Lehtikuva/Vesa Moilanen

”Eikö nyt pitäisi jo lopulta ymmärtää, että Suomessa on vain yksi ääripää, uusnatsit.”

Kansanedustaja Paavo Arhinmäki pettyi pääministeri Juha Sipilän kannanottoon Helsingissä natsiväkivallan seurauksena tapahtuneesta kuolemantapauksesta. Sipilä yhdisti maanantaina iltapäivällä blogissaanHelsingin Asema-aukion ja Kajaanin Otanmäen tapaukset toisiinsa.

”Tuomitsen väkivallan, rasismin ja vihapuheen kaikissa muodoissaan. Niille ei pidä antaa minkäänlaista tukea tai myötäilyä. Samalla kokoontumis-, järjestäytymis- tai mielipiteenvapaudesta on pidettävä kiinni”, Sipilä kirjoitti.

Helsingissä natsien mielenosoitukseen puuttunut mies kuoli kallovammaan kaatumisen seurauksena sen jälkeen, kun yksi Suomen Vastarintaliikkeen jäsen potkaisi häntä rintaan. Otanmäessä henkirikoksesta epäillään kahta turvapaikanhakijaa.

”Väkivaltaiset uusnatsit ovat uhka koko suomalaiselle yhteiskunnalle.”

”Mitä Sipilä ajatteli, kun hän (ja myös ulkoministeri Soini) yhdisti yksittäisten ihmisten tekemän ryöstösurman ja uusnatsien järjestäytyneen väkivallan kirjoituksissaan? Näillä ei ole mitään tekemistä keskenään”, Arhinmäki kirjoittaa Facebookissa

”Ei ymmärrä vai ei halua?”

Arhinmäen mukaan maan ylimmän johdon tasolla pitäisi ymmärtää, ettei uusnatsien väkivallalla ole mitään tekemistä turvapaikanhakijoiden kanssa. Tällaisten asioiden laittaminen samaan lauseeseen luo niiden välille vähintään mielleyhtymän, hän toteaa.

ILMOITUS

”En tiedä kumpi olisi huolestuttavampaa. Se ettei pääministeri Sipilä ymmärrä järjestäytyneiden uusnatsien toiminnan luonnetta vai se, ettei hän halua edes tällaisessa tilanteessa kirjoittaa siitä. Väkivaltaiset uusnatsit ovat uhka koko suomalaiselle yhteiskunnalle”, kirjoittaa Arhinmäki.

Hän ihmettelee myös sitä, että jälleen kerran puhutaan ”kahdesta ääripäästä” ja vaaditaan kaikkia äärijärjestöjä kuriin.

”On vain yksi ääripää”

”Eikö nyt pitäisi jo lopulta ymmärtää, että Suomessa on vain yksi ääripää, uusnatsit, joka on kerta toisensa jälkeen valmis poliittiseen väkivaltaan ihmisiä vastaan?”

Myös ulkoministeri Timo Soini rinnasti blogissaan Otanmäen ja Helsingin tapahtumat:

”Viime päivien tapahtumat sekä Otanmäessä että Helsingissä ovat yksiselitteisesti väärin. Minun ja Perussuomalaisten mielestä.”

Soinin viiden lauseen kannanottoon Arhinmäki ei osannut olla edes pettynyt.

”En edes odottanut hänellä tälläkään kertaa olevan selkärankaa todelliseen ja kunnolliseen kannanottoon.”