Lehtikuva/Mohd Rasfan

Filippiineillä valittiin presidentiksi suurisuu, jonka taustalla on todellisia ihmisoikeusrikoksia.

Rodrigo Duterten, 71, valinta Filippiinien presidentiksi varmistui tiistaina, kun lähimmät kilpailijat tunnustivat tappionsa. Duterte sai 38 prosenttia äänistä.

Duterte tunnetaan rajuista lausunnoistaan. Lauantaina hän uhkasi tappaa huumekauppiaat, ryöstäjät ja laiskurit: ”Unohtakaa ihmisoikeuslait. [-] Upotan teidät Manilan lahteen lihottamaan sen kaloja.”

Duterten tapauksessa kyse ei ole pelkästä tyhjästä puheesta. Hän kitki rikollisuutta Davaon pormestarina vuodesta 1988 perustamalla kuolemanpartioita, joiden arvioidaan surmanneen ainakin 1 400 rikollisiksi epäiltyä.

Kiinan kanssa käytävän aluekiistan Etelä-Kiinan merellä Duterte lupasi ratkaista niin, että hän ajaa yksin vesijetillä Spratlyn saarille ja pystyttää sinne Filippiinien lipun.

Viime marraskuussa Duterte nimitti puheessaan paavia ”huoran penikaksi”. Edes tämä ei pysäyttänyt hänen etenemistään, vaikka 83 prosenttia filippiiniläisistä on katolilaisia.

ILMOITUS

Yhä muistetaan myös Duterten vanha kommentti australialaisen lähetyssaarnaajan raiskauksesta Davaossa: ”Olin vihainen hänen raiskauksestaan, mutta hän oli niin kaunis. Minusta pormestarin olisi pitänyt saada olla ensimmäinen.”

Dutertea on verrattu Donald Trumpiin. Itse hän on sanonut heidän olevan erilaisia: ”Trump on kiihkoilija, minä en ole.”

Surullinen tausta Duterten nousulle on se, että Ferdinand Marcosin diktatuurin kaatumisesta on kulunut jo 30 vuotta, mutta yhteiskunnalliset erot eivät ole tasaantuneet. Neljäsosa väestöstä elää köyhyysrajan alapuolella.

BBC:n mukaan arviolta 40–80 prosenttia kansanedustajista on kytköksissä poliittisiin dynastioihin. Kourallinen perheitä hallitsee lähes kaikkea varallisuutta.

Tämä oli hedelmällistä maaperää Duterten korruption ja rikollisuuden vastaiselle sanomalle.

Duterten voittoa ei voi panna poliittisen passiivisuuden piiriin: äänestysprosentti oli ennätysmäinen 81 %.