– Hallituksen toimien perusteella näyttää, että sivistysporvari on kuollut sukupuuttoon, sanoo Turun Vasemmiston puheenjohtaja Anna Mäkipää.

– Kun vienti kitkuttelee, on panostettava kotimaiseen ostovoimaan. On luovuttava palkkojenalennuksista ja huolehdittava, että ihmisillä on töitä. Työtä jakamalla ja työaikaa lyhentämällä työtä riittää useammalle, sanoo Turussa ay-liikkeen vappujuhlassa puhunut Turun Vasemmiston puheenjohtaja Anna Mäkipää.

Hän vaatii panostamista tie-, raide- ja asuntohankkeisiin sekä koulutukseen ja tutkimukseen. Kilpailukykysopimuksen hän näkee toimivan massiivisena palkanalennuspakettina.

– Onko todellakin oikein ja reilua leikata palkkoja ja pidentää työaikaa. Onko oikein se, että työntekijän asemaa horjutetaan entisestään pidentämällä koeaikaa ja sallimalla määräaikaisten työsopimusten perusteeton ketjuttaminen, kysyy Mäkipää.

Hyvinvointivaltion kulmakivi, vahva ja tasa-arvoinen koulutusjärjestelmä saa kyytiä.

Työntekijöitä kyykyttämällä ei synny työtä

– Hallitus suunnittelee pakottavansa työttömät ilmaistöihin ja kiristää työttömyysturvan ehtoja. Saadaanko ihmisiä kurittamalla lisää kaivattuja työpaikkoja? Ei saada.

ILMOITUS

Mäkipää sanookin, että sivistysporvari on kuollut sukupuuttoon.

– Hyvinvointivaltion kulmakivi, vahva ja tasa-arvoinen koulutusjärjestelmä saa kyytiä. Missä ovat tietoa ja osaamista rakastavat sivistysporvarit? Hukassa, piilossa tai ainakin hiljaa.

Hän muistuttaa, että hallitus on jo vatulointinsa ohella leikannut sosiaaliturvaetuuksia, nostanut sosiaali- ja terveyspalveluiden käyntimaksuja ja jäädyttänyt indeksit.

– Pelkästään näiden päätösten kerrannaisvaikutuksena pienituloisten rahat riittävät elämiseen yhä huonommin, sanoo Mäkipää.