Uutta teatteria matalalla kynnyksellä

Jonatan Fogelholm

3589538.jpg

Syntynyt 1976.

Stage-festivaalin taiteellinen johtaja.

Tehnyt töitä teatterin parissa parikymmentä vuotta, viimeiset vuodet tuottajana.

Harrastaa vapaasukellusta.

Selfie

Korjaamo Teatterin Stage-festivaali tuo Helsinkiin kansainvälisiä esityksiä ja kotimaisia uutuuksia. Tämän vuoden teemana on arjen absurdius. Festivaalin taiteellinen johtaja Jonatan Fogelholm, millaisin kriteerein esitykset valitaan?

– Stage on näyteikkuna sekä ulkomaiseen että kotimaiseen uuteen teatteriin. Esityksessä pitää olla jollain tavalla jotain uutta, joko tyylillisesti, sisällöllisesti tai toteutustavaltaan. Että se edustaa jollain tavoin sitä, mitä maailman teatterikentällä nyt tapahtuu.

Millainen esitys saa sinut innostumaan?

– Minua kiinnostavat ei ihan perinteiseen tapaa toteutetut esitykset. Hyvä esimerkki tänä vuonna on Remote Helsinki, jossa katsojat kiertävät luurit korvillaan kaupunkia ja keinoäly ohjaa heitä joukkueena erilaisiin tehtäviin. Se on edelleen teatteria, mutta ilman näyttelijöitä. Näyttämönä toimii kaupunki.

– Teatterin monimuotoisuuden kautta löytyy myös laajempi katsojakunta.

Ei näyttelijöitä, ei vuorosanoja, ei näyttämöä. Määritelläänkö nyt teatteriesityksen käsitettä uudelleen?

– Tavallaan. Teatteri kilpailee tänä päivänä hyvin monen muun viihteen kanssa. Uudenlaisilla esityksillä koetetaan tavoittaa myös nuorempaa yleisöä, uutta katsojasukupolvea.

Stagen esitykset voivat kuulostaa niin sanotun taviskatsojan mielestä vaikeasti lähestyttäviltä. Millaisia lukuohjeita antaisit katsojille?

– On festareita ja esityksiä, jotka vaativat katsojilta hieman enemmän kokemusta teatterista, mutta sanoisin, että Stagen kohdalla asia on juuri toisin päin. Minua kiinnostaa nimenomaan madaltaa kynnystä tulla teatteriin. Remote Helsinki esimerkiksi sopii vaikka tavalliselle turistille. Se on uudenlaista, mutta matalalla kynnyksellä.

Stage täyttää 10 vuotta. Millainen festivaali se on kymmenen vuoden päästä, millaisia esityksiä silloin nähdään?

– Se riippuu teatterikentän kehityksestä. Meidän linja on alusta asti ollut melko samanlainen. Tuomme edelleen Suomeen sitä, mikä on kuumaa maailmalla ja levennämme ohjelmistoa ehkä muiden taiteenlajien suuntaan.

 

Stage-festivaali Helsingin Korjaamolla 17.–29. elokuuta. Teatteriesitysten lisäksi ohjelmassa on mm. lyhytelokuvia ja yleisökeskusteluja.

 

Tällä palstalla kerromme ihmisistä ja heidän valinnoistaan.

Jonatan Fogelholm

3589538.jpg

Syntynyt 1976.

Stage-festivaalin taiteellinen johtaja.

Tehnyt töitä teatterin parissa parikymmentä vuotta, viimeiset vuodet tuottajana.

Harrastaa vapaasukellusta.