Lehtikuva/Niklas Halle'n

Ison-Britannian EU-eroa eli nk. Brexitiä koskenut kansanäänestys on monessa suhteessa järisyttävä ilmiö. Siitä on vaikea kirjoittaa; olemme esimerkiksi toistaiseksi spekulaation varassa sen suhteen, miksi enemmistö äänesti Brexitin puolesta.

Äänestikö enemmistö Brexitin puolesta, koska ovat turhautuneita EU:n tai globalisaation aiheuttamiin kustannuksiin? Vai halutaanko omalle parlamentille enemmän kansallista päätösvaltaa? Tai onko enemmistö ulkomaalaisvastaista? Tuonnempana ymmärrämme syitä paremmin.

Lopputuloksena voi olla itse Brexitin lisäksi Ison-Britannian ja itsensä EU:n hajoaminen ja lyhyemmällä tähtäimellä esimerkiksi Englannin puoluejärjestelmän romahtaminen molempien pääpuolueiden sisäisiin ristiriitoihin.

Edustuksellinen demokratia on lähes aina parempi tapa tehdä päätöksiä kuin suora demokratia.

Minua, kuten monia muita, on askarruttanut kysymys siitä, millaisissa tilanteissa on järkevää antaa tärkeä yhteiskunnallinen kysymys tosiasiallisesti (pikemmin kuin vain ”neuvoa-antavasti”) kansanäänestyksellä ratkaistavaksi.

Äänestyksen jälkeisessä kaaoksessa on käynyt ilmi, ettei kenelläkään ollut suunnitelmaa siitä, mitä ero merkitsisi. Vaihtoehdot – jäädä EU:n jäseneksi uusien neuvoteltujen ehtojen varassa tai erota EU:sta – koostuivatkin yhtäältä selkeästä jäädä jäseneksi -vaihtoehdosta ja toisaalta hypystä tuntemattomaan.

ILMOITUS

Tiedossa ei esimerkiksi ole, kaavailtiinko Isolle-Britannialle jäsenyyttä Euroopan talousalueella (kuten Suomella oli ennen EU-jäsenyyttä) vai aiotaanko Sveitsin lailla neuvotella joka EU-maan kanssa kahdenkeskisesti.

Uskon, että edustuksellinen demokratia on lähes aina parempi tapa tehdä päätöksiä kuin suora demokratia. Mutta jos ja kun suoraan demokratiaan turvaudutaan, on tärkeätä tuoda päätettäväksi mahdollisimman selkeät vaihtoehdot.

Peruslähtökohdan olisi siis pitänyt olla selkeä ja rehellisesti esiin tuotu ehdotus siitä, miten Iso-Britannia järjestää suhteensa muuhun maailmaan EU:n ulkopuolella. Jälkipeli on tehnyt selväksi, ettei sellaista ollut kenelläkään. Tämä kaaos voi koitua meille kaikille kalliiksi.