LEHTIKUVA

Sipilän johtaman hallituksen ammatillisen koulutuksen reformi lupaa kymmenen hyvää ja yhdeksän kaunista. Esimerkiksi ”kannustetaan koulutuksen järjestäjiä toiminnan tehostamiseen” ja ”koulutuksen järjestäjiä kannustetaan vapaaehtoisiin fuusioihin”.

Mikä sellainen reformi ja kannustin on, joka tarjoaa vain leikkauksia? Ammatillisesta koulutuksesta leikataan rajusti. Esitetty 10–12 prosentin vähennys oppilaitosten rahoituksesta (Vantaan Variasta –3,4 miljoonaa euroa) on suoraan pois opetuksen laadusta, kun lähiopetuksesta ja ohjaamisesta vähennetään. Näistä leikkauksista meillä on jo kokemusta ja tiedetään mihin ne johtavat. Siitä huolimatta hallitus ajaa miinaan surutta. Näiden leikkausten jälkeen oppilaitten ohjaaminen työpaikoilla vastaa lähinnä heitteillejättöä. Opettajien aika ei nykyiselläkään riitä laadukkaaseen ohjaamiseen. Mutta se ei tunnu huolettavan, että keskeytykset lisääntyvät ammatillisessa koulutuksessa. Sen minkä valtio leikkauksilla ”säästää”, se maksaa moninkertaisesti takaisin työttömyyden, syrjäytymisen ja mielenterveyshäiriöiden takia.

Leikkaukset eivät kohtele oppilaitoksia yhdenvertaisesti. Lukiot jäävät ilman leikkauksia, ja julkisuudessa puhutaan vain yliopistoihin kohdistuvista leikkauksista. Meille on monesti uutisoitu, että ammattitaitoisesta työvoimasta tulee olemaan kova pula.

Mitä käy tutkintojen tasolle, kun rahoitus muuttuu suoritusperusteiseksi? Samaan aikaan tutkintotoimikunnan tehtävä muuttuu, ja jatkossa oppilaitos itse hyväksyy tutkinnot. Näissä toimissa on omat vaaransa. Saavatko yritykset jatkossa riittävän osaavia nuoria?

Miten käy alojen vetovoimalle, kun alojen nimikkeitä vaihdetaan esimerkiksi: ”hotelli, ravintola- ja catering-alan kokin osaamisalan nimi muutetaan ruokapalvelun osaamisalaksi”? Mitä tällä saavutetaan?

Myös nuoren valinnanvapaus kapenee, kun aloja vähennetään tai jopa lopetetaan ja oma toiveala saattaa muuttaa satojen kilometrien päähän. Tämä tarkoittanee, että nuori joutuu mahdollisesti muuttamaan pois kotoaan, oman alan koulutukseen.

Myös paineet yrityksissä kasvavat, kun ammatilliset näytöt tulee suorittaa työpaikoilla aidoissa olosuhteissa. Uudet tuulet tarkoittavat, että harjoittelijoita tullee olemaan kaikilla Suomen työpaikoilla toistasataa tuhatta. Se tarkoittaa sitä, että rusinoiden poiminta pullasta ei enää riitä, vaan nyt vaaditaan yrityksiltä vastuullisuutta ja suurta sitoutumista nuorten kouluttamiseen.