Miten lisätä lihantuotantoa kestävästi? Lihan kysynnän ennustetaan kasvavan maailmassa jopa 70 prosenttia vuoteen 2050 mennessä.

Karjatalous on Latinalaisen Amerikan maille tärkeä tulonlähde mutta myös ympäristöuhka. Nyt pohditaan, miten eläintuotannosta saadaan ekologisesti kestävää, sosiaalisesti hyväksyttävää ja taloudellisesti kannattavaa.

Latinalaisen Amerikan karjataloudella on strategista merkitystä sekä alueellisesti että globaalisti. Se tuottaa alueen asukkaiden kuluttamista kaloreista 25 ja proteiineista 15 prosenttia. Maatalouden kansantuoteosuudesta karjan kontolla on 46 prosenttia.

Alueen karjataloudesta kolme neljäsosaa keskittyy viiteen maahan: Brasiliaan, Uruguayhin, Paraguayhin, Meksikoon ja Argentiinaan. Alan tuotannosta 80 prosenttia tapahtuu pienillä perhetiloilla.

”Ilmastonmuutos uhkaa eniten pientuottajia, mutta he myös tuntevat parhaiten perinteiset ympäristöä säästävät menetelmät.”

Latinalaisessa Amerikassa asuu vain 13,5 prosenttia maapallon väestöstä, mutta alue tuottaa 23 prosenttia naudan- ja puhvelinlihasta ja lähes saman verran siipikarjasta. Lisäksi alue on tärkeä sianlihan ja maitotuotteiden viejä.

15 000 litraa vettä lihakiloa kohti

Lihan kysynnän ennustetaan kasvavan maailmassa jopa 70 prosenttia vuoteen 2050 mennessä, mikä lisää tuntuvasti tuotannon ympäristövaikutuksia.

ILMOITUS

– Se avaa mahdollisuuden kasvattaa vaurautta ja lievittää köyhyyttä, mutta se on myös uhka, jos ympäristövaikutuksista ja pientuottajien aseman heikkenemisestä ei piitata, Deyanira Barrero YK:n ruokajärjestö FAOn eläintensuojeluosastolta sanoo.

Chilessä kulutetaan lähes 15 000 litraa vettä jokaisen lihakilon tuottamiseen, mutta Chile – tai maapallo – ei kestä tällaista vedentuhlausta, huomauttaa biologi Javier Simonetti Chilen yliopiston ympäristötieteiden osastolta.

Latinalaisen Amerikan laidunmaista 70 prosenttia on jo enemmän tai vähemmän heikentynyt. Muita karjaan liittyviä ympäristöriskejä ovat Barreron mukaan metsien katoaminen, luonnon monimuotoisuuden heikkeneminen, vesivarojen ehtyminen ja kasvihuonekaasupäästöt, joista karja aiheuttaa FAOn mukaan 14,5 prosenttia.

Pientuottajat avainasemassa

Pahinta tuhoa karjatalouden kasvu uhkaa aiheuttaa Brasilian Amazoniassa, Chacon alueella, joka yhdistää Argentiinaa, Paraguayta ja Boliviaa, sekä kuivilla ja puolikuivilla vyöhykkeillä Argentiinassa ja Chilessä.

Pientuottajat ovat avainasemassa, jos halutaan toimia ympäristön kannalta kestävästi ja sosiaalisia ongelmia vähentäen, Barrero sanoo.

– Ilmastonmuutos uhkaa eniten pientuottajia, mutta he myös tuntevat parhaiten perinteiset ympäristöä säästävät menetelmät, kuten kuivuutta kestävät kasvilajikkeet. He tarvitsevat yhteiskunnan tukea ja kannustimia välttääkseen syrjäytymisen, hän jatkaa.

Christian Hepp Chilen maatalouden tutkimuslaitokselta muistuttaa, että maa- ja karjatalouden kehittämisessä on otettava huomioon kuluttajien kasvavat vaatimukset, joihin kuuluu myös eläinten hyvinvointi ympäristönsuojelun ja tuottajien oikeudenmukaisen kohtelun ohella.

Espanjankielinen versio