Lehtikuva/

Väkivallan kiihtymistä on ennustettu. Nyt se tapahtui.

Uusnatsit pahoinpitelevät Helsingin ydinkeskustassa heidän toimintaansa arvostelevan miehen keskellä lauantaipäivää 10.9. Tilaisuudesta kuvaamallaan videolla ja verkkosivuillaan Suomen vastarintaliike luonnehtii pahoinpitelyä kurinpalautukseksi.

Vajaa viikko myöhemmin pahoinpidellyn 28-vuotiaan Jimi Karttusen isä kirjoitti poikansa kuolleen pahoinpitelystä päähänsä saaman iskun seurauksena viime perjantaina.

Vastarintaliikkeen verkkosivut eivät toimi, mutta Varisverkoston julkistamat kuvakaappaukset kertovathekumoinnista väkivallalla: ”Pisteet Vastarintamiehille ja naisille siitä, että eivät ota mitään paskaa niskaan kommareilta. Katu muuttui punaiseksi, ei punikki aatteesta, vaan punikkien verestä! Eläköön kansallissosialismi!”

”Ihmisiin kohdistuva väkivalta kiihtyy. Se on huolestuttava piirre, koska se kertoo, että Suomen vastarintaliikkeen sisällä on tapahtunut radikalisoitumista.”

Se että joku tapetaan poliittisista syistä, on Suomessa käsittämätöntä, pöyristyttävää – ja hyvin poikkeuksellista. Jos ei sotien poikkeusoloja oteta huomioon, on mentävä 1930-luvulle, jolloin äärioikeisto edellisen kerran mellasti.

Mikään yllätys väkivallan koveneminen ei voi kenellekään olla. Noin vuosi sitten 1.8.2015 neljänkymmenen Suomen vastarintaliikkeen uusnatsin mielenilmaus Jyväskylässä kääntyi ryntäykseksi Sokokselle, jossa he pahoinpitelivät kaksi miestä ja yhden naisen. Pahoinpitelyn pääkohde oli Jyväskylän vuoden 2013 kirjastopuukotuksen uhri.

ILMOITUS

– Ihmisiin kohdistuva väkivalta kiihtyy. Se on huolestuttava piirre, koska se kertoo, että Suomen vastarintaliikkeen sisällä on tapahtunut radikalisoitumista, sanoi kansanedustaja Li Andersson Kansan Uutisten haastattelussa viikko tapahtuman jälkeen.

Äärioikeisto Suomessa -kirjan kirjoittajiin kuulunut Mikael Brunila piti samassa jutussa poliisilta käsittämättömän epäpätevänä, ”että tällaisissa tilanteessa voidaan pahoinpidellä ihmistä minuutin ajan. Joko heitä ei kiinnosta tai sitten he eivät vain osaa”.

Miten valtiovalta reagoi näin poikkeukselliseen tapahtumaan? Pääministeri Juha Sipilä ei mitenkään. Ulkoministeri Timo Soini ei mitenkään. Valtiovarainministeri Petteri Orpo tviittasi iltakymmeneltä, että ”tällaista ei voi sallia”.

Valtiovallan hiljaisuus viiltää korvia. Ettekö todella aio reagoida mitenkään, pääministeri Sipilä?