Lehtikuva/Vesa Moilanen

JHL:n mielestä sunnuntailisien poisto heikentäisi entisestään työntekijöiden asemaa kilpailukykysopimuksen jälkeen.

Julkisten ja hyvinvointialojen liitto JHL on tyrmistynyt kokoomuksen eduskuntaryhmän julkaisemista ideoista.

Kokoomus on ehdottanut sunnuntaityöstä saatavan sadan prosentin palkanlisän poistamista. Kokoomuksen eduskuntaryhmän ehdotus on yksi osa pakettia, jonka tarkoituksena on saavuttaa hallituksen työllisyystavoite. Samalla puolue haluaa poistaa talouskasvun esteitä.

– Kokoomus ei ole palkansaajapuolue, mikäli se tosissaan on toteuttamassa kaikki hallitusohjelmassa mainitut heikennykset ja nyt vielä niiden päälle haluaa poistaa laista sunnuntaityön korvausmääräykset. Aivan selvästi tavoitteena on päästä sopimaan paikallisesti alle yleissitovuuden eli vähimmäistasoista pitäisi luopua. Miten yksilö selviää tällaisista paikallisneuvotteluista työnantajan kanssa, jos yleissitovuuden ja joukkokanneoikeuden suojaa ei ole? Työnantajan saneluksi menee, JHL:n puheenjohtaja Päivi Niemi-Laine lataa.

Niemi-Laineen mielestä sunnuntailisien poisto tai niistä toisin sopiminen ei ole työelämän joustavoittamista. Ehdotuksen mukaan sunnuntaityön korvauksesta voitaisiin täysin vapaasti sopia joko työehtosopimuksessa tai työpaikalla.

– Kyse on käytännössä palkanalennuksista, jos laista poistetaan vähimmäistaso. Työntekijältä ei tämän jälkeen kysytä haluatko sunnuntailisät, vaan ne yksinkertaisesti jätetään säästösyistä maksamatta.

ILMOITUS

Niemi-Laine pitää ehdotuksia ihmeellisinä.

-– Väkisinkin tällaisista ehdotuksista tulee mieleen, että palkansaajan ei hallituspuolueen mielestä tarvitse tulla toimeen omalla palkallaan, vaan että yhteiskunta maksaa loput toimeentuloluukulta. Pienipalkkaisia ja naisvaltaisia aloja halutaan nöyryyttää tällaisilla esityksillä. Jokainen on palkkansa omasta työstään ansainnut, eikä sitä pidä kerjätä.

Luottamus huonolla tolalla

JHL muistuttaa, että kilpailukykysopimus vaikuttaa työntekijöihin heikentävästi.

– Kilpailukykysopimus tuo ison loven julkisen sektorin työntekijöiden palkkoihin. Julkisella sektorilla työskentelee paljon matalapalkkaisia naisia. Sunnuntailisät kuuluvat muun muassa hoito- ja hoiva-aloille, laitoshuoltajille, turvallisuusaloille. Kyse on mittavista lisäpalkanleikkauksista kikyn lisäksi, mikäli kokoomus saa esityksensä läpi. Luottamuksen ilmapiiri on kikyn allekirjoituksen jälkeen erittäin huonolla tolalla, Niemi-Laine toteaa.

Jos sunnuntailisät poistettaisiin, Niemi-Laineen mielestä arkipäivän palkkoja pitäisi vastaavasti korottaa.

– Olisi reilua, että arkitunteihin tehdään selvät korotukset, mikäli työnantajalla on tarve lisistä luopua. Tällainen korotus sopii meille hyvin.

Tämänkaltaista vaihtoehtoa on pohdiskellut kokoomuksen kansanedustaja Juhana Vartiainen.

– Yksi lopputulos voisi olla sunnuntailisän keskimääräinen lasku ja arkipalkan nousu. Ja enemmän työtä, Vartiainen on todennut.