Hannu Luostarinen

Bramiinin roolissa esiintyvä baritoni Gabriel Suovanen: ”Musiikki tuo turvaa kaaoksen keskellä.”

Karmaisevat tapahtumat Nizzassa ja Turkin vallankaappausyritys saavat Savonlinnan Oopperajuhlilla Kuolleesta talosta-oopperan harjoituksista tauolle rientävän, baritoni Gabriel Suovasen surulliseksi.

Mitä merkitystä oopperalla ja taiteella ylipäätään voi olla näiden tekojen torjumiseksi, ja voiko terrorismia vastaan ylipäätään taistella?

– Totta kai voidaan ja pitääkin, Suovanen huudahtaa.

Tällä oopperalla on tänä päivänä paljonkin sanottavaa

– Parhaimmillaan musiikki ja kaikki taide sisältävät voimakkaitakin yhteiskunnallisia, sosiaalisia ja humaaneja viestejä ja sanomaa. Yritämme täällä Savonlinnassakin tähdentää, että kaaoksenkin keskellä on haettavissa turvaa, tukea ja apua musiikista ja teksteistä.

Väkevästi ja syvällisesti toivosta

Lauantaina 23. heinäkuuta ensi-iltansa saava Leoš Janáčekin ooppera Kuolleesta talosta on Suovasen mielestä mitä ajankohtaisin.

ILMOITUS

– Sitä harjoiteltiin myös Ranskan kansallispäivänä, kun kuulimme Nizzan terrori-iskusta. Harjoitus vedettiin läpi järkyttyneissä tunnelmissa. Ehkä esitykseen tarttui jotain entistä syvempää.

Savonlinnan Oopperajuhlilla vieraillut, maineikas kapellimestari Riccardo Muti pohti Helsingin Sanomien haastattelussa terroristijärjestö Isisin suhdetta musiikkiin terävästi: ”Ehkä Isis pelkää musiikin humanisoivaa voimaa, koska se on kieltänyt musiikin hallitsemiltaan alueilta, kauhun kalifaatista.” Musiikin humanisoivaan vaikutukseen uskoo myös Suovanen.

Kuolleesta talosta on tsekkiläissäveltäjä Janáčekin väkevä, syvällinen testamentti, hänen viimeinen oopperansa, johon hän limitti omia kokemuksiaan ja synkkiäkin tuntoja. Suovanen ylistää sen tarinaa myötäilevää musiikkia huumaavaksi ja tšekin kielen laulaminenkin sujuu värikkään ja erittäin haastavan musiikin tulkitsemisessa häneltä kuulemma vaivatta.

Suovanen sukeutuu oopperassa Don Juanin ja bramiinin rooleissa esiintyväksi pakkotyövangiksi.

Ooppera perustuu Fjodor Dostojevskin omiin vankileirikokemuksiin pohjautuvaan romaaniin Muistelmia kuolleesta talosta. Suovasen mielestä tällä oopperalla on tänä päivänä paljonkin sanottavaa, se on hänen mielestään hyvin ajankohtainen.

– Tämän hyvin synkän ja ahdistavan oopperan ydinsanoma kaikesta huolimatta on toivo. Se on viimeinen asia, mikä pitää ihmisyyttä yllä, mistä ihminen ei halua luopua. Kaikilla ihmisillä kaikissa yhteiskunnissa pitäisi olla toivoa. Kun toivo karkaa – ja ihminen menettää vapautensa – jälki voi olla tuhoisaa, kuten viime aikoina on nähty. Musiikki voi auttaa näkemään valoa tunnelissa ja viedä kohti vapautta kuten tässä oopperassa.

Suovanen hyvässä vedossa

Ohjaaja David Pountney on nostanut vapauden symboliksi haavoittuneen kotkan, jota vangit hoivaavat ja esityksen lopussa päästävät vapauteen, Suovanen kertoo innostuneesti.

– Minulle kotka symbolina on ollut tärkeä jo pienestä pitäen, teetin jo teini-iässä kotkatatuoinninkin. Olen haaveillut, että tämän rosoisen elämän jälkeen toisessa elämässä lennän kotkan lailla vapaana tarkkaillen maailmaa, kansainvälisesti menestynyt, baritoni haaveilee.

Kilpailuvoittoja kahminut Suovanen on jo parin vuosikymmenen ajan miellyttänyt erityisesti pohjoismaista oopperayleisöä äänellään ja karismallaan. Hän on laulanut useiden oopperoiden päärooleissa ja esiintyy paljon myös orkestereiden solistina sekä omissa lied-konserteissaan.

Joroisissa häntä kuullaan heinäkuun 27. päivänä Georg Ots – Rakastan elämää konsertissa Kuopion kaupunginorkesterin solistina.

Taannoisten terveydellisten vaikeuksien, hienoisen kriisin jälkeen Gabriel Suovanen on jälleen hyvässä vedossa.

– Minulla oli vakava sairaus, leikattiinkin viisi kertaa. Nyt olen onnellinen, että saan tehdä tätä työtä ja olen terve. Urheilenkin enemmän kuin koskaan, aina urheilua harrastanut Suovanen iloitsee.

– Taiteen kautta voimme tuoda ihmisille lohtua ja ajattelemisen aiheita ja ennen kaikkea kauneutta, esteettisiä elämyksiä.

Komearaamiselle Suovaselle myös näytteleminen on aina ollut tärkeää, näyttämöllisyys onkin hänen valttejaan oopperalavalla.

Yle Teema esittää suorana lähetyksenä Olavinlinnasta Leoš Janáčekin Kuolleesta talosta -oopperan 28.7.2016. Esitykset Olavinlinnassa klo 19. ti 26.7., to 28.7., la 30.7.2016