Ilkka Solanterä

Itä-Suomen yliopiston päätöstä lakkauttaa Savonlinnan kampus ei niellä purematta eteläsavolaisessa pikkukaupungissa. Toteutuessaan opettajankoulutuslaitoksen siirtäminen Joensuuhun toisi valtiolle 130 miljoonan euron kustannukset.

Joensuun yliopiston hallitus päätti kokouksessaan 11. huhtikuuta lopettaa opettajankoulutus Savonlinnassa ja siirtää se kokonaisuudessaan Joensuuhun. Päätöstä se perusteli tutkimuksen tason nostolla ja miljoonan euron vuotuisilla säästöillä.

Noin 35 000 asukkaan Savonlinnassa päätöksestä tyrmistyttiin. Työttömyyden riivaamasta kaupungista katoaa 900 opiskelijan lisäksi suoraan noin sata työpaikkaa. Välilliset vaikutukset ovat vielä paljon suuremmat.

Savonlinna ei tyydy päätökseen

Vaikka yliopiston hallitus ilmoitti päätöksen olevan lopullinen, Savonlinnassa ei siihen tyydytty. Kampuksen puolesta on järjestetty varojenkeräys ja tukikonsertti. Tänään maanantaina Savonlinnan torille kokoontui yli viisituhatta ihmistä OKL:n tukimielenosoitukseen, johon saapui myös kansanedustajia lähes kaikista eduskuntapuolueista. Ei kuitenkaan yhtään ministeriä.

Pääministeriä tilaisuudessa edustanut valtiosihteeri Paula Lehtomäki kiitteli vuolaasti savonlinnalaisten aktiivisuutta, mutta varoi lupaamasta mitään konkreettista. Hieman yleisöä lohdutti tieto Sipilän käynnistämästä kokonaistaloudellisesta vaikutusarviosta.

– Valtioneuvosto on hyvin tietoinen Savonlinnan tilanteesta, ja siitä on keskusteltu moneen kertaan, Lehtomäki kertoi.

ILMOITUS

Yliopistolaki uusiksi

Koko tilanteen syntipukiksi nousi nykyinen yliopistolaki, joka antaa yliopistoille hyvin itsenäisen päätösvallan. Se on nyt johtanut tilanteeseen, jossa Joensuun yliopisto on aiheuttamassa itsekkäistä syistä suuret taloudelliset vahingot.

Äärimmäisenä keinona oppositio olisi valmis muuttamaan yliopistolakia. Tuekseen se sai yllättäen perussuomalaisten savonlinnalaisen kansanedustajan Kai Turusen.

Oulusta paikalle kiiruhtaneelle vasemmiston kansanedustajalle Hanna Sarkkiselle Savonlinnan hätä on valitettavan tuttu.

– Samanlainen tilanne oli Kainuussa muutaman vuosi sitten, kun Kajaanin opettajankoulutus päätettiin siirtää Ouluun. Toivottavasti Savonlinnassa käy paremmin, Sarkkinen sanoo.

Sarkkisen mukaan Joensuun yliopiston päätös on vielä peruttavissa, mutta se vaatii pääministerin henkilökohtaista puuttumista asiaa.

– Kukaan muu siihen tuskin pystyy, hän uskoo.

Savonlinnalainen Jouko Hallikainen piteli torin yleisömassassa kylttiä, jossa vaadittiin muun muassa hallitusta käyttämään valtaansa. Hallikainen sanoo lähteneensä mielenosoitukseen ”vastustamaan järjettömyyttä”.

– Ei voi olla niin, että muutama ihminen saa tehdä tällaisia päätöksiä, joilla on valtavat alueelliset seuraamukset, hän sanoo.