Lehtikuva/Jussi Nukari

Vasemmistoliiton historian ensimmäinen jäsenäänestys puheenjohtajasta alkaa maanantaina. Periaatepäätös neuvoa antavasta äänestyksestä tehtiin Paavo Arhinmäen puheenjohtajakaudella. Jäsenäänestys lisää avoimuutta ja jäsenten vaikuttamismahdollisuuksia puolueessa.

Molemmat ennakkosuosikit Li Andersson ja Aino-Kaisa Pekonen ovat ilmoittaneet noudattavansa jäsenistön tahtoa. Jäsenäänestys on houkuttanut uusia ihmisiä liittymään puolueeseen ja aktivoinut jäseniä. Tältä osin puoluekokous täyttää ennakko-odotukset. Puolueen jäsenistö on nuortunut ja naisistunut.

Jäsenäänestys onkin aito vaikuttamisen paikka jäsenille. Sitä vahvistaisi korkea äänestysaktiivisuus. Se rohkaisisi käyttämään jäsenäänestystä myös poliittisten kysymysten ratkomiseen.

Vaikuttamismahdollisuuksien lisäämistä vaativat etenkin nuoremmat sukupolvet. Puolueen on kehitettävä jäsenille suoran vaikuttamisen kanavia, jotta myös puheenjohtajakisan houkuttelemat uudet jäsenet pysyvät puolueessa.

Kannattajia ei saa unohtaa. Liikkuvuus on lisääntynyt, mutta edelleenkin on uskollisten äänestäjien joukko, joka ei halua liittyä puolueeseen.

ILMOITUS

Puheenjohtajansa valinnasta vasemmistoliitto selviää hyvin. Mitään suurta ongelmaa ei tuota myöskään poliittisten tavoitteiden linjaaminen. Äänestykset poliittisista tavoitteista kuuluvat normaaliin demokratiaan.

Puheenjohtajan valinnan ja poliittisten linjausten ohella on syytä pohtia toimintatapoja ja puolueen rakennetta.

Puolueeseen liittyvät ihmiset haluavat aidosti mukaan puolueen toimintaan. Koko puoluejohto mukaan lukien kansanedustajat ja piirien johto on avainasemassa vaikutuskanavien luomisessa niin jäsenille, kannattajille kuin muillekin kansalaisille.

Vasemmistolla on tuhannen taalan paikka nostaa puoluekokouksen peesissä kannatustaan. Ihmetelty onkin, että Sipilän hallituksen tarjoilema huutavan vaihtoehdon tarve ei ole konkretisoitunut vasemmistoliittoon.

Puoluekokouksesta toivotaan vetoapua myös kannatuksen nostamiseen. Ensimmäinen näytön paikka on jo ensi kevään kuntavaalit.

Hallituksen ankeutuksen keskelle tarvitaan toivoa ja iloa. Innostava ja bilemeininkiä levittävä puoluekokous on hyvä ponnahduslauta kannatuksen kasvulle.

sirpa.puhakka@kansanuutiset.fi