvan byrokratiaa, vähentäisi sanktioita ja karensseja sekä parantaisi mahdollisuuksia opiskella työttömyystuen turvin, Andersson sanoi.

Päätoimittaja Sirpa Puhakka

Hyvä lukija!

”Jokainen tilaus vahvistaa meitä tekemään parempaa journalismia, vaihtoehtoa valeuutisille ja humpuukille”, sanoo päätoimittaja Sirpa Puhakka.

Tilaa Kansan Uutiset ja edistät moniäänistä journalismia!