Jarmo Lintunen

Kuolleita

Tutta Tallgren (s. 1943) menehtyi 10. huhtikuuta äkilliseen sairaskohtaukseen kotikaupungissaan Hämeenlinnassa. Seitsemänkymmentäkaksi vuotta kestänyt matka oli harvinaisen hyvä ja monipuolinen.

Tutta syntyi kolmilapsisen perheen vanhimmaksi tyttäreksi Raumalla. Hän opiskeli sosiologiaa Tampereella Yhteiskunnallisessa korkeakoulussa ja siirtyi vuonna 1970 Sirola-opiston filosofian opettajaksi ja apulaisrehtoriksi. Sirolaan asettuessaan Tutta oli ehtinyt perustaa perheen, synnyttää pojan ja tyttären.

Intohimoinen suhde marxilaiseen filosofiaan, luova tapa opettaa, sekä tasa-arvoinen suhtautuminen oppilaisiin tekivät Tuttasta erittäin pidetyn ja arvostetun opettajan, jota muistellaan vielä vuosikymmenten jälkeenkin. Vuosina 1973–1974 Tutta syvensi opintojaan Moskovassa.

1970- ja 80-luvuilla Tutta oli mukana SKP:n toiminnassa ollen muun muassa poliittisen toimikunnan asioihin syvällisesti paneutuva, itsenäisesti ajatteleva jäsen. Tutta kuului heihin, jotka pyrkivät löytämään ulospääsyn puoluetta kalvaneeseen kahtiajakoon. Jako oli kuitenkin muodostunut puolueen elämäntavaksi ja kuihdutti sen lopulta. Tämä sekä reaalisosialismin romahdus olivat raskaita kokemuksia Tutta Tallgrenin kaltaiselle ihmiselle, joka oli vilpittömästi