Esko-Juhani Tennilä

Mitähän sanoisivat Helsingin virkaherrat, jos heidän pitäisi hakea postipakettinsa Hämeenlinnasta?

Sevettijärven kolttakylän asukkaat menettivät viime vuoden elokuussa baarinsa ja samalla sen yhteydessä toimineen asiamiespostin. Siitä lähtien kyläläiset ovat joutuneet hakemaan ja viemään postipaketit ja kirjatut kirjeet 120 kilometrin päähän Inarin asiamiespostiin. Naapurikylästä Näätämöstä matkaa Inariin tulee 150 kilometriä.

Vaihtoehto Inarissa käynnille on soittaa valtakunnalliseen Postin palvelunumeroon ja tilata postista noudettava lähetys kylälle perusjakelun mukana. Jakeluauton tuloa on odotettava tienvarressa.

Korttien tulo jatkuu

Kolttakylien asukkaiden kokema asiamiespostin menetys on tullut koko maan tietoon Helsingissä asuvan kolttataustaisen Mari Korpimäen käynnistämän postikorttikampanjan ansiosta.

– Tähän mennessä tänne Sevettijärvelle on lähetetty jo 11 000 tukikorttia eri puolilta maata ja maailmaa, ja korttien tulo jatkuu, kertoo kolttien perinnetalossa töissä oleva Hanna-Maria Kiprianoff.

Postikorttikampanja ei kuitenkaan ole hetkauttanut päättäjiä. Se näkyy Viestintäviraston kesäkuussa antamasta vastauksesta postimatkan pituudesta tehtyyn valitukseen. Viestintävirasto toteaa vastauksessaan tylysti, että 120 kilometrin päässä Inarissa oleva asiamiesposti on ”postilain mukaan kohtuullisen matkan päässä”.

ILMOITUS

– Mitähän sanoisivat Helsingin virkaherrat, jos heidän pitäisi hakea postipakettinsa Hämeenlinnasta, Kiprianoff puuskahtaa.

Postin taholta on kerrottu, että se on etsinyt uutta asiamiespostin pitäjää sekä Sevettijärveltä että Näätämöstä, mutta ei ole siinä onnistunut. Hanna-Maria Kiprianoff on varma, että asiamiespostien pitäjiä löytyisi, jos näille maksettaisiin kunnolla.

– Asiamiespostin hoito on oma hommansa ja vie kaupan myyjiltä melkoisesti aikaa, hän toteaa.

Lätsät päähän ja Helsinkiin!

 

Kadettikoulun käynyt, armeijan palveluksessa upseerina toiminut ja sittemmin poromieheksi kotiperälle palannut Veikko Feodoroff muistuttaa, että Inariin saakka siirtynyt asiamiesposti haittasi myös Saamelaiskäräjien viime syksynä pidettyjä vaaleja niin Sevettijärvellä kuin Näätämössä:

3583927

Veikko Feodoroff

– Äänioikeuden vahvistaneet kirjatut kirjeet piti hakea Inarista, ja useilta äänioikeutetuilta äänestys jäi tämän vuoksi suorittamatta, hän toteaa.

Kolttien päätoimisena luottamusmiehenä pitkään toiminut ja Saamelaiskäräjille 2015 vaaleissa valittu Feodoroff pitää välttämättömänä postikorttikampanjan jatkamista järein ottein.

– Taas kerran meidän pitää panna lätsät päähän ja lähteä heti eduskunnan syyskauden alettua kansanedustajia ja Helsingin herroja puhuttelemaan, hän esittää.

Feodoroff muistuttaa, että uutena uhkana postipalveluille on liikenneministeriön lausunnolle lähettämä esitys, jossa ehdotetaan postin jakamista jatkossa vain kolme kertaa viikossa. Se tarkoittaisi, että sanomalehdet tulisivat useamman päivän nippuina Sevettijärvelle ja muihinkin syrjäkyliin.

Luonto pohjoisen vetonaula

Lähellä Sevettijärven kylää kauniin järven rannalla ovat parhaillaan rakentamassa taloa nelihenkiselle perheelleen Arttu Niemenmaa ja Heini Wesslin. Tampereelta lähtöisin oleva Arttu tapasi Heininsä opiskellessaan Inarin Saamelaisalueen koulutuskeskuksessa artesaaniksi.

– Meitä kaikkia täällä asuvia raivostuttaa postipalvelujen alasajo, ja liikkeelle pitää tosiaan ja isolla porukalla lähteä, Sevettijärven ja Näätämön alueen kolttaneuvostoon kuuluva Heini Wesslin toteaa.

Palvelujen alasajosta huolimatta komeat maisemat saavat pariskunnan perheineen viihtymään pohjoisessa.

– Enemmänkin tänne tulijoita olisi, jos kaavoitettaisiin lisää tontteja järvien ja jokien rannoille, kolttien käsitöiden opettaja Heini Wesslin arvioi.