Eeva Suorlahti

Kainuun Vasemmisto vaatii uuteen maakuntahallintoon mahdollisimman laajaa demokratiaa.

Kainuun Vasemmiston mielestä se on välttämätöntä, jotta kainuulaiset pääsevät todella vaikuttamaan palveluihin. Uuden hallinnon valmistelu alkaa elokuussa.

– Kun toiminta laajenee valtiolta siirtyviin tehtäviin niin yksi maakuntahallitus ei pysty kaikkea hoitamaan, vaan avuksi tarvitaan esimerkiksi sosiaali- ja terveyspalveluista vastaava lautakunta, totesi Kuhmossa kokoontunut piirihallitus.

Kainuun Vasemmiston mielestä vaaleissa valittava maakuntavaltuusto ei saa jäädä vain kahdesti vuodessa kokoontuvaksi budjetin ja tilinpäätöksen käsittelijäksi, vaan sen pitää olla aktiivinen päätöksentekijä.

Kainuun Vasemmisto esittää, että mikäli maakuntahallinnon tehtäviä yhtiöitetään, tulee yhtiöiden hallituksissa olla luottamushenkilöenemmistö, jotta kuntalaisen palveluja koskevia päätöksiä ei kätketä osakeyhtiölain taakse. Mallina voisivat olla yleishyödylliset osakeyhtiöt, kuten ammattikorkeakoulut.

Kainuun Vasemmisto edellyttää, että valmistelussa huomioidaan nykyistä paremmin palvelujen käyttäjäpalaute, sähköiset äänestykset, kansalaisjärjestöjen sekä nuorisovaltuuston ja vanhusneuvostojen vaikutusmahdollisuudet.

Kommentit