Lehtikuva/Spencer Platt

Tietovuotaja Edward Snowden olisi halukas palaamaan Yhdysvaltoihin.

Yhdysvaltain demokraattien presidenttikilvassa kakkoseksi jäänyt Bernie Sanders on asettunut johtamaan kampanjaa, joka vetoaa tietovuotaja Edward Snowdenin armahtamisen puolesta.

Sandersin mukaan Snowden teki suuren palveluksen kertomalla amerikkalaisille, miten tiedustelupalvelu NSA verkkourkinnalla rikkoo heidän perustuslaillisia oikeuksiaan.

Sandersin mielestä presidentti Barack Obaman pitäisi kehittää ratkaisu, jossa toisaalta myönnettäisiin Snowdenin paljastamien tietojen merkitys ja toisaalta myönnettäisiin, että ne paljastaessaan Snowden teki rikoksen.

Sandersin mielestä Snowden on tehnyt suuren palveluksen amerikkalaisille.

Guardian-lehteen keskiviikkona kirjoittanut Sanders totesi, että lopputuloksen pitäisi olla sellainen, joka säästäisi Snowdenin pitkältä vankeustuomiolta tai pysyvältä maanpaolta.

Snowden haluaisi palata

Snowden on jo yli kolme vuotta asunut Moskovassa Venäjän hänelle myöntämän väliaikaisen turvapaikan suojassa. Snowden itse on ilmaissut halunsa palata Yhdysvaltoihin, mutta pelkää saavansa äärimmäisen ankaran rangaistuksen.

ILMOITUS

Sandersin ohelle vetoomuskampanjaan osallistuvat muun muassa Vietnamin sotaa koskevat niin sanotut Pentagonin paperit vuonna 1971 paljastanut Daniel Ellsberg, näyttelijä Susan Sarandon, ohjaaja Terry Gilliam, rockmuusikko Thurston Moore, entinen Yhdysvaltain senaatin tiedusteluvaliokunnan puheenjohtaja Mark Udall, kirjailija Barry Eisler, yliopistotaustaiset Noam Chomsky, Cornel West ja Lawrence Lessig sekä Amnesty Internationalin pääsihteeri Salil Shetty.

Myös Human Rights Watch ja Yhdysvaltain kansalaisvapauksien liitto ACLU kampanjoivat sen puolesta, että Barack armahtaisi Snowdenin vielä ennen virkakautensa päättymistä.

Snowden arvosteli Venäjää

Snowden arvosteli Financial Times -lehden haastattelussa viime lauantaina Venäjää. Snowdenin mukaan Venäjä on kansalaisten urkkimisessa ”mennyt hyvin pitkälle” heikentäen yksilöllisiä ja kollektiivisia oikeuksia.

Snowden sanoi myös uskovansa, että Venäjä on kahden viime aikoina suurta huomiota herättäneen tietomurron takana. Heinäkuussa paljastui demokraattipuolueeseen kohdistunut hakkerointi ja elokuussa tietomurto Yhdysvaltain NSA-tiedusteluelimeen.

Snowden syytti samalla yleisesti hallituksia kansalaisten urkinnasta ja totesi erikseen, että Britannian uusi pääministeri Theresa May ”ei näytä lainkaan kunnioittavan” kansalaisten oikeuksia.