Taneli Hämäläinen

Vasemmistoliiton huomenna tehtävänsä jättävä puheenjohtaja Paavo Arhinmäki painotti viimeisessä puoluejohtajana käyttämässään puheessa, että suomalainen yhteiskunta voi huonosti.

– Näissä talkoissa maksajina ovat kaikkein pienituloisimmat, hyväosaiset huutelevat kannustusta katsomosta.

Jakaantumista käytetään hyväksi

Arhinmäki totesi vasemmistoliiton tänään perjantaina alkaneessa puoluekokouksessa Oulussa iltapäivällä, että yhteiskunnan jakaantuminen on Suomen suurin uhka.

– Jos ihmisillä ei ole näkymää paremmasta tulevaisuudesta ja elämä on vain sinnittelyä ja kamppailua päivästä toiseen, heidät syrjäytetään yhteiskunnasta.

Arhinmäki muistutti siitä, että tilannetta käytetään hyväksi.

ILMOITUS

– Tätä ihmisten oikeutettua pelkoa ja suuttumusta rasistit käyttävät häikäilemättömästi hyväksi. Maahanmuuttajista ja pakolaisista halutaan tehdä syntipukkeja, heikkoja ihmisiä pyritään kääntämään toisia heikkoja vastaan. Yhteiskunnan ilmapiiri on muuttunut kovemmaksi ja vihaa levitetään, hän sanoi.

Arhinmäki totesi tämän heijastuvan myös politiikkaan

– Perustellusta syystä poliittisiin päätöksiin ja hallitukseen tyytymätöntä kansaa yritetään hyvittää maahanmuuttajien ja pakolaisten kustannuksella, hän sanoi.

– Suomessa jo valmiiksi erittäin tiukkoja maahanmuuttolakeja ollaan entisestään tiukentamassa. Perheitä hajotetaan ja lapset jäävät ilman omia vanhempiaan. Tämä on kyynistä politiikkaa ihmisten peloilla ja ennakkoluuloilla.

Ei anneta periksi

Arhinmäki kuvaili yhteiskunnan ilmapiirin koventuneen ja muuttuneen vihamielisemmäksi.

– Yhteiskunta jakaantuu hallituksen leikkauspolitiikalla, mutta myös käytetty poliittinen retoriikka jakaa ihmisiä hyviin ja huonoihin.

Hän näkee, että tällaisessa tilanteessa erityisesti tarvitaan vasemmistoa.

– Vasemmistoa ei tarvita mihinkään, jos emme erityisesti vaikeina aikoina pidä kiinni perusarvoistamme: solidaarisuudesta, oikeudenmukaisuudesta ja tasa-arvosta, hän sanoi.

– Niitä meidän pitää puolustaa vaikka ne eivät olisi juuri tässä hetkessä kovassa huudossa ihmisten keskuudessa. Vasemmiston pitää uskaltaa vahvasti puolustaa arvojaan, meidän ei pidä antaa tilaa populistisen oikeiston tai äärioikeiston vyörytykselle. Meidän pitää olla pehmeä vastavoima koville arvoille.

– Me olemme puolue, joka ei anna periksi arvoissaan. Me olemme puolue, joka ei hylkää heikossa asemassa olevia. Me olemme puolue, joka ei unohda juuriaan, mutta joka katsoo vahvasti tulevaisuuteen.