Lehtikuva/Mikko Stig

Tutkija, kielitieteilijä Janne Saarikivi arvostelee kovin sanoin työelämäprofessori Pekka Mattilan lausuntoja yliopistojen tehottomuudesta.

Mattila totesi Helsingin Sanomissa tiistaina, että ei ole eläissään nähnyt niin tehottomia työpaikkoja kuin yliopistot. Hän arvioi hallituksen yliopistoihin kohdistamia leikkauksia vaatimattomiksi.

– Totta kai ne tuntuvat pahalta niiden mielestä, jotka ovat tottuneet siihen, että heiltä ei oteta koskaan mitään pois, Mattila sanoi.

”Onko hän muka ollut kovinkin paljon töissä yliopistoissa?”

Saarikivi ihmettelee sitä, että Helsingin Sanomat valitsi haastateltavaksi Mattilan, kun lehden omassa selvityksessä viime keväältä kävi ilmi, että 90 prosenttia professoreista arvioi hallituksen yliopistoihin kohdistuvat toimet pieleen menneiksi. Toimia on perusteltu tehostamisella.

Saarikivi toteaa, että Mattila ei ole professori yliopistolain tai Professoriliiton tarkoittamalla tavalla.

ILMOITUS

– Kyseessä on bisnesmies, joka opettaa Aalto-yliopistossa bisnestä ja jolle on hankittu komealta kalskahtava työelämä”professorin” titteli, mikä ei kuitenkaan tarkoita akateemista henkilöä, Saarikivi kirjoittaa Facebookissa.

Työelämäprofessori (professor of practice) on Suomessa verrattain uusi titteli. Tehtävä on määräaikainen, ja siihen voidaan valita henkilö, jolla on työelämässä merkittäviä ansioita ja kokemusta, joista on hyötyä yliopiston toiminnalle.

Työelämäprofessori ei kuitenkaan ole varsinaisesti professori, koska valinta ei perustu tieteellisiin näyttöihin eikä siihen kuulu vertaisarviointia.

– Kuitenkin hän on kiertänyt kaikki mediat kertomassa, miten yliopistot ovat tehottomia ja voi olla ihan kiva leikata niistä. Miten hän sen tietää? Onko hän muka ollut kovinkin paljon töissä yliopistoissa? Hän arvostelee yliopistomaailman tehokkuutta bisnesmaailman tehokkuusoppien mukaan. Ja nehän ovat, niin, eri maailmasta, Saarikivi ihmettelee.