Lehtikuva/Jussi Nukari

Pääkaupunkiseudun futisniiloilla on ollut tällä kaudella kissanpäivät, kun peräti kolme seudun joukkuetta on pelannut yhtaikaa ylimmällä sarjatasolla. Kaikilla tiimeillä on kuitenkin ollut omat ongelmansa. HJK:lta odotettiin ennen kautta tuttua dominointia ja helpohkoa mestaruutta, mutta kone on yskinyt laadukkaasta pelaajamateriaalista huolimatta.

Selässä olevat apinat ovat kuitenkin aivan eri kokoluokkaa sarjataulukon häntäpäässä, minne sekä HIFK että PK-35 Vantaa ovat vajonneet. Tippuminen divariin on molemmille joukkueille todellinen uhka, joten niiden viimeviikkoiset valmentajanvaihdokset eivät tainneet yllättää ketään. Joukkueet hoitivat homman hyvin eri tavoin, ja vasta kauden lopussa nähdään, olivatko ratkaisut toimivia.

PK:ta liidanneen Shefki Kuqin ympärillä on ollut draamaa ja härdelliä koko kauden, mistä tälläkin palstalla on keretty raportoimaan. Vaihdos viime ajat Kuqin apuvalmentajana toimineeseen Pasi Pihamaahan oli looginen eikä taatusti kallis ratkaisu: joukkueen taloudellinen tilanne on kehno eikä uuden koutsin rekrytointiin olisi oletettavasti ollut pelimerkkejä. Ja Shefkillekin löytyi nopeasti uusi sijoituspaikka toisesta kriisijoukkueesta, Inter Turusta.

Tiistaisesta Ilves-pelistä napattu piste oli vantaalaisten ensimmäinen sitten kesäkuun.

HIFK sitä vastoin onnistui jysäyttämään reaktiollaan mairean pommin, joka on puhuttanut maamme futisväkeä yli seurarajojen. Viimeksi liigassa Mypaa vuonna 2014 valmentaneen Antti Muurisen astuminen Punaisten puikkoihin on herättänyt monissa ristiriitaisia ajatuksia.

Toisaalta kaikkien aikojen liigavalmentaja – kai seitsemän Suomen mestaruuden miestä näin voi tituleerata – tuo HIFKin pukukoppiin rutosti kokemusta ja näkemystä. Toisaalta monet ovat myös pohtineet, voiko aika olla jo ajanut ”Mursusta” ohi. Eikä konkarin vahva Klubi-taustakaan ihan kaikkia ole miellyttänyt.

ILMOITUS

Tiukinta kritiikkiä valinnasta tykitti HIFKin entinen hyökkääjä Sami Okkonen Twitterissä. Mies ihmetteli, miksi ihmeessä palkata ”fiilisvalmentajana” tunnettu Mursu joukkueeseen, jonka fiiliksessä ei ole ongelmaa.

Okkonen taisikin ehkä hoksaamattaan kiteyttää ”Rödan” dilemman: periaatteessa joukkueella ei ole isoja ongelmia millään osa-alueella, mutta jostain syystä homma vain ei toimi ja turpaan tulee kotona ja vieraissa. Kun umpisolmua ryhdytään aukomaan, voi valmentajan, oli sitten kuinka pidetty, vaihto olla hyvä ratkaisu. Ja voihan sitä hyvää fiilistäkin olla monenlaista – ja se voi myös estää huomaamasta pelin ongelmia, saati puuttumasta niihin.

Muurisen pestaamisen jälkeen HIFK on julkistanut vielä pari Suomen mittakaavassa merkittävää pelaajasopimusta: Tomi Maanoja ja Mika Väyrynen liittyivät viikolla punapaitojen vahvuuteen. Vaikuttaakin siltä, että joukkue haluaa tapella sarjapaikastaan tosissaan ja on valmis tekemään nopeitakin ratkaisuja.

PK:n touhu puolestaan vaikuttaa enemmän herran haltuun -osastolta: tehdään mitä voidaan ja toivotaan parasta. Tähänastinen kausi on ollut katastrofi sekä kentällä että kabineteissa, joten sarjapaikan säilyttäminen olisi punamustille kuin mestaruus.

Kauden alla ryhmä näytti kiinnostavalta: espanjalaiset omistajat ja pelaajat yhdistettynä Kuqi-sirkukseen vaikutti sellaiselta kombolta, josta voisi oikeasti tulla jotain. Valitettavasti todellisuus osoittautui aivan toiseksi. Ensin lähtivät spanskit, sitten Shefki, ja nyt odotellaan, voisiko savuavista raunioista vielä jotain nousta. Aivan ensimerkit ovat positiiviset: tiistaisesta Ilves-pelistä napattu piste oli vantaalaisten ensimmäinen sitten kesäkuun.

Varmasti kaikki suomifutiksen ystävät ovat yhtä mieltä siitä, että useampi joukkue pääkaupunkiseudulta liigassa on voittopuolisesti hyvä asia. Etenkin HJK:n ja HIFK:n väliset derbyt ovat olleet upeita tapahtumia joistain ikävistä lieveilmiöistäänkin huolimatta, ja on sääli, mikäli ensi kaudella nämä jäävät väliin. PK:n roolista tässä kuviossa en ole vielä aivan varma. Mikäli vantaalaiset onnistuvat sarjassa pysymään, on ensi kausi heille se todellinen näytön paikka.

Vakiorivi pelataan totutusti kotimaan kentillä. Kohteessa kymmenen pelataan Kakkosen B-lohkon häntäpään taisto, kun FC Viikingit saapuu EsPan vieraaksi Espooseen. Molemmille joukkueille pisteet ovat sarjapaikan säilyttämiseksi elintärkeitä.

Viikingeillä on ollut viime aikoina paha tapa hävitä matseja loppuminuuttien maaleilla, mikä epäilemättä turhauttaa. Kausi alkaa olla jo niin pitkällä, että voittojakin pitäisi alkaa ottaa. Vaikka EsPan kotikenttää pidetään vierailijoille haastavana, luotetaan kuitenkin vuosaarelaisten parempaan materiaaliin kakkosen ja ristin verran.

Vakioveikkauksen peliaika päättyy sunnuntaina 7.8. kello 18.28. Kansan Uutiset suosittaa 64 merkin järjestelmää: 1(X), 1, 1, 2(1), 1, 1(2), 2, 1, 1(X), 2(X), 1, 2(X), 1.