Lehtikuva/Vesa Moilanen

SDP:n Antti Rinne kannatti joulukuussa hallituksen linjausta, jota alkoi sunnuntaina vastustamaan.

Joillekin poliitikoille näyttää tulevan täytenä yllätyksenä, että poliittiset päätökset vaikuttavat konkreettisella tavalla ihmisiin. Muuhun ajatukseen ei voi päätyä, kun seurasi pitkin sunnuntaita Twitteriä Riihimäellä asuvan irakilaisperheen tapauksesta.

Helsingin Sanomat kertoi käännytyspäätöksestä, jossa seitsemän vuonna Suomessa asuneelle Huner Ali Muhammedille on myönnetty turvapaikka ja pysyvä oleskelulupa, mutta hänen vaimonsa Gashaw Khaleel Hamad ja kolmevuotias lapsensa Sämä Huner Ali Muhammed joutuvat lähtemään Suomesta viimeistään perjantaina. Kolmen kuukauden ikäisen Klara-vauvan oleskeluluvasta ei ole vielä päätöstä, joten hän saa jäädä Suomeen ainakin toistaiseksi.

Perheen hajottamisen syynä on se, että äidin ei ole katsottu olevan oikeutettu turvapaikkaan ja autonkuljettajana työskentelevän isän palkka on liian pieni perheen yhdistämistä varten.

Twitterissä ja kaikkialla muuallakin nousi oikeutettu raivo epäinhimillistä päätöstä vastaan. Karkottamista vastustavaan verkkoadressiin tuli pikavauhdilla yli 20 000 allekirjoitusta ja yli tuhat kommenttia.

Poliitikot laidasta laitaan – perussuomalaisia lukuun ottamatta – olivat tyrmistyneitä.

ILMOITUS

Sisäministeri Petteri Orpo (kok.) pyysi asiasta selvityksen Maahanmuuttovirastolta ja valittaa maanantaina kummassakin iltapäivälehdessä, miten pahalta hänestä nyt tuntuu.

Kokoomuksen puheenjohtajuutta ensi viikonloppuna tavoitteleva Orpo on kampanjoinnissaan korostanut pitkää poliittista kokemusta ja ammattitaitoaan. Kuinka ammattitaitoinen on ministeri, joka yllättyy siitä, että hallituksen esityksillä on seurauksia?

Hallitus tekee lisää murhenäytelmiä

Eduskunta käsittelee parhaillaan ulkomaalaislain muutosta, jonka ovat allekirjoittaneet pääministeri Juha Sipilä (kesk.) ja sisäministeri Petteri Orpo. Laki kiristäisi perheenyhdistämisen ehtoja entisestään. Kahden aikuisen ja kahden lapsen perheen saisi kokoon vasta, jos perheellä on vähintään 2 600 euron nettotulot kuukaudessa

”Muutoksilla pyritään vähentämään maahanmuuton kustannuksia”, esityksessä sanotaan.

Sen yhtenä tavoitteena on ”varmistaa, ettei Suomi näyttäydy erityisen houkuttelevana turvapaikanhakumaana”.

Perussuomalaisten politiikasta Suomen politiikaksi

– Perussuomalaisten turvapaikka- ja kotouttamispolitiikasta on tullut Suomen turvapaikka- ja kotouttamispolitiikkaa, sanoi kansanedustaja Juho Eerola (ps) 3.5. kun eduskunta keskusteli turvapaikka- ja kotouttamispolitiikasta Suomessa.

Näin on eikä se muuksi muutu sillä, että osa hallituspuolueidenkin kansanedustajista on sunnuntain uutisen jälkeen vaatinut inhimillisyyttä päätöksentekoon.

Tippaakaan inhimillisyyttä ei sen sijaan tunne perussuomalaisten kansanedustaja Leena Meri. Hänen mukaansamedia on ”löytänyt sopivasti” somessa kohutun irakilaisperheen juuri kun eduskunta käsittelee ulkomaalaislain muutoksia.

”Hallituksen maahanmuuttolinjauksia on oppositiosta moitittu liian tiukoiksi. Saa nähdä, kestääkö kaikkien hallituspuolueiden kansanedustajien linja hallituksen esityksen takana vai muuttuuko se julkisen painostusyrityksen edessä niin, ettei kiristyksiä uskalleta tehdä”, Meri toteaa.

”Viranomaiset eivät voi tehdä päätöksiä punaviherkaartin huutoäänestyksen perusteella, vaan virkavastuulla ja lakiin perustuen”, kommentoi puolestaan Simon Elo Twitterissä.

SDP tukee hallituksen linjaa

Hurskastelijoihin kuuluu myös SDP:n puheenjohtaja Antti Rinne, joka sunnuntaina Twitterissä kirjoitti jämäkästi, että ”ihmiset eivät ole esineitä. Tämä perhe kuuluu yhteen. Järjestelmä vaatii korjausta. Tulorajojen taso on järjetön”. Joulukuussa Rinne oli kuitenkin hallituksen turvapaikkapoliittisista linjauksista sitä mieltä, että ”ne vaikuttivat erittäin hyviltä”.

– Tällä hetkellä näyttää siltä, että SDP voisi kannattaa kaikkia toimenpiteitä ja olla tukemassa sitä, että ne viedään eteenpäin, Rinne sanoi.

Yksi hallituksen joulukuisista linjauksista oli tämä Rinteen nyt vastustama, mutta joulukuussa kannattama: ”Tiukennamme perheenyhdistämisen kriteerejä EU:n perheenyhdistämisdirektiivin nojalla täysimääräisesti, edellytyksenä ainakin toimeentuloedellytys ja riippumattomuus sosiaalituista.”

Kaiken kohun keskellä kannattaa vielä muistaa, että julkisuutta saaneen irakilaisperheen lisäksi saman kohtalon ovat kokeneet lukemattomat muut, joita media ei ole ”sopivasti löytänyt”. Suomen tiukentuneesta ulkomaalaispolitiikasta kerrotaan lisää esimerkkejä Iso Numero -lehden uusimmassa numerossa.

– Perheenyhdistäminen on ilman muuta iso ihmisoikeusongelma Suomessa tällä hetkellä, Iso Numerossa sanoo ulkomaalaisjuridiikan parissa työskentelevä asianajaja, joka ei halua nimeään julkisuuteen, koska hänkin on saanut osansa pakolaisten auttajiin kohdistuvasta muukalaisvihasta.