Jussi Joentausta

Li Andersson, olet kissa-ihminen. Mitä hyötyä kissoista on?

Kissat ovat ihania. Ne ovat persoonallisia ja loistavia seuraeläimiä, eikä heidän ole pakko olla sen kummemmin hyödyllisiä. Monet kissat osaavat kuitenkin tehdä itsestään hyödyllisen myös pitämällä huolta siitä, että kotinurkilla ei liiku liikaa häiritseviä pieneläimiä.

Jari Myllykoski, olet hevosmies. Mitä hyötyä hevosista on?

Hevosista on hyötyä työssä ja harrastuksissa. Hevoset tuottavat iloa hevosharrastajille ja hevonen terapeuttina on kokemusten mukaan erinomainen. Lisäksi hevoset ovat osa kulttuuriperintöämme. Suomenhevonen on osa suomalaista mielenmaisemaa. Sillä voidaan tehdä muun muassa metsänhoidollisia töitä.

Aino-Kaisa Pekonen, olet koiraihminen. Mitä hyötyä koirista on?

ILMOITUS

Koirat ovat viisaita seuraeläimiä. Meillä koirat ovat hoitaneet vahdinvirkaa ja korvanneet myös puuttuvan ovikellon jo vuosia. Koirat ovat uskollisia lenkkeilyttäjiä ja lohduttajia. Koirista on paljon seuraa niin lapsille kuin aikuisille yksinäisinä hetkinä. Mutta on niistä vaivaakin…

Li Andersson, miten sitoisit kainuulaisen, Talvivaarasta työttömäksi jääneen 49-vuotiaan työmiehen johtamaasi vasemmistoliittoon?

Istumalla alas hänen kanssaan ja kysymällä ensin, mitä mieltä hän puolueesta on ja mitä vasemmistoliitolta toivoo. Minusta ihmisten kuunteleminen kunnolla on yksi tärkeimpiä keinoja sitouttaa heidät puolueeseen. Sitten kertoisin siitä työstä, mitä vasemmistoliitossa tehdään joka päivä, niin paikallistasolla kuin eduskunnassa, työllisyyden parantamiseksi ja työttömien toimeentulon sekä oikeusturvan parantamiseksi. Esimerkit konkreettisista esityksistä on tärkeä tapa havainnollistaa, mitä vasemmistoliiton politiikka tarkoittaa.

Jari Myllykoski, miten sitoisit kalliolaisen 27-vuotiaan pätkätöitä tekevän graafisen suunnittelijan johtamaasi vasemmistoliittoon?

Kertomalla hänelle, että toimimme määrätietoisesti myös tämän ammattikunnan elinkeinon harjoittajien elinolosuhteiden kehittämisen puolesta sillä tiedostamme. Graafiset suunnittelijat ja muut luovan työn tekijät työskentelevät usein freelance-työsuhteissa. Freelance-työn ehtoja pitää selkiyttää ja freelancereiden asemaa parantaa. Sosiaaliturvaa tulee kehittää niin, että myös silloin, kun työtilauksia ei tule, toimeentulo ei lopu. Lisäksi yleinen talouden piristyminen lisää myös graafisen alan työpaikkoja.

Aino-Kaisa Pekonen, miten sitoisit turkulaisen yliopiston pätkätutkijasinkkunaisen johtamaasi vasemmistoliittoon?

Uskon, että meidän politiikasta löytyy useimmille ihmisille tärkeitä asioita. Ehkä häntä kiinnostaisivat perustulo, tutkimusrahoituksen lisääminen, kohtuulliset asumiskustannukset. Ehkä hän haluaisi olla mukana miettimässä perustulo-flyeriä, kirjoittamassa asumispoliittista ohjelmaa tai oman kuntansa valtuustossa tai lautakunnissa vaikuttamassa?

Vasemmistoliiton puheenjohtajaehdokkaat Li Andersson, Jari Myllykoski ja Aino-Kaisa Pekonen kertovat, mitä hedelmää muistuttavat ja muita tärkeitä asioita.Vasemmistoliitto valitsee uuden puheenjohtajan 10. kesäkuuta Oulussa.

