Lehtikuva/Timo Heikkala

Vasemmistoliitto voi kasvattaa kannatustaan ajamalla vahvasti työtätekevien etuja.

Tuoreen Ylen mielipidemittauksen mukaan keskusta on suurin työväenpuolue. Tulos on äkkiseltään kuultuna yllättävä.

Kyselyn tehneen Taloustutkimuksen toimitusjohtaja Jari Pajunen kertoo tittelin siirtyneen perussuomalaisilta SDP:lle ja nyt suurimmalle puolueelle. Samaan aikaan todetaan kaikkien puolueiden olevan keskiluokan asialla.

Äänestäjät ovat vuoden 2011 eduskuntavaaleissa ja sen jälkeen siirtyneet rivakasti puolueesta toiseen. Moni tekee valintoja myös aikaisempaa useamman, kahden jopa kolmen puolueen välillä.

Äänestäjät liikkuvat, mutta puolueet eivät ole yhtä ketteriä linjauksissaan.

Äänestäjät liikkuvat, mutta puolueet eivät ole yhtä ketteriä linjauksissaan. Perussuomalaiset julistautui työväenpuolueeksi, ja aikaisemmin myös äänestäjäprofiili tuki tätä. Sen sijaan puolueen linjaukset eivät olet vastanneet lainkaan perinteisten työväenpuolueiden linjauksia. Puolue loi tietoisesti katteetonta mielikuvaa, jolla se kalasteli ääniä.

Päinvastoin: ihmisten on tulkittu jopa äänestäneen omia etujaan vastaan. Asia on valjennut monille perussuomalaisten leikatessa työntekijöiden ja työttömien etuuksia Sipilän hallituksessa.

ILMOITUS

Tuntuu oudolta, että tämä sama politiikka vetoaisi keskustassa. Keskusta hyötyy tosin kannatuksensa suuruudesta. Isoon joukkoon mahtuu erilaisia kannattajia, myös työväestöä. Tämä ei kuitenkaan vielä tee puolueesta työväenpuoluetta.

Työväestön puolueesta valkokaulusammattilaisten puolueeksi?

Saman Ylen mielipidemittauksen mukaan vasemmistoliitosta on lähtenyt perinteistä työväestöä pois ja tilalle on tullut valkokaulusammattien edustajia.

Tämä trendi on näkynyt jo useissa perättäisissä vaaleissa. Suunta on vahvistunut viime vuosina, mutta mikään uusi ilmiö se ei ole.

Vasemmistofoorumin toiminnanjohtaja Jukka Pietiläinen toteaa, että vasemmistoliiton kannatuksen haasteena on se, että kannatuspotentiaalia on monissa erilaisissa väestöryhmissä, joiden saaminen kannattajiksi voi vaatia myös keskenään ristiriitaisia poliittisia valintoja.

Tammikuussa 2016 tehdyn vasemmistoliiton imagotutkimuksen tulosten mukaan vasemmistoliiton kannattajia tai potentiaalisia kannattajia on noin 14 prosenttia aikuisväestöstä

Saman tutkimuksen mukaan kannattajien enemmistön mielestä vasemmistoliitto voisi saada lisää kannatusta keskittymällä enemmän ”työtätekevien etujen puolustamiseen”, ”olemalla rakentavampi”, ”esittämällä uskottavampaa talouspolitiikkaa” ja ”olemalla todennäköisemmin hallituksessa”.

Pietiläisen mukaan maahanmuuttaja- ja ympäristöaiheiden välttely tai lisäpanostus armeijaan eivät vaikuta kannatukseen. Vaihtoehdot oli annettu kyselyssä.

Työväestön käsitettä laajennettava

Vasemmistoliiton puheenjohtaja Li Andersson haastaa duunarikäsitystä. Duunarit eivät työskentele ainoastaan raskaassa teollisuudessa. ”Työväenluokkaan kuuluvat kaikki, jotka joutuvat myymään omaa työpanostaan tullakseen taloudellisesti toimeen. Lähihoitajat, freelancerit, pienyrittäjät, itsensätyöllistäjät”, hän toteaa.

Näin tulkittuna vasemmistoliitto on moderni työväenpuolue. Työväenpuolueen määrittelyssä eletään edelleen aikaa, jolloin elinkeinorakenne oli aivan toinen. Palvelualojen vahva kasvu, epätyypillisten työsuhteiden tyypillistyminen ja kaupungistuminen ovat muuttaneet työväestön käsitteen.

Edelleenkin työväestöstä puhutaan ikään kuin he olisivat vain perusduunareita. Sitominen oman työpanoksen myymiseen taloudellisen toimeentulon edellytyksenä vastaa paremmin nykyistä todellisuutta.

Pietiläisen mukaan työntekijöiden oikeuksien voimakkaampi puolustaminen olisi tärkein syy äänestää vasemmistoliittoa. Erityisen paljon tätä kannattavat pienituloiset ja yksin asuvat, mutta ammattiryhmän ja työssäolon perusteella suuria eroja ei ole.

Vasemmistoliitolla on potentiaalia nimenomaan kaupungeissa ja kaikkien työntekijöiden joukossa, olivatpa he perusduunareita tai valkokaulusammattilaisia.