Eeva Suorlahti

”Hallitus kävelemässä eduskunnan tahdon ylitse hoitajamitoituksessa.”

Eläkeläiset ry:n puheenjohtaja Martti Korhonen tuomitsee hallituksen aikeet pienentää vanhainkotien ja muun ympärivuorokautisen hoivahenkilöstön määrää.

– Tällainen leikkaus on käsittämättömän karua kohtelua niitä ikäihmisiä kohtaan, jotka ovat aikanaan pyyteettä olleet mukana rakentamassa tätä maata ja suomalaista hyvinvointia.

Hallitus päätti budjettiriihessä antaa kunnille luvan vähentää vanhustenhoidon kustannuksia noin 60 miljoonalla eurolla. Samalla tehostetun palveluasumisen ja vanhainkodin henkilöstön vähimmäismäärää ollaan laskemassa nykyisestä 0,5 hoitajasta 0,4 hoitajaan.

”Asiantuntija-arvioiden mukaan jo nykyinen minimimitoitus 0,5 on riittämätön.”

– On suorastaan häpeällistä repiä säästöjä romuttamalla ikäihmisten oikeus hyvään hoitoon. Ympärivuorokautisen hoivan piiriin tullaan entistä vanhempina ja heikkokuntoisimpina, ja hoitajaresursseja pitäisi päinvastoin lisätä, Korhonen toteaa.

Eduskunnalla toinen tahto

Hän sanoo odottavansa, että eduskunta nyt käyttää sille annettua valtaa ja puuttuu jämäkästi vanhustenhoidon epäkohtiin.

ILMOITUS

– Olemassa on edellisen eduskunnan ponsi, että henkilömitoituksen 0,5:n tason toteutumista seurataan, ja tarvittaessa asiaan puututaan vaikka lainsäädäntöteitse. Nyt on hallitus kävelemässä tämän eduskunnan tahdon ylitse.

Korhonen muistuttaa, että hoitajamäärän minimivaatimusten alentamista ovat vanhus- ja eläkeläisjärjestöjen lisäksi arvostelleet muun muassa vanhuspalveluita valvova Valvira ja Suomen lähi- ja perushoitajaliitto Super.

– Asiantuntija-arvioiden mukaan jo nykyinen minimimitoitus 0,5 on riittämätön, ja hoitajamärän lasku johtaisi pahimmillaan jopa vaaratilanteisiin.

Martti Korhonen puhui keskiviikkona 14.9. Hangon Eläkeläiset ry:n 40-vuotisjuhlassa.