UP/Birgitta Suorsa

Luhtitalon portaikko on kapea, mutta Timo Nykänen ja Tuomas Maunu keplottelevat pesukoneen tottuneesti alas nokkakärryllä. Aamulla Oulunsalossa alkanut muutto on hyvässä vauhdissa.

– Eniten aikaa vie muutto, jossa on pientä pussia ja nyssäkkää. Jos kaikki olisi muuttolaatikoissa, niitä menisi viisi päällekkäin ja kaikki kerralla nokkakärryyn, Nykänen toteaa.

Tässä muutossa on molempia. Nykänen manaa liian korkeiksi ahdettuja muuttolaatikoita. Vajaammat laatikot olisi voinut pinota päällekkäin.

– Nyt näitä joutuu kantamaan yksitellen ja aikaa menee enemmän.

Nykänen on työskennellyt oululaisella Talus Oy:lla 12 vuotta. Paikkakunnalle muutettuaan hän ei löytänyt heti töitä, Helsingissä hän oli tehnyt magneettikuvauslaitteita.

ILMOITUS

– Täällä oli muuttomiehen paikka auki. Käskivät kokeeksi lastata yhden muuttoauton toisten mukana. Sitten heti aamuyöstä kuorma piti ajaa Sotkamoon, Nykänen hymähtää.

Vuodesohvat vaikeimpia kannettavia

Muuttotyöhön tarvitaan hänen mukaansa järjestelmällisyyttä, sitkeyttä, jäntevyyttä, tekniikkaa ja malttia.

– Pitää malttaa katsoa, miten nostaa tavaroita ja missä järjestyksessä kuljettaa ne autoon ja autosta pois.

Nykäsen ja Maunun mukaan muutot ovat hankalia, jos asiakas ei ole pakannut tavaroitaan. Muistissa on viime viikolta paikka, jossa tiskialtaassa oli vielä likaisia astioita. Tavaroista hankalimpia ovat pianot, lipastot ja vuodesohvat.

– Täytyy miettiä, kummin päin vuodesohva pitää kääntää mutkissa, ettei sen mekanismi aukea, Nykänen kertoo.

Toisinaan eteen tulee tilaongelmia, kun entisen asunnon tavarat eivät tahdo mahtua uuteen asuntoon. Nyt päästään helpolla, koska pienen kaksion tavarat siirretään toiseen pieneen kaksioon.

Hallitut liikkeet, jotta paikat kestävät

Nykänen työntää nokkakärryt nopeasti muuttoautolle, laskee perälaudan, siirtää tavarat sille ja nostaa kuorman autoon. Pesukoneen Nykänen laskee paikalleen hallitusti. Koko mies näyttää kaatuvan pesukoneen mukana, kunnes kone on paikallaan.

– Tässä ei passaa itseänsä ruveta rikkomaan, Nykänen sanoo laittaessaan pesukoneelle vaahtomuovisuojan.

Tavarat siirtyvät autoon rivakasti, miesten paidanselkämykset tummuvat hiestä. Nykänen ottaa pullostaan pitkän kulauksen.

– Päivän mittaan menee kaksi litraa vettä tai mehua. Ei saa päästää itseään kuivumaan, silloin käy huonosti.

Muuttotyössä pärjäävät parhaiten jäntevät ja sitkeät miehet. Taluksella muistellaan vieläkin isoa muuttokeikkaa, johon oli palkattu kaksi bodaria. Heille annettiin tehtäväksi siirtää piano kerrostalon 9. kerrokseen. Kun miehiä ei kuulunut yläkertaan, mentiin katsomaan, mistä oli kysymys.

– He olivat vasta neljännessä kerroksessa. Kaksi kokenutta miestä otti ja toi pianon saman tien ylös. Kyllä niitä painoja tempaisee, mutta muutossa tarvitaan sitkasta voimaa, muuttoa seuraava ajojärjestelijä Kari Salovaara sanoo.

Tarkkana, ettei tule sanomista”

Miehet vievät säkkejä ja pieniä laatikoita autoon. Kun vuoroon tulee lipaston runko, Nykänen pysähtyy ja näyttää yhtä kohtaa Salovaaralle. Rungossa on pieni kolo.

– Ettei tule sitten sanomista, että olisi muutossa rikki mennyt.

Nykänen jää pakkaamaan lipaston runkoa, kun Maunu lähtee hakemaan lisää tavaraa.

– Tämä on helppo muutto, ei tarvitse rakentaa torneja kattoon saakka. Kaikki mahtuu lattialle, Nykänen kehuu.

Kun kaikki tavarat ovat autossa, Nykänen suuntaa auton Oulua kohti.

Perillä auto pitää jättää kauaksi kohteesta. Salovaara tietää, että viereisellä pihalla muutot ovat työläämpiä. Pihan alle on rakennettu parkkihalli, eikä muuttoautoa voi ajaa pihaan 4,5 tonnin painorajoituksen takia. Muuttokuorma pitää kantaa kauempaa.

Nykänen ja Maunu kuljettavat sänkyä pitkin kapea pihakäytävää. Hissin sijaan he ottavat portaat. Muu tavara tulee helposti hississä, mutta sängyn asettelemiseen hissiin menisi liikaa aikaa.

Työläintä on pesukoneen siirtäminen, sillä kone ei mahdu suoraan ulko-ovesta kylpyhuoneeseen. Ovet ovat hankalasti. Nykänen ja Maunu tietävät ratkaisun: Ensin pesukone sisään ja olohuoneen puolelle, ulko-ovi kiinni ja nokkakärry kylpyhuoneeseen maltilla, ettei kone ota seiniin kiinni.

Nykänen kantaa sisään viimeiset säkit.

– Kerrankin nämä on täytetty oikein, ei liian raskaiksi. Joskus ihmiset täyttävät säkit ääriään myöten miettimättä, paljonko ne painavat. Jaaha, tämä taitaakin olla tässä, hän silmäilee ympärilleen.