Ensimmäinen Kainuu Pride järjestetään heinäkuussa. Tapahtuman järjestää joukko nykyisiä ja entisiä kainuulaisia. Pitkään muhinut idea sai vauhtia toukokuussa kansainvälisenä homo-, bi- ja transfobian vastaisena päivänä.

Kainuu Priden suojelijana on MEP Merja Kyllönen.

– On ilo toimia Kainuu Pride tapahtuman suojelijana. Tasa-arvon ja suvaitsevaisuuden ilosanomaa vien eteenpäin enemmän kuin mielelläni. Meitä jokaista tarvitaan tekemään työtä sen eteen, että ihmisten tasavertaisuus arjessa ja lainsäädännössä toteutuu. Suojelijan roolissa haluan kiinnittää huomiota erityisesti seksuaali- ja sukupuolivähemmistöjen palvelujen saatavuuteen, kiusaamisen ehkäisemiseen sekä äitiyslain edistämiseen, sanoo Kyllönen.

Kainuu Priden pääjuhla on Kajaanissa 8.7. Juhlaan kuuluu esimerkiksi piknik, lyhytelokuvia, torijuhla ja jatkot. Bio Rex Kajaanissa esitetään ohjaaja Markku Heikkisen HLBTIQ-aiheisia lyhytelokuvia vuodesta 1993 alkaen.

Kainuu Prideen voi osallistua myös viikon 4.–10.7. aikana ottamalla osaa Ilar Gunilla Perssonin ja Heidi Lunabban käynnistämään yhteisötaideteokseen Pyykkinaru sateenkaaren väreissä ja osoittamalla näin tukea HBLTIQ- vähemmistöjä kohti.

Kainuu Pride on homo-, lesbo-, bi- ja transtapahtuma sekä juhla ihmisoikeuksien puolesta. Tapahtuman tavoitteena on lisätä avoimuutta ja yhdenvertaisuutta sekä tasa-arvoa yhteiskunnassa.