All Over Press / Marko Tuominiemi

Moni mieltää Tampereen yhä ensi sijassa jääkiekkokaupungiksi. Totta onkin, että musta lätkä on viime vuosina osunut etenkin Tapparalla maaliin – kruununa tietenkin tuore Suomen mestaruus 13 vuoden tauon jälkeen.

Futiskentillä vietettiin pitkään hiljaiseloa Tampere Unitedin kaaduttua viisi vuotta sitten, mutta nyt viheriöilläkin on alkanut olla kiitettävästi pöhinää. Ja hyvä niin, sillä seudulla on lajilla vahvat perinteet: esimerkiksi kaupungin ykkösseura Ilves ja sen jalkapallojaos täyttävät kuluvana vuonna komeat 85 vuotta.

Sekä Ilveksen naisten että miesten joukkue pelaavat ylimmällä sarjatasolla, kollit Veikkausliigaa ja mimmit Naisten liigaa. Lisäksi niin ikään perinteikäs TPV pelaa Kakkosta sekä naisissa että miehissä, ja kannattajien uudelleen perustama Tampere United on ehtinyt nousta jo miesten Kolmoseen asti.

Joskohan tupsukorvien menestys herättäisi tamperelaispäättäjätkin huomaamaan, että kaupungissa pelataan myös lajia, johon ei tarvita mailaa.

Miesten Ilves nousi viime kaudeksi liigaan hieman yllättäen muiden joukkueiden lisenssisähläilyjen seurauksena, mutta säilytti sarjapaikkansa komeasti. Kausi on alkanut keltapaidoilta varsin mainiosti. Joukkueen peli on näyttänyt huomattavasti paremmalta kuin pre seasonilla, jolloin monet ilvesmieliset ehtivät jo tosissaan huolestua päämäärättömän oloisesta potkiskelusta. Etenkin lahjakkaat nuoret laiturit, vasta 18-vuotias Mikael Soisalo sekä 23-vuotias senegalilainen Emile Paul Tendeng tuottavat varmasti paljon iloa tamperelaiskatsojille.

Erityisen hienoa Ilveksen uudessa tulemisessa on se, että nyt myös lahjakkaille pirkanmaalaisjunnuille tarjoutuu luonteva väylä ammattilaisfutikseen ihan kotikonnuilla. Ilves on Suomen suurimpia junioriseuroja, ja alkukaudesta miesten edarin kokoonpanossa on ollut järjestään puolenkymmentä omaa kasvattia. Tamperelainen, joskin TPV-taustainen, on myös nykyinen päävalmentaja Jarkko Wiss.

ILMOITUS

Jo edellisellä kerralla tamperelaisjoukkueen pelatessa Veikkausliigaa tuskailtiin olosuhteiden kanssa. Tampere United pelasi kotipelinsä Ratinassa, mutta se on yleisurheilustadion ja yli 10 000 katsojaa vetävänä auttamatta liian suuri suomifutikselle – ainakin vielä.

Ilveksen kotipesä, Tammelan stadion, taas on oikein sopivan kokoinen, mutta muuten ongelmallinen. Paitsi, ettei se kelpaa europeleihin, on nurmen kuntoon saaminen keväisin osoittautunut hankalaksi. Ilves joutui taas siirtämään kotiavaustaan usealla viikolla, ja vielä viime viikollakin kenttä ei varsinaisesti edesauttanut keltapaitojen sexy footballia, vaan peli meni roiskinnaksi.

Vuosien vatvomisen jälkeen stadionkysymykseen saatiin kuukausi sitten ratkaisu, kun Tampereen kaupunginvaltuusto siunasi uuden stadikan rakentamisen Tammelaan. Vaikka henkilökohtaisesti olenkin nurmikenttien ystävä, olen ollut pakotettu kääntymään tekonurmen kannattajaksi Tammelan kohdalla. Sillä kun voidaan paitsi pelata otteluita, myös harjoitella huomattavasti nykytilannetta pidempään ja useammin. Stadionhankkeen suunnitelmassa onkin lähdetty kentän ympärivuotisesta käytöstä.

Myös harjoitteluolosuhteet ovat hieman parantuneet viime vuosina, vaikka paljon on yhä tehtävää. Tekonurmia on saatu muutama eri puolille kaupunkia myös juniorien käyttöön, mutta kun niitä ei lämmitetä, ei treenaaminen onnistu talvella.

Tampereen ainoa futiskäyttöön kelpaava halli on entinen Pirkkahalli eli nykyinen Messukeskus, jossa vuorot ovat kiven alla. Ja kun niitä junnuja on yksin Ilveksessä melkoinen määrä, on ongelma todellinen. Kentät eivät tahdo riittää edes kesäkaudella.

Toivottavasti stadionhankkeen eteneminen ei torppaa muuta uudistustyötä, sillä Tampereen juniorit ja aikuiset harrastajat ansaitsevat parempaa. Joskohan tupsukorvien menestys herättäisi vihdoin tamperelaispäättäjätkin huomaamaan, että kaupungissa pelataan myös lajia, johon ei tarvita mailaa.

Vakiolapulla on brittifutista. Kakkoskohteen vierasjoukkue Chelsea ratkaisi mestaruuden Leicesterille venyttyään tasuriin Spursia vastaan maanantaina. Sinipaidoille lauantain matsi on käytännössä merkityksetön, toisin kuin sarjapaikkansa puolesta tappelevalle Sunderlandille. Vaikka Chelsealla onkin toki parempi materiaali, veikkaisin kotijoukkueen tappelevan pisteistä kynsin ja hampain. Lähdetään siis ykkösristillä.

Myös mestari Leicester pelaa lauantaina kotonaan Evertonia vastaan. Kohdetta on todella hankala ennakoida: toisaalta voisi kuvitella sankarien haluavan näyttää kotiyleisölle parastaan, toisaalta motivaatio on väistämättä jo laskenut. Kettuja todennäköisesti pelataan reilusti, joten suositan lisämerkkejä.

Vakioveikkauksen peliaika päättyy lauantaina 7.5. kello 16.58. Kansan Uutisten Viikkolehti suosittaa 64 merkin järjestelmää: 1, 1(X), 1(X), 1, 2, 1(X), 1, 1, 1(X), 1(X), 1(2), 1, 1.

Viikon väite: Kansan Uutisten futistiimi onnittelee Helmarien maalivahtia Tinja-Riikka Korpelaa, joka voitti toisen kerran peräkkäin Saksan mestaruuden Bayern Münchenin riveissä. ”Tinni” on mainio suomifutiksen lähettiläs maailmalla ja mitä parhain esikuva junioreille.