Lehtikuva

Suomalainen tasokas 1970-luvun progemusa palaa uusissa live-albumeissa.

Jos Jukka Tolosen pitkät koristeelliset kitarasoolot ovat hienoa musiikillista runoutta, niin fanituksen suuri hetki on koittanut. Svart-records on julkaissut juuri neljällä cd:llä tasokasta suomalaista progemusaa. Ne ovat live-äänityksiä 1970-luvulta Ylen arkistoista.

Tallenteet on tehty Yleisradion studiokonserteista, jotka on äänitetty yleisön edessä Ylen Liisankadun studioilla Helsingissä 1973–75. Nyt on julkaistu otsikon Jazz Liisa alla kaksi levyä, joista toinen sisältää koosteet Jukka Tolonen Ramblin’ Jazz Band ja KOM Quartet. Toiselta levyltä kuullaan tallenteet Unisono Quartet ja Taivaantemppeli.

Pop Liisa -otsikon alla julkaistuista levyistä toinen sisältää koosteet Wigwam ja Taivaanvuohi. Toiselta löytyvät konsertit Tasavallan Presidentti ja Jukka Hauru & Superkings.

Monet tasokkaat yhtyeet eivät päässeet koskaan levyntekoon.

Lisää on tulossa

Yleisradion toimittajat Erkki Lehtola ja Jake Nyman kutsuivat Liisankadulle 1970-luvun merkittävimmät suomalaiset progressiivisen rockin ja jazzin esittäjät. Tulossa on äänitteitä vielä muiden muassa Kalevalalta, Finnforestilta, Eero Koivistoiselta ja Otto Donnerilta.

Svart-recordsin retrotuotanto on merkittävä kulttuuriteko, koska äänitysten teon aikaan tekniikka oli nykyistä huomattavasti kalliimpaa ja hankalampaa. Monet tasokkaat yhtyeet eivät päässeet koskaan levyntekoon tai niiden studioalbumit ilmestyivät vasta vuosien päästä.

ILMOITUS

Nyt julkaistut albumit ovat saatavina myös kahdeksana vinyylilevynä ja nettikaupasta digitallenteina. Svart-records julkaisee vuosina 2016–2017 lähes kaikki Liisankadun nauhat. Niiden restaurointi on aloitettu kolme vuotta sitten. Levyjen äänen laadusta kuulee, että projekti on kunnianhimoinen.

Wigwam ja Pressa loistavat

Musiikillisesti tasokkaimmiksi – parhaiten aikaa kestäneiksi – voi monella kriteerillä luokitella 1970-luvun suomalaisen progemusan nimekkäimmät esiintyjät, Wigwamin ja Tasavallan Presidentin Jukka Tolosineen.

Wigwam-osiossa onnistuneilta kuulostavat erityisesti Pekka Pohjolan säveltämä pitkä Nipistys ja Jukka Gustafssonin neljätoistaminuuttinen Fairyport.

Tasavallan Presidentin tallenteesta progemusan rohkeus kuuluu pitkässä Eero Koivistoisen sävellyksessä Lennosta kii, jossa laulajana revittelee Eero Raittinen. Jukka Tolonen Ramblin’ Jazz Bandin huikeinta koristeellista kitaratiluttelua Toloselta kuullaan parikymmentäminuuttisessa Ramblin’-kappaleessa.

Harvinaista Haurua

Erityisenä kulttuuritekona voi pitää Helsingin Sanomien maineikkaan ja musiikkimaultaan nirppanokkaisen jazzkriitikon Jukka Haurun aktiivisen muusikkovaiheen live-tallenteiden julkaisemista. Hauru soittaa kitaraa sekä KOM Quartetissa että Jukka Hauru & Superkings -yhtyeessä.

Tolosta kulmikkaammin soittava taidokas Hauru julkaisi ennen kriitikkouttaan kaksi sooloalbumia. Hän soitti uransa alussa Jussi and The Boys -yhtyeessä. Pisimpään 1970-luvulla hän osallistui KOM-teatterin musiikintekoon. Samaa aatteellisuutta edusti perustajajäsenyys Punainen Lanka -yhtyeessä. Kauneinta Haurua Pop Liisa -levyllä on Elegy Elegio.

Kitaristi Sami Hurmerinnan Taivaanvuohessa soitti Hurmerinnan lisäksi muiden muassa fonisti Pertti ”Pepa” Päivinen. Ikävä sanoa, että Tarmo Rosenlundin ulvova laulutyyli pilaa kunnianhimoisen tallenteen.

Unisono Quartet on Paroni Paakkunaisen ja Olli Ahvenlahden jazzyhtye, joka on maukkaimmillaan Specially For -kappaleessa. Taivaantemppeli on basisti Make Lievosen johtama jazzyhtye, jossa soittivat Olli Ahvenlahti, Matti Jakola, Pekka Rechardt, Upi Sorvali ja Tapani ”Nappi” Ikonen. Makeinta meno on biisissä On tämäkki sano…