Lehtikuva/

Huominen ilman pelkoa -kampanja rikkoi yli 20 000 allekirjoituksen rajan.

– Nyt on siirryttävä sanoista tekoihin ja vihdoin kiellettävä järjestäytynyt rasistinen toiminta lakimuutoksella. Kuolemaan johtaneessa Suomen vastarintaliikkeen mielenosoituksessa ei ollut edes poliisipartiota paikalla. Nykylaki on riittämätön puuttumaan järjestäytyneeseen rasistiseen toimintaan. Kymmenet tuhannet suomalaiset ovat syystä huolissaan ja aktivoituvat vaatimaan toimia rasistisen toiminnan kitkemiseksi, sanoo Huominen ilman pelkoa -kampanjantoinen perustaja Jaakko Mustakallio.

Kampanja vaatii rikoslain ja yhdistyslain muuttamista niin, että järjestäytynyt rasismi kielletään. Euroopan ihmisoikeustuomioistuimen linjausten mukaan kokoontumisvapaus ei ulotu rasistiseen liikehdintään. Julkisella vallalla on velvollisuus toimia kansainvälisten sopimusten voimaansaattamiseksi laissa.

Suomen nykyiseen yhdistyslakiin on kirjattu, että yhdistyksen tarkoitus ei saa olla hyvien tapojen vastainen. ”Hyvä tapa” on kuitenkin tulkinnanvarainen ja epämääräinen, eikä pykälä ole estänyt rasististen järjestöjen toimintaa.

”Järjestäytyneeseen rasismiin pitää puuttua, ennen kuin tapahtuu lisää peruuttamattomia asioita.”

Kampanjan vetoomus rikkoi viikonlopun aikana yli 20 000 allekirjoittajan rajan. Kampanjan lakialoitteen valmistelussa on mukana yhdeksän kansanedustajan kärkiryhmä. Kärkiryhmässä on mukana edustaja jokaisesta eduskuntapuolueesta.

Uusnatsit tappoivat vastustajansa

Sisäministeri Paula Risikko (kok.) kertoi sunnuntaina selvityttävänsä, voiko väkivaltaiset järjestöt kieltää sen jälkeen, kun oli käynyt ilmi, että uusnatsistisen Suomen Vastarintaliikkeen pahoinpitelemä Jimi Joonas Karttunen kuoli perjantaina aivoverenvuotoon. Karttusen kuolemasta kirjoitti sosiaalisessa mediassa hänen isänsä.

ILMOITUS

Uusnatsit järjestivät toissa lauantaina mielenilmauksen Helsingin asema-aukiolla. Mielipiteensä heidän toiminnastaan esittänyt Karttunen joutui pahoinpitelyn kohteeksi. Suomen Vastarintaliikkeen tapahtumasta julkaisemalla videolla näkyy verissään makaava mies. Uusnatsit itse nimittivät pahoinpitelyä kurinpalautukseksi.

Huominen ilman pelkoa -kampanjan tavoitteena on muotomääräyksiä vastaava lakialoite, jonka yli puolet kansanedustajista allekirjoittaa. Lakialoite valmistuu lokakuun alussa.

– Järjestäytyneeseen rasismiin pitää puuttua, ennen kuin tapahtuu lisää peruuttamattomia asioita. Kuolemaan johtanut väkivalta ei ole epäillyn tekijätahon väkivallan historiassa ensimmäinen. Meidän poliitikkojen tehtävänä on pitää huolta, että se on viimeinen, sanoo kampanjan toinen perustaja Saara Ilvessalo.