Lehtikuva/Peter Parks

Vasemmistonuoret esittää kaikkien päihteiden käytön ja pienten määrien hallussapidon pitämistä laittomana mutta rangaistusten poistamisesta.

Järjestö on tehnyt asiasta aloitteen vasemmistoliiton puoluekokoukseen, joka pidetään Oulussa perjantaista sunnuntaihin.

Kannabiksen kohdalla esitetään dekriminalisointia eli käytön ja hallussapidon poistamista rikoslaista kokonaan. Aloitetta perustellaan sillä, että päihteiden käytön rangaistavuuden poistaminen siirtäisi käyttäjät kriminaalipolitiikasta sosiaali- ja terveyspolitiikan piiriin.

Vasemmistonuoret on tehnyt puoluekokoukselle neljä aloitetta sekä allekirjoittanut kymmenen aloitetta, jotka on valmisteltu puolueen järjestölliseen uudistamiseen tähtäävässä Vamos-verkostossa.

Muissa aloitteissa esitetään, että puolue vaatii kansanäänestystä Suomen eurojäsenyydestä sekä ottaa kielteisen kannan seksin oston kriminalisointiin. Yksi aloite koskee sukupuolen ja kehon itsemääräämisoikeutta ja vaatii muun muassa kolmannen sukupuolen käyttöönottoa virallisissa asiakirjoissa.

ILMOITUS

Vamos-verkoston aloitteissa vaaditaan muun muassa puoluekokouskauden lyhentämistä kahteen vuoteen ja luottamustehtävien kausien määrän rajaamista puolueessa.

Perustuloa ja feminismiä

Lisäksi nuoret puoluekokousedustajat ovat valmistelleet kokouksessa hyväksyttävään tavoiteohjelmaan esimerkiksi perustuloa, feminismiä ja valtion omistajapolitiikkaa koskevia muutosesityksiä.

– Käsittelimme tavoiteohjelman kokonaisuudessaan hallituksen kokouksessa ja teimme muutosehdotuksia niin, että se olisi linjassa järjestömme kantojen kanssa. Puoluekokoukseen liittyen keskustelimme lähinnä siitä, miten voimme tukea jäsentemme vaikutusmahdollisuuksia puoluekokouksessa ja edistää omia tavoitteitamme siellä, kertoo puheenjohtaja Anni Ahlakorpi.

Harvinaista herkkua

Vasemmistoliiton puoluekokousedustajista nuoria eli enintään kolmekymppisiä on kymmenen prosenttia. Kaikkiaan puoluekokousedustajia on 300.

Ahlakorpi edustaa Vasemmistonuoria puoluekokouksessa nyt toista kertaa.

– Puoluekokous on tärkeä paikka käydä poliittista keskustelua ja tehdä yhteisiä linjavetoja ja päätöksiä. Kun se meillä vasemmistossa vielä on niin harvinaista herkkua, siitä on syytä ottaa kaikki mahdollinen irti! hän sanoo.

Vasemmistonuoret tukee Vasemmistoliiton puheenjohtajaksi kansanedustaja Li Anderssonia, varapuheenjohtajaksi kansanedustaja Hanna Sarkkista sekä puoluesihteeriksi tiedottaja Niko Peltokangasta. Anderssonin valinta varmistui jo, kun muut ehdokkaat vetäytyivät jäsenäänestyksen selvien lukujen jälkeen.

Vasemmistonuoret keskittää puoluekokousviestintänsä kokouksen aikana Twitteriin. Kokouksesta raportoi @puoluekokous-tili ja yleisenä aihetunnisteena käytössä on #vaskokous.