Jussi Joentausta

Vasemmistoliiton eduskuntaryhmän puheenjohtaja, kansanedustaja Aino-Kaisa Pekonen vaatii hallitukselta täyskäännöstä työllisyyspolitiikkaan. Pekonen puhui vappuna Kansalaistorilla Helsingissä.

Pekonen esitti lääkkeeksi työttömyyteen muun muassa investointiohjelmia teihin ja ratoihin, asuntorakentamista, työllisyysmäärärahojen palauttamista, nuorisotakuun vahvistamista ja työajan lyhentämistä. Hän totesi, että hallituksen toimet lisäävät työttömyyttä:

– Koulutuksen leikkaukset ovat jo johtaneet suuriin irtisanomisiin kouluissa ja yliopistoissa. Päiväkotiryhmiä suurennetaan ja sen takia vähennetään päivähoitohenkilöstöä. Hoitajamitoitusta aiotaan väljentää vanhustenhoidossa. Lisää irtisanomisia.

Pekonen kummasteli sitä, että näistä päätöksistä huolimatta hallitus näkee Suomessa vallitsevan massiivisen rakenteellisen työttömyyden olevan työttömien syytä.

– Työttömiä ei pidä rangaista siitä, että avoimia työpaikkoja on vain murto-osa työttömien määrästä, hän sanoi.

ILMOITUS

Pekonen muistutti, että yhteiskunnassa tulee pitää huolta heikoimmista.

– Leikkaamalla työntekijöiltä, yhteiskunnan turvaverkoista ja palveluista hallitus on asettunut vanhanaikaisesti ajattelevien työnantajien, suurituloisten ja hyvinvoivien puolelle. Kuitenkin vastuullinen hallitus puolustaisi nimenomaan yhteiskunnan heikoimpia; lapsia, sairaita, vanhuksia, pienituloisia, ja vammaisia.

Hallitus yrittää romuttaa

Pekonen luetteli työväenliikkeen aikaansaannoksia:

– Parannuksia työaikaan, palkkoihin, lomaoikeuksiin, irtisanomissuojaan. Työväenliike on myös saanut parannuksia sairauspäivärahoihin, vanhempainrahoihin, päivähoitoon, hän sanoi.

– Näiden asioiden puolesta on neuvoteltu ja kamppailtu, tavallisen työntekijän arjen ja jaksamisen puolesta. Sen puolesta, että työaika on kohtuullinen, että palkka riittää elämiseen, että on välillä mahdollisuus levätä, että ei tarvitse pelätä jäävänsä täysin puille paljaille jos työ loppuu. Sen puolesta, että sairastuminen tai lapsen saaminen ei suista köyhyyteen, ja että lapsista huolehditaan kun vanhemmat ovat töissä.

Hän totesi, että istuva hallitus ei ole jättänyt näitä asioita rauhaan.

– Ei ainuttakaan, hän sanoi.

– Hallituksella on kova yritys romuttaa se työ, mitä työväenliike on vuosien aikana saavuttanut.

Liitot jäsenten puolesta

Pekonen puolusti myös ammattiliittoja, jotka eivät ole nielleet kilpailukykysopimusta.

– Mediassa on väitetty, että sopimuksen hylänneet liitot romuttaisivat Suomen talouden. Ammattiliitot ovat kuitenkin olemassa ajaakseen jäsentensä, eli työntekijöiden etua. Nyt hallitus haluaa leikata työntekijöiden lomarahoja, pidentää työaikaa ja siirtää työnantajille kuuluvia maksuja työntekijöille. Työnantajat saavat tämän kaiken luopumatta mistään, hän sanoi

– Me kaikki toivomme, että sopimukseen päästään aidosti kolmikannassa, ilman hallituksen uhkailuja ja työntekijöiden kyykyttämistä. Joka tapauksessa tulee kestämään kauan, ennen kuin kaikkien liittojen luottamus tähän hallitukseen palautuu. Vai palautuuko se koskaan?