Lehtikuva/Greg Baker

Jos vähennys toteutuu, sillä on merkittävä vaikutus kasvihuonekaasujen päästöihin.

Kiinan terveysministeriö on esittänyt uudet ravintosuositukset, joilla se haluaa vähentää maan lihankulutusta 50 prosentilla. Suosituksen mukaan kansalaisen ei pitäisi syödä enempää kuin 40–75 grammaa lihaa päivässä, kertoo brittilehti The Guardian.

Suosituksen lähtökohta on kansanterveydellinen. Pyrkimyksenä on torjua nopeasti yleistynyttä ylipainoisuutta ja diabetesta. Kiinan 1,3 miljardista asukkaasta arviolta 100 miljoonalla on diabetes.

Samalla raportissa todetaan, että kasvava lihantuotanto lisää myös paineita Kiinan jo ennestään rasitetuille viljelykelpoisille maille ja vesivaroille.

Jos suositus toteutuu, sillä on myös merkittävä vaikutus ilmaston lämpenemiseen. Arvion mukaan Kiinan karjasta aiheutuvat päästöt vähenisivät silloin vuosittain miljardia hiilidioksiditonnia vastaavalla määrällä vuoteen 2030 mennessä.

Koko maailmassa karjatalous tuottaa 14,5 prosenttia kasvihuonekaasujen päästöistä, enemmän kuin liikenne.

Lihankulutus on kasvanut Kiinassa nopeasti. Vuonna 1982 lihaa syötiin 13 kg henkeä kohti vuodessa, nyt 63 kg. Ennusteiden mukaan tämä olisi kasvamassa vielä 30 kilolla seuraavien 15 vuoden aikana.

Eniten lihaa syövissä maissa kuten Yhdysvalloissa ja Australiassa luvut ovat yhä kaksinkertaisia. Kiinan suuren väestön vuoksi se kuitenkin kuluttaa jo 28 prosenttia kaikesta lihasta maailmassa ja sianlihasta peräti puolet.