Lehtikuva/Delil Souleiman

Syyriassa lähellä Turkin rajaa sijaitsevan Manbijin vapauttaminen Isis-terroristijärjestön alaisuudesta otettiin ilolla vastaan – paitsi Ankarassa. Vapauttajat nimittäin olivat pääosin kurdeja, joiden sotilaallinen yksikkö YPG on vahvin sotilasliittouma SDF:ssä, Syyrian demokraattisissa voimissa.

Turkki pelkää kurdien itsehallintoalueen syntymistä rajan taakse Syyrian pohjoisosiin. Kurdit ovat jo pystyttäneet oman hallinnon alueelle, joka on saanut nimen Rojava. Turkki katsoo kurdien pyrkivän laajentaman sitä länteen yli Eufrat-virran. Aikaisemmin Turkki kieltäytyi tukemasta rajan takana sijaitsevan kurdikaupungin, Kobanen, vapauttamista.

Kun Turkki lähti mukaan Syyrian sisällissotaan, se ilmoitti hyökkäävänsä Isis-järjestöä vastaan. Kuitenkin sen pommit useimmin lensivät kurdien asemiin Syyriassa ja Irakissa. Nyt Turkki ampuu tykistöllä yli rajan sekä Isis-taistelijoiden että kurdien niskaan.

Myös Syyrian hallitus vastustaa kurdien itsehallintoalueen muodostamista, viime kädessä sotatoimin. Kurdit ja Syyrian armeija ovat käyneet taisteluja maan koillisosassa sijaitsevasta Hasakan kaupungista.

Syyrian ilmavoimat ovat nyt ensi kertaa käyneet kurdien kimppuun iskemällä juuri Hasakaan. Alueella toimii Yhdysvaltain johtama liittouma Isis-järjestöä vastaan. Syyrian sota uhkaa näin laajentua. Yhdysvallat on kehottanut Syyrian ilmavoimia pysymään poissa alueelta ja ilmoittanut ampuvansa alas sen lentokoneet, jotka uhkaavat liittouman joukkoja.

ILMOITUS

Kurdien itsehallintoalueen muodostamista vaikeuttaa se, että kurdialueiden välissä on arabikaupunkeja, kuten juuri Manbij. Sen asukkaista 80 prosenttia on arabeja.

Kurdit kertovat pyrkivänsä yhteiskuntaan, jossa vallitsee naisten ja miesten tasa-arvo ja uskonnonvapaus sekä jossa kuolemanrangaistus on kielletty. Nämä ovat arvoja, joista Turkki on loitontumassa yhä kauemmaksi, mutta jotka saattavat houkuttaa ihmisiä Turkin kurdialueilla.

Maailman laidalta lisää tarinoita lyhyesti Kansan Uutisten painetussa numerossa.