Lehtikuva/Tommi Anttonen

Vasemmistoliiton Li Andersson ja Anna Kontula uskovat, että perustulokokeilu olisi vielä pelastettavissa.

Vasemmistoliiton kansanedustajan Anna Kontulan mielestä perustulokokeilun keskittyminen pelkästään peruspäivärahan ja toimeentulotuen saajiin uhkaa jättää perustulon laajemmat yhteiskunnalliset vaikutukset edelleen hämärän peittoon.

Sosiaali-ja terveysministeriö julkaisi torstaina tietoja hallituksen kaavailemasta perustulokokeilusta. Ehdotuksessa perustulokokeiluun valittaisiin 2 000 työtöntä, joiden olisi pakko osallistua kokeiluun. He saisivat kuukausittain 560 euroa verovapaata tuloa.

– Perustulokokeilusta uhkaa jäädä puuttumaan perustulo. Nyt ollaan kokeilemassa työttömyysturvan perusosan vastikkeettomuutta, ei mitään perustuloa, Kontula sanoo.

Kannattaisi tehdä kunnolla

Kontula arvioi, että oikein toteutettu perustulo on mielekkääseen työhön kannustava järjestelmä.

– Kun hankkeeseen kuitenkin satsataan vuosia ja miljoonia, kannattaisi se tehdä saman tien kunnolla, hän sanoo.

ILMOITUS

– Arvioissa perustulon oletetaan vaikuttavan kansantalouteen myös monella muulla tavoin kuin helpottamalla sirpaletöiden ja sosiaaliturvan yhdistämistä, esimerkiksi mahdollistamalla osa-aikayrittäjyyden sekä uudenlaiset lähiyhteisöjen hoivajärjestelyt.

Kontulan mielestä osa kokeilusta olisikin toteutettava alueellisesti, jotta saataisiin tutkittua myös perustulon yhteisöllisiä vaikutuksia.

Tulisi laajentaa

Myös vasemmistoliiton puheenjohtaja Li Andersson suhtautuu varautuneesti hallituksen suunnitelmaan.

Anderssonin mukaan perustulokokeilun tekeminen on tärkeää, mutta sen yksityiskohdat uhkaavat mennä metsään. Hän arvioi, että nyt aiotaan nyt selvittää ainoastaan perustulon vaikutusta työttömien työllistymiseen.

– Perustulon työllistymis- ja kannustinvaikutusta työttömille on tärkeää selvittää, mutta samalla olisi tutkittava perustuloa huomattavasti laajemmin. Vastaavanlaisia poimintoja tarvittaisiin myös muista ryhmistä, jotka saavat toimeentulonsa palkkatuloista tai muista tulonlähteistä. Näin saisimme monipuolisemman kuvan perustulon vaikutuksista, Andersson sanoo.

Anderssonin mielestä perustulokokeilu on vielä pelastettavissa.

– Kokeilu tulisi laajentaa työttömien lisäksi myös esimerkiksi itsensätyöllistäjiin, osa-aikatyötä tekeviin, opiskelijoihin, pienyrittäjiin, pienten lasten vanhempiin ja omaishoitajiin. Vain tällaisella laajalla kokeilulla voimme saada todellista tietoa perustulon vaikutuksista.