Lehtikuva/Justin Sullivan

Ennen vaaleja tilanteen ratkaisevat puolueiden omat säännöt, vaalien jälkeen liittovaltion laki.

Yhdysvaltain demokraattien presidenttiehdokas Hillary Clinton tuli silminnähden heikkovointiseksi 9/11-muistotilaisuudessa sunnuntaina.

Clintonin lääkäri Lisa Bardack antoi myöhemmin lausunnon, jonka mukaan Clintonilla oli diagnostisoitu keuhkokuume jo perjantaina.

Sairastuminen kiihdytti jälleen spekulointia 68-vuotiaan Clintonin terveydentilasta. Mitä tapahtuisi, jos hän joutuisi luopumaan ehdokkuudesta ennen vaaleja?

Sairastuminen kiihdytti jälleen spekulointia 68-vuotiaan Clintonin terveydentilasta.

Vaaliprosessin tässä vaiheessa asiaa ei säätele laki, vaan puolueiden omat säännöt.

Ratkaisijana puoluevaltuusto

Demokraattipuolueen sääntöjen mukaan ehdokkaan luopuessa ennen vaaleja kutsutaan koolle demokraattien kansallisen komitean (DNC) ylimääräinen kokous. Koollekutsujana on komitean puheenjohtaja.

ILMOITUS

Komitea valitsee uuden ehdokkaan yksinkertaisella äänten enemmistöllä, joka lasketaan paikalla olevista jäsenistä. DNC:ssä on runsaat 300 jäsentä, joihin kuuluvat kunkin 50 osavaltion demokraattipuolueen puheenjohtaja ja varapuheenjohtaja sekä runsaat 200 jäsenäänestyksellä valittua henkilöä.

Komitea vastaa lähinnä puoluevaltuustoa suomalaisissa puolueissa, mutta Yhdysvaltain puolueet ovat rakenteeltaan paljon löyhempiä.

Komitea ei ole valinnassaan sidottu kesän puoluekokouksessa asetettuun varapresidenttiehdokkaaseen (tässä tapauksessa Tim Kaine). Myöskään puoluekokouksessa kakkoseksi tullut ehdokkuuden tavoittelija (tässä tapauksessa Bernie Sanders) ei ole erikoisasemassa.

Riitaisa puoluejohto

DNC:n puheenjohtaja on Donna Brazile. Hänet valittiin tehtävään juuri heinäkuun puoluekokouksen alla, kun Debbie Wasserman Schultz joutui luopumaan paikasta.

Wasserman Schultzin eron syynä oli se, että paljastuneiden tietojen mukaan DNC oli räikeästi suosinut Clintonia ja hylkinyt Sandersia esivaaliprosessin aikana, kuten Sandersin kampanja oli koko ajan väittänytkin.

Osaltaan tästä oli vastuussa myös varapuheenjohtajana toiminut Brazile. Hän pyysi puheenjohtajaksi valintansa jälkeen puolueellisuutta anteeksi Sandersin kampanjalta.

Valitsijamiehet joulukuussa

Presidentinvaalit pidetään 8. marraskuuta. Niissä valitaan valitsijamiehet, ja he kokoontuvat viralliseen valintatilaisuuteen 19. joulukuuta.

Mikäli Hillary Clinton tulisi näiden päivämäärien välisenä aikana kyvyttömäksi astumaan presidentin tehtävään, saisivat demokraattien valitsijamiehet vapaat kädet. Kaine ei siis nousisi automaattisesti presidentiksi, koska valitsijamiehet eivät olisi sidottuja hänen äänestämiseensä.

Tässä vaiheessa prosessi ei enää riipu puolueiden omista säännöistä, vaan sitä säätelee liittovaltion laki. Se antaa osavaltioille mahdollisuuden määrittää omien valitsijamiestensä mandaatin pääperiaatetta tiukemmin.

Loppuvaiheessa varapresidentti

Uusi presidentti astuu virkaansa tammikuun 20. päivänä. Jos Clinton joutuisi luopumaan ennen tätä päivää, mutta valitsijamieskokouksen jälkeen, tulisi varapresidentiksi valitusta (Kainesta) automaattisesti presidentti, samoin kuin siinä tapauksessa, että Clinton joutuisi luopumaan virkakautensa aikana.

Asiantuntijat ovat tosin huomauttaneet, että perustuslaki ei määrittele yksiselitteisesti, milloin presidenttiehdokkaasta tulee muodollisesti presidentti. Erimielisyyttä on siitä, tapahtuuko se valitsijamiesten äänestettyä 19. joulukuuta, vai vasta 6. tammikuuta, jolloin kongressin kummatkin kamarit yhteisistunnossa kokoontuvat julistamaan valitsijamiesvaalin tuloksen.