Lehtikuva/Markku Ulander

Kauppa suhtautuu varauksella hallituksen kaavailemaan investointivaraukseen.

Kauppa suhtautuu varauksella hallituksen kaavailemaan yritysten investointivarausjärjestelmään. Kaupan liiton toimitusjohtaja Juhani Pekkala varoittaa rahoittamasta investointivarauksesta koituvia veromenetyksiä arvonlisäveron tai valmisteveron korotuksilla.

Ne iskisivät kauppaan. Vaikka hallituksen suunnitelmien yksityiskohtia ei ole vielä tiedossa, Pekkala epäilee, ettei kauppa pääsisi hyötymään lainkaan yrityksille suunnatusta investointivarauksesta.

– On tärkeää miettiä veromuutosten kokonaisvaikutuksia, Pekkala totesi maanantaina Kaupan liiton tiedotustilaisuudessa.

Kaupan liitossa epäillään investointivarauksen saattavan johtaa myös yli-investointeihin.

Viime viikolla tuli julki hallituksen suunnitelma investointivarauksen käyttöönotosta ensi vuoden alusta. Sen avulla yritykset voisivat ohjata osan voitoistaan investointeihin ohi verotuksen.

ILMOITUS

Hallitus tekee asiasta päätöksi elokuun budjettiriihessä.

Kaupan liitto varoittaa myös kompensoimasta luvattuja ansiotuloverotuksen kevennyksiä arvonlisä- tai valmisteveron nostoilla.

Hallitus lupasi työmarkkinoiden kilpailukykysopimuksen synnyttyä keventää ansiotuloverotusta 415 miljoonalla eurolla. Mikäli sopimuksen kattavuus nousee 90 prosenttiin palkansaajista, verohelpotus voi kasvaa vielä 100 miljoonalla eurolla.

Kilpailukykysopimuksen sovellusneuvottelut jatkuvat vielä muutamilla aloilla kesätauon jälkeen.

Marketit hyötyneet aukioloista

Kaupan liitto arvioi kauppojen aukiolon vapauttamisen piristäneen vähittäiskauppaa. Toimitusjohtaja Pekkalan mukaan kaupan alan työllisyys pystytään vapauttamisen ansiosta pitämään nykytasollaan. Muuten se laskisi.

– Kaupan osa-aikaisten työntekijöiden työtunnit ovat keskimäärin lisääntyneet, Pekkala vakuutti.

Kaupan aukiolojen vapautumisesta ovat hyötyneet päivittäistavarakauppa ja tavaratalot. Niissä on hyödynnetty uusia aukiolomahdollisuuksia.

Kaupan liiton selvityksen mukaan lisääntyneet aukiolotunnit ovat kasvattaneet työntekijöiden työtuntien määrää. Sen sijaan vähittäiskaupan yrittäjien työpanos on vähentynyt

– Aikaisemmin pienet ja usein yrittäjävetoiset kaupat ja kioskit hyötyivät aukiolojen sääntelystä, totesi Kaupan liiton pääekonomisti Jaana Kurjenoja.

Myös työntekijöiden määrä on lisääntynyt vuoden ensimmäisellä vuosipuoliskolla noin 2 500:lla verrattuna viime vuoden vastaavaan aikaan.

Kaupan liitto arvioi vähittäiskaupan kasvun hiipuvan ensi vuonna olemattomiin, noin puoleen prosenttiin. Sekin kasvu on Kurjenojan mukaan pitkälti työllisyyskehityksen varassa.

Riskitekijäksi Kaupan liitto näkee hallituksen veropolitiikan. Ulkomailta tulevia riskejä ovat Britannian Brextin ja Italialaispankkien vaikeuksien vaikutukset yleiseen talouskehitykseen. Ne voivat painaa pieneksi muutenkin jäävän kasvun pakkasen puolelle.