Mihin asiaan vasemmistoliiton pitäisi tarttua juuri nyt?

Li Andersson: Hallituksen kaavailuihin heikentää työttömien asemaa. Suomessa on melkein yhtä paljon pitkäaikaistyöttömiä kuin 1990-luvun laman aikana, ja hallituksen ratkaisu on heikentää työttömien toimeentuloa ja oikeuksia entuudestaan. Työvoimapolitiikassa ja työllisyyspalveluissa on jo tällä hetkellä erittäin paljon epäkohtia ja esimerkiksi ilmaistyön teettämistä. Vasemmistoliiton tulee olla vahva vastavoima työttömiä syyllistävälle politiikalle.

Jari Myllykoski: Yhteiskunnassa on käynnissä kova hyökkäys tavallista ihmistä suojaavia rakenteita vastaan. Vasemmiston tulee puolustaa näitä rakenteita eli säällisiin työehtoihin perustuvaa palkkatyötä, sosiaaliturvaa, julkisia sosiaali- ja terveyspalveluita sekä maksutonta ja laadukasta koulutusjärjestelmää. Tätä teemaa joudumme pitämään väsymättä esillä luodaksemme hallitukselle painetta olla leikkaamatta ihmisten elämän edellytyksiä, EK:sta ja suurpääoman puolelta kun painostetaan samaan aikaan toiseen suuntaan. Leikkauspakkoon ajaa osaltaan kansainvälinen verosuunnittelu, johon on esitettävä ratkaisuja.

Aino-Kaisa Pekonen: Vasemmistoliitto on mielestäni ollut aktiivinen ja tarttunut moniin asioihin tarmokkaasti. Käynnissä on useita isoja asioita poliittisesti. Olemme kaikessa mukana. Meidän on myös oltava rehellisiä itsellemme ja hyväksyttävä niukat resurssit, jotka meillä on. Meidän on luotava uusia tapoja, jotta politiikassa toimiminen olisi entistä mutkattomampaa ja yhä useampi ihminen kokisi mielekkääksi vaikuttaa kuntien ja koko maan asioihin ja olla mukana toimimassa osana puoluetta erilaisissa työryhmissä.

Kuka on elämäsi tärkein ihminen?

LA: Se ihminen, joka on jaksanut rinnallani jo kuusi vuotta.

JM: Olipa kerrankin helppo kysymys, mutta vastaus on vähän samanlainen kuin Oscareiden jakotilaisuudessa. Vaimo Elina tietenkin, mutta äiti tietysti kiilaa rinnalle. Lapseni ja myös heidän äitinsä. Jos ajattelen elämääni, en voi unohtaa 3.–4. luokan opettajaani, joka tietämättään teki minusta kansanedustajan. Sain esiintyä ja olla niin sanotusti framilla. Enkä voi unohtaa ay-liikkeen ja työpaikan tovereita siltä pitkältä matkalta. Lista on pitkä.

A-KP: Elämässäni on paljon tärkeitä ihmisiä. Tärkeimmät ihmiset ovat kuitenkin omat lapseni. Lapset ovat kasvaneet nuoriksi. He ovat myös kasvattaneet minua valtavasti. Toki puoliso ja vanhemmat, äidin kanssa soitellaan päivittäin. Ja lukuisa joukko ystäviä. Olen onnekas sillä ympärilläni on paljon ihmisiä.

Vasemmistoliitossa on korostettu elvytystä keinona Suomen talouden nostamiseksi. Mainitse seuraavaksi paras keino.

LA: Tutkimukseen, tuotekehitykseen ja koulutukseen panostaminen. Suomen vientiteollisuus on käynyt läpi rakennemuutoksen ja on tärkeää tukea uusien alojen ja tuotteiden kehittymistä. Panostamalla laatuun ja tuotantoprosessien parantamiseen on myös mahdollista parantaa tuottavuutta.

JM: Julkisten hankintojen valjastaminen kotimaisen tuotannon tukemiseen. Täytyy suosia kotimaista varsinkin silloin, kun niin voidaan edistää kotimaisen teollisuuden vientiponnisteluja. Synnytetään niin sanottuja referenssilaitoksia, joita yritykset voivat esitellä ulkomaisille ostajaehdokkaille.

A-KP: Pienituloisten ostovoiman parantaminen jo tehtyjä leikkauksia perumalla tai pienituloisten veronkevennyksillä.

Mitä tv-sarjaa seuraat? Miksi?

LA: Se vaihtelee, mutta esimerkiksi Girls-sarjaa olen seurannut. Minusta se on hauska ja oikeaa elämää kuvastava sarja, jossa on onnistuttu vangitsemaan kaksikymppisten kokemaa elämäntuskaa ja -iloa. Myös House of Cards kuuluu luonnollisesti suosikkeihin.

JA: Noin viikon uutiset. Hyvin ja asiantuntevasti taustoitettu satiirinen huumoripläjäys. Myös Ravikunkku kiinnostaa ja Wallanderia katson, vaikka uusintoja ovatkin.

A-KP: Aika vähän ehdin katsomaan televisiota nykyään. Olen kuitenkin katsonut kaikki Syke-sarjan jaksot Yle Areenasta. Sarja on mielenkiintoinen aiheeltaan: ensiavun ja sairaalaelämän tapahtumia, ihmissuhteita ja nyt kolmannella kaudella vahvasti myös yhteiskunnallisia asioita, sote-uudistusta ja julkisen sektorin leikkauksia.

Mikä on ensimmäinen asia, tarttuisit puheenjohtajana?

LA: Istuisin alas uuden puoluesihteerin kanssa ja tekisin työsuunnitelman erityisesti kolmen kokonaisuuden osalta. Ensimmäinen olisi puolueen viestinnän kehittämistarpeiden määrittely sekä suunnitelmat sen parantamiseksi. Toinen olisi tulevan noin puolen vuoden tärkeiden poliittisten kysymysten listaaminen sekä puolueen linjausten ja mahdollisen taustatyön tarpeen selvittely. Samalla on tärkeää määritellä, mitä omia avauksia ja nostoja halutaan saada läpi. Kolmas olisi puoluekokouspäätösten läpikäynti uuden puoluehallituksen kanssa.

JM: Ensimmäinen asia on käynnistää toden teolla valmistautuminen kuntavaaleihin, hioa teemat kuntoon ja kiertää kenttää käynnistäen vaalityön valmistelua. Kuntavaaleihin valmistautuminen edellyttää myös viestinnän kehittämistä, työelämän haasteiden remontin, nollasopimukset ja niin edelleen. Ja pk-sektorin ja kasvuyritysten mahdollisuuksien parantamisen, jotta ne voivat luoda työtä.

A-KP: Paavo jättää hyvin hoidetun puolueen perinnöksi seuraajalleen. Itse haluaisin heti vahvistaa uuden puoluejohdon yhteishenkeä ja miettiä puheenjohtajiston ja puoluesihteerin sekä puoluehallituksen jäsenten suhdetta ja roolia puolueessa. Haluan, että vasemmistoliitto on jatkossa entistä moniäänisempi puolue.

Jos olisit hedelmä, mikä hedelmä? Voit perustella.

LA: Olisin banaani, koska se maistuu hyvälle ja on samalla täynnä ravintoa. Sellainen vasemmistoliitonkin tulee olla, hyvältä maistuva ja näyttävä sekä samalla täynnä asiaa.

JM: Tiedä hedelmästä, mutta vesimeloni. Pyöreä ja mehukas.

A-KP: Kotipuun luumu. Ei torjunta-aineita, makea ja helppo. Ei aiheuta allergiaa.

Kuka on Suomen luotettavin oikeistopoliitikko?

LA: En ole varsinaisesti tehnyt hänen kanssaan yhteistyötä, mutta Sirpa Pietikäinen on mielestäni ollut johdonmukaisesti vasemmisto-oikeistolainen.

JM: Petteri Orpo.

A-KP: Petteri Orpo. Toimin hänen kanssaan viime kaudella samassa työryhmässä eduskunnassa, hän oli puheenjohtaja ja minä varapuheenjohtaja. Varsin nopeasti kävi selväksi, että häneen voin luottaa. Sisäasiainministerinä hän on osoittanut asiantuntemuksensa ja perehtyneisyytensä vaikeiden asioiden kanssa ja onnistunut tehtävässään hyvin.

Kuka on paras perussuomalainen?

LA: Pidän Jari Lindströmin tavasta puhua omalla tavallaan ja olla oma itsensä politiikan keskellä, vaikka en pidä perussuomalaisten tai hänen politiikasta.

JM: Anssi Joutsenlahti, on arvot kohdallaan.

A-KP: Perussuomalaisten eduskuntaryhmässä on monia taitavia poliitikkoja. Minulle paras perussuomalainen on Anne Louhelainen. Olemme samasta Hämeen vaalipiiristä ja tunsimme jo ennen kuin meistä kummastakaan tuli kansanedustajia. Olemme tehneet hyvää yhteistyötä maakuntamme eteen yli puolue- ja yli hallitus-oppositiorajojen. Olemme myös samassa valiokunnassa ja se yhdistää asiatasolla. Emme ole kaikesta samaa mieltä, mutta asioista puhumme asioina. Minulle tärkeää on myös luottamus. Luotan Anneen.

Miten pidät hyvinvoinnistasi huolta?

LA: Käyn treeneissä aina kun ehdin ja liikun pyörällä.

JM: Arjessa kävelyä ja kotona hyötyliikuntaa.

A-KP: Yritän rakentaa työviikkoni niin, että minulle jää myös hengähdyshetkiä. Mieli lepää, kun tapaan perhettäni ja ystäviä, käyn teatterissa tai lenkkeilen koirien kanssa. Saan myös siivoamisesta mielenrauhaa. Kun työt ovat levällään ja viikot yhtä kaaosta on ihanaa imuroida pölyjä ja pestä ikkunoita.

Keitä kuuntelet, jos kerrot kuuntelevasi kenttää?

LA: Jos viittaan puolueen kenttään, viittaan vasemmistoliiton aktiiveihin eri puolilla maata. Puolueen tapahtumissa kiertämisen paras puoli on, että tapaa jäsenistöä ja saa kuulla mitä mieltä ollaan politiikasta yleisesti ja eduskuntaryhmän toiminnasta. Samalla kuuntelen myös mielelläni sellaisten hyvien tuttujen mielipiteitä, jotka äänestävät vasemmistoliittoa mutta eivät ole puolueen jäseniä tai aktiiveja. Heiltä saa yleensä hyvää ja tärkeää palautetta puolueen näkyvyydestä ja linjausten ymmärrettävyydestä.

JM: Arjen ihmisiä, ay-liikettä, kansalaisjärjestöjä, jotka ovat kansalaisia, ja tottakai yrittäjiä.

A-KP: Kenttä on huono sana. Olen pyrkinyt välttämään sen käyttöä. Haluan kuunnella ihmisiä: toimijoita, jotka tekevät paljon työtä puolueen eteen ympäri Suomea.

Kuvaile itseäsi verkostojen luojana. Henkilökohtaiset verkostot vai someverkot?

LA: Ehdottomasti molemmat. Some-läsnäolo ei sulje pois henkilökohtaisia kohtaamisia ja verkostoitumista. Käytän sosiaalista mediaa hyvin paljon ja pidän sitä erinomaisena kanavana yhteydenpidolle äänestäjiin sekä tiedon levittämiselle puolueen poliittisista kannoista. Sen rinnalla olen kuitenkin aina panostanut myös kiertämiseen ja henkilökohtaisiin tapaamisiin. Olen käynyt yksittäisten äänestäjien kanssa kahvilla ja kiertänyt koko Suomea poliittisissa tilaisuuksissa jo viisi viime vuotta. Sellaista kontaktia, jonka ihmiseen saa henkilökohtaisella keskustelulla, ei ole mahdollista saada somen kautta.

JM: Molemmat ovat tärkeitä. Someverkot mahdollistavat yhteydenpidon myös sellaisten ihmisten kanssa, joita ei esimerkiksi pitkän etäisyyden takia ole mahdollista tavata kovin usein. Sekin on mielestäni henkilökohtaista verkostoa, vaikka tapahtuukin somessa.

A-KP: Olen luontainen verkostojen luoja. Minulla on paljon erilaisia verkostoja ympäri Suomea, lähinnä henkilökohtaisia. Eduskunnan sisällä minulla on myös vahvat verkostot. Tykkään tavata ihmisiä kasvokkain ja puhua puhelimessa. Some-verkostot ovat tuoneet mukavan lisän verkostoihini.

Mitä kertoisit peruskoululaiselle vasemmistoliitosta?

LA: Että vasemmistoliitto on puolue, joka haluaa lisätä ihmisten välistä tasa-arvoa ympäristön kantokykyä ja ilmastonmuutosta samalla huomioon ottaen. Että vasemmistoliitto on puolue, joka toimii sekä kansanliikkeenä ihmisten parissa ja arjessa, että eduskunnassa ja valtuustoissa ympäri maan.

JM: Vasemmistoliitto ajaa meidän tavallisten ihmisten asiaa silloinkin, kun ylikansallinen pääoma tahtoisi tehdä bisnestä meidän perustarpeillamme. Puolustamme jokaisen ihmisen ihmisarvoa ja oikeuksia, moniarvoisuutta ja ympäristön kannalta kestävää elämäntapaa. Meistä jokaiselle kuuluu koti, ravinto, terveys ja sivistys.

AKP: Kerron usein peruskoululaisille, että vasemmistoliitto on eduskuntapuolue, mikä tarkoittaa, että meillä on kansanedustajia. Vasemmistoliitto huomioi päätöksenteossaan pienituloisten, eläkeläisten, lapsiperheiden ja työttömien aseman. Vasemmistoliitolle tärkeitä ovat peruspalvelut, sosiaali- ja terveydenhuolto, päivähoito ja koulutus. Meidän mielestä koulutuksen on oltava maksutonta ja kaikilla mahdollisuus opiskeluun. Vasemmistoliitto huomioi päätöksenteossaan aina ympäristönäkökulman. Vasemmistoliiton mielestä kaikista on pidettävä huolta.

Peruskoulussa on aika kirjava joukko lapsia ja nuoria, aina kuusivuotiaasta 16-vuotiaaseen. Siksi on hyvä kiinnittää huomiota, miten puhuu ja kenelle puhuu. Pidän kouluvierailuja tärkeinä. Olen Hämeen kouluissa ihan tuttu näky niin ala- ja yläkouluissa kuin lukioissakin. Ammattikouluihin on jostain syystä hankala päästä puhumaan.

Osaatko vaihtaa autoon renkaat?

LA: En.

JM: Kyllä.

AKP: En osaa.

Mikä on ollut vasemmistoliiton Paavo Arhinmäen kauden keskeinen saavutus?

LA: Paavo on onnistunut pitämään vasemmistoliiton kannatuksen suhteellisen tasaisena aikana, jona puolueen äänestäjäkunta on ollut isossa mullistuksessa. Vasemmistoliitto on onnistunut saamaan merkittävästi uusia äänestäjiä pitäen samalla kiinni tärkeästä osasta vanhoista. Tämä on ollut äärimmäisen haastava tehtävä ja Paavo on siinä onnistunut siinä paremmin kuin mitä julkisuudessa ehkä ymmärretäänkään.

JM: Vasemmistoliitto on uusiutunut puolueena ja onnistunut ”nuorennusleikkauksessa”. Olemme myös palanneet europarlamenttiin. Lisäksi hallituskaudella saavutettiin joitakin isoja edistysaskeleita, kuten perusturvan tason korotus.

A-KP: Paavo on uudistanut puoluetta ja saanut uusia ihmisiä innostumaan politiikasta ja vasemmistoliitosta. Keskeisenä saavutuksena pidän kuitenkin hallitustyöskentelyä ja Paavon ja Merja Kyllösen ministeriaikaa. Hallituksessa saimme vietyä meille tärkeitä asioita eteenpäin, saimme parannettua perusturvaa ja teimme paljon työtä koulutusleikkauksien estämiseksi. Paavolla oli myös iso rooli opintotuesta vastaavana ministerinä puolustaa opintotukijärjestelmää.

Li Andersson, olet kissa-ihminen. Mitä hyötyä kissoista on?

Kissat ovat ihania. Ne ovat persoonallisia ja loistavia seuraeläimiä, eikä heidän ole pakko olla sen kummemmin hyödyllisiä. Monet kissat osaavat kuitenkin tehdä itsestään hyödyllisen myös pitämällä huolta siitä, että kotinurkilla ei liiku liikaa häiritseviä pieneläimiä.

Jari Myllykoski, olet hevosmies. Mitä hyötyä hevosista on?

Hevosista on hyötyä työssä ja harrastuksissa. Hevoset tuottavat iloa hevosharrastajille ja hevonen terapeuttina on kokemusten mukaan erinomainen. Lisäksi hevoset ovat osa kulttuuriperintöämme. Suomenhevonen on osa suomalaista mielenmaisemaa. Sillä voidaan tehdä muun muassa metsänhoidollisia töitä.

Aino-Kaisa Pekonen, olet koiraihminen. Mitä hyötyä koirista on?

Koirat ovat viisaita seuraeläimiä. Meillä koirat ovat hoitaneet vahdinvirkaa ja korvanneet myös puuttuvan ovikellon jo vuosia. Koirat ovat uskollisia lenkkeilyttäjiä ja lohduttajia. Koirista on paljon seuraa niin lapsille kuin aikuisille yksinäisinä hetkinä. Mutta on niistä vaivaakin…

Li Andersson, miten sitoisit kainuulaisen, Talvivaarasta työttömäksi jääneen 49-vuotiaan työmiehen johtamaasi vasemmistoliittoon?

Istumalla alas hänen kanssaan ja kysymällä ensin, mitä mieltä hän puolueesta on ja mitä vasemmistoliitolta toivoo. Minusta ihmisten kuunteleminen kunnolla on yksi tärkeimpiä keinoja sitouttaa heidät puolueeseen. Sitten kertoisin siitä työstä, mitä vasemmistoliitossa tehdään joka päivä, niin paikallistasolla kuin eduskunnassa, työllisyyden parantamiseksi ja työttömien toimeentulon sekä oikeusturvan parantamiseksi. Esimerkit konkreettisista esityksistä on tärkeä tapa havainnollistaa, mitä vasemmistoliiton politiikka tarkoittaa.

Jari Myllykoski, miten sitoisit kalliolaisen 27-vuotiaan pätkätöitä tekevän graafisen suunnittelijan johtamaasi vasemmistoliittoon?

Kertomalla hänelle, että toimimme määrätietoisesti myös tämän ammattikunnan elinkeinon harjoittajien elinolosuhteiden kehittämisen puolesta sillä tiedostamme. Graafiset suunnittelijat ja muut luovan työn tekijät työskentelevät usein freelance-työsuhteissa. Freelance-työn ehtoja pitää selkiyttää ja freelancereiden asemaa parantaa. Sosiaaliturvaa tulee kehittää niin, että myös silloin, kun työtilauksia ei tule, toimeentulo ei lopu. Lisäksi yleinen talouden piristyminen lisää myös graafisen alan työpaikkoja.

Aino-Kaisa Pekonen, miten sitoisit turkulaisen yliopiston pätkätutkijasinkkunaisen johtamaasi vasemmistoliittoon?

Uskon, että meidän politiikasta löytyy useimmille ihmisille tärkeitä asioita. Ehkä häntä kiinnostaisivat perustulo, tutkimusrahoituksen lisääminen, kohtuulliset asumiskustannukset. Ehkä hän haluaisi olla mukana miettimässä perustulo-flyeriä, kirjoittamassa asumispoliittista ohjelmaa tai oman kuntansa valtuustossa tai lautakunnissa vaikuttamassa?