Lehtikuva/Oli Scarff

Jalkapallon ystävillä on käynnissä varsinaiset härkäviikot. Suomen sarjoissa ratkaisut lähenevät, eurooppalaiset liigat käynnistyvät pikkuhiljaa, olympiaturnaukset saatiin vasta päätökseen ja kohta mennään jo MM-karsintojakin. Huuhkajat aloittaa karsintaurakkansa 5.9. Kosovoa vastaan Turussa, ja sitä ennen kokeillaan siipien kestävyyttä harjoitusottelussa Saksan kanssa jo ensi keskiviikkona.

Suomen karsintalohko on etukäteen tarkasteltuna mielenkiintoinen eikä ensinkään vaikein mahdollinen. Karsintajärjestelmä on kuitenkin armoton, ja suoraan lohkosta etenee jatkoon vain voittaja kakkosten päätyessä jatkokarsintaan. Suomen lisäksi lohkossa pelaavat Islanti, Kosovo, Turkki, Kroatia ja Ukraina – kaikki hyvänä päivänä voitettavissa, mutta huonona päivänä turpaan voi tulla jokaikiseltä. Ristiin pelaamisia tapahtunee runsaasti.

Puhdistukset Turkissa ovat ulottuneet jo jalkapallotoimijoihinkin, kuten erotuomareihin.

Lohkon erityispiirteeksi voisi nimetä maailmanpoliittisen riskialttiuden. Recep Tayyip Erdoğanin puhdistukset Turkissa ovat ulottuneet jo jalkapallotoimijoihinkin, kuten erotuomareihin, ja tällaista suhmurointia ei FIFA ole perinteisesti katsonut hyvällä. Nähtäväksi jää, kohdistetaanko joukkueeseen sanktioita, ja jos kohdistetaan, niin minkälaisia. Dramaattisin ratkaisu olisi sulkea joukkue karsinnoista kokonaan, mutta tällä hetkellä näin ei näyttäisi olevan käymässä.

Turkissa pelataan laadukasta jalkapalloa sekä maajoukkueessa että liigatasolla. Monet varmasti muistavat vuoden 2002 MM-turnauksen, josta Turkki pokkasi peräti pronssimitalit karismaattisen maalivahtinsa Rüştü Reçberin johdolla. Tuon jälkeen menestys on ollut vaatimattomampaa, ja maan sekasortoinen tilanne ei varsinaisesti edesauta pelaajien keskittymistä nytkään – jos siis edes pääsevät kentälle asti.

Myös Ukrainan tilanne on ollut viime aikoina tapetilla: taistelut Itä-Ukrainassa ovat kiihtyneet kesän aikana ja konflikti näyttäisikin eskaloituvan jälleen kerran. Lohkon ehkä ykkössuosikista, Kroatiasta, puhuttaessa taas on mainittava huligaanit, jotka kesän EM-kisoissakin onnistuivat varastamaan show’n. Taustalla väitetään olevan maan jalkapallopiireissä rehottava korruptio, mikä sieppaa faneja ja provosoi riehumaan. Hulinaa ja sen myötä sanktioita saattaa olla luvassa karsinnoissakin.

ILMOITUS

Suomen lohko näyttää näin ennen karsintojen alkua huomattavan jakautuneelta ulkourheilullisessa mielessä. Siinä, missä useissa maissa on käynnissä akuutti konflikti ja pelien pelaaminen turvallisissa olosuhteissakin on vähän niin ja näin, voinevat esimerkiksi Islantiin lokakuun alussa matkaavat sadat Suomi-fanit luottaa olevansa kuin herran kukkarossa kuumassa lähteessä lilluessaan – ellei joku tulivuori onnistu sotkemaan lentoja.

Nimimerkki ”murdock” visioi jo heinäkuussa Futisforum2:lla toiveikkaasti: ”Kaikkien aikojen karsinnat Islannin ja Kosovon kanssa kolmen joukkueen lohkossa. Lopputuloksena kolmas sija.” Ehkemme kuitenkaan maalaile piruja seinille, valtioiden epävakaudesta ja Suomen pelin epätasaisuudesta huolimatta. Maailmanpolitiikka operoi kuitenkin tällä hetkellä futisviheriöillä niin näkyvässä roolissa, että varsinaisten pelaajien työ uhkaa jäädä paitsioon.

Viikon vakiorivi pallotellaan sumusaarilla. Hallitseva mestari Leicester on ollut alkukaudesta vaikeuksissa, ja etenkin maajoukkueeseenkin nousseen maalinsylkijän Jamie Vardyn kone on yskinyt. Nyt vieraisille saapuvan Swansean pitäisi kuitenkin kaatua helposti, joten luotetaan Kettuihin ja isketään kolmoskohteeseen ykkösvarma.

Kohteessa seitsemän ei kannata tuijottaa sarjataulukkoa, kun Manchester United saapuu nousijajoukkue Hullin vieraaksi. Molemmat poppoot porskuttavat liigakärjessä puhtaalla pelillä, mutta kausi on vielä nuori ja joukkueiden materiaaliero valtava.

Viime viikkoina on kohistu ManUn hankinnoista: ensin punapaitoihin liittyi ruotsalaissankari Zlatan Ibrahimovic, sitten 105 miljoonan euron maailmanennätyshinnalla keskikentän taituri Paul Pogba. Ainakin toistaiseksi värväykset ovat vaikuttaneet napakympeiltä, Zlatan on mättänyt maaleja ja Pogba on pyörittänyt peliä omalla tontillaan virtuoosimaisesti. Muutaman vaisun kauden jälkeen veikkaankin ManUn taistelevan tänä sesonkina tosissaan mestaruudesta. Varma kakkonen.

Vakioveikkauksen peliaika päättyy lauantaina 27.8. kello 16.58. Kansan Uutiset suosittelee 64 merkin järjestelmää: 1, 2, 1, 1, 1(X), 1, 2, 1, 1(2), 1(X), 1(X), 2(1), 1(X).