Lehtikuva/Leon Neal

Terveysministeri Huntin mielestä Brexitin ehdoista voitaisiin järjestää kansanäänestys.

Terveysministeri Jeremy Hunt taisi ehtiä ensimmäisenä Britannian hallituksesta nostamaan esille mahdollisuuden uuden EU-kansanäänestyksen järjestämisestä.

Hunt sanoi tiistaina ITV:n aamulähetyksessä, että uusi kansanäänestys voisi olla ”yksi monista tavoista, joilla varmistetaan, että Britannian kansa on niiden ehtojen takana, joilla Britannia jättää unionin”.

Huntin ajatus on, että Britannia neuvottelisi EU:n kanssa eroamisen ehdot. Niille haettaisiin kansan hyväksyntä, ja vasta sitten lyötäisiin pöytään EU:n pykälä 50, joka käynnistää kahden vuoden siirtymäkauden ennen eron toteutumista.

Huntin mukaan kansanäänestyksen sijasta toinen tapa hankkia hyväksyntä olisi ennenaikaiset parlamenttivaalit, joissa konservatiivien ohjelmaan sisältyisivät eroehdot.

Huntin ehdotus on päinvastainen kuin EU:n käsitys marssijärjestyksestä. EU:n mukaan Britannian pitäisi käynnistää virallinen eroprosessi mahdollisimman pian, ja eron ehdoista neuvoteltaisiin sitten kahden vuoden määräajan puitteissa.

ILMOITUS

Pääministeri David Cameron on torjunut puheet uudesta kansanäänestyksestä.

Harkitsee pyrkimistä johtoon

Terveysministeri Hunt sanoi aamu-tv:n haastattelussa myös ”harkitsevansa vakavasti” pyrkimistä konservatiivipuolueen puheenjohtajaksi ja ilmoittavansa päätöksestään torstaihin mennessä.

Hunt sai keväällä runsaasti kielteistä huomiota, koska hänen katsottiin hoitavan taitamattomasti lääkärilakon aiheuttamaa tilannetta. Hunt, 49, sanoi tuolloin, että terveysministerin paikka on luultavasti hänen viimeinen merkittävä poliittinen tehtävänsä.

Vahvimpina niminä johtajakamppailuun on pidetty Brexit-leirin keulahahmoa Boris Johnsonia sekä puolueen keskilinjaa edustavaa sisäministeri Theresa Mayta.

Aiemmin vahvimpana Cameronin seuraajaehdokkaana pidetty valtiovarainministeri George Osborne oli pääministerin uskollisin aisapari ja vastusti Brexitiä. Hävityn kansanäänestyksen jälkeen Osbornen osakkeet romahtivat, ja hän ilmoittikin, ettei pyri puheenjohtajaksi.

Hunt ja May kuuluvat niihin ministereihin, jotka olisivat halunneet Britannian pysyvän EU:n jäsenenä.

Puheenjohtajasta myös pääministeri

Konservatiivien puheenjohtajasta tullee myös Britannian pääministeri, mikäli maa ei ajaudu jo syksyllä ennenaikaisiin vaaleihin. Sitä ei kuitenkaan pidetä tällä hetkellä kovin todennäköisenä.

Normaalijärjestyksessä puheenjohtaja valitaan lokakuussa. Cameron on ilmoittanut jättävänsä EU:n eroilmoituksen tekemisen seuraajalleen. EU:ssa on vaadittu nopeampaa toimintaa.