www.securityconference.de

Yhdysvaltalainen entisten poliitikkojen ja diplomaattien painostusryhmä varoittaa presidentti Niinistöä ja nimeltä mainittuja suomalaisyhtiöitä Iran-kontakteista.

Amerikkalainen UANI (United Against Nuclear Iran) lähetti perjantaina tiedotteen, jossa se kertoo varoittaneensa presidentti Sauli Niinistöä siitä, että yhteyksien pitämiseen Iranin kanssa sisältyy ”vakavia riskejä”.

Varoitus liittyy maanantaina Suomeen saapuvan Iranin ulkoministerin Mohammad Javad Zarifin vierailuun. Zarifin mukana saapuu myös iranilainen liikemiesvaltuuskunta.

UANI kertoo myös varoittaneensa nosturiyhtiö Cargotecia sekä muita suomalaisia yhtiöitä kuten Nokia, Kone ja Outotec tekemästä kauppaa Iranin kanssa.

Erityiskohteena Cargotec

Erityisesti kohteena on Cargotec, jonka UANI syyttää ”nousseen symboliksi Iranin hallituksen sortopolitiikalle”. Ryhmän mukaan Cargoteciin kytkeytyviä nostureita on käytetty kahdessa dokumentoidussa tapauksessa teloituksiin.

UANI muistuttaa, että Cargotec on merkittävä sopimuskumppani Yhdysvaltain asevoimille, jonka kanssa sillä on yli miljardin dollarin kaupat. Ryhmä varoittaa, että Cargotec ”joutuu julkisen keskustelun etulinjaan puhuttaessa siitä, onko yhtiöiden soveliasta toimia Iranissa”.

ILMOITUS

Obaman politiikkaa vastaan

UANI:n puheenjohtaja on entinen demokraattien oikean laidan senaattori Joseph Lieberman ja toiminnanjohtajana entinen amerikkalaisdiplomaatti Mark Wallace, joka presidentti George W. Bushin hallinnon aikana toimi useissa korkeissa tehtävissä.

Lieberman ja Wallace sanovat tiedotteen mukaan suomalaisille, että ”hymykampanjastaan huolimatta Iran on yhä maailman johtava terrorismia tukeva valtio”, joka tukee muun muassa Libanonin Hizbollahia.

UANI on kampanjoinut kiivaasti presidentti Barack Obaman Iran-politiikkaa vastaan ja erityisesti Iranin ydinaseista tehtyä sopimusta vastaan. Se on usein heijastanut samoja kantoja kuin Israelin pääministeri Benjamin Netanjahu.

Oikean laidan senaattori

Joseph Lieberman istui Yhdysvaltain senaatissa vuodesta 1989 vuoteen 2013. Viimeiselle kuusivuotiskaudelleen hänet valittiin riippumattomana, koska hän oli hävinnyt demokraattien esivaaleissa toiselle ehdokkaalle. Hän kuitenkin toimi demokraattien ryhmässä ”riippumattomana demokraattina”.

Vuoden 2000 vaaleissa Lieberman oli demokraattien ehdokas Yhdysvaltain varapresidentiksi Al Goren ollessa presidenttiehdokas.

Vuoden 2008 vaaleissa Lieberman ei tukenut Obamaa, vaan republikaanien ehdokasta John McCainia.

UANI:n perustajia vuonna 2008 olivat Wallacen ohella diplomaatit Richard Holbrooke ja Dennis Ross sekä entinen CIA:n johtaja Jim Woolsey.

Suomalainen Olli Heinonen, entinen kansainvälisen atomienergiajärjestön IAEA:n varapääjohtaja. kuuluu UANI:n neuvottelukuntaan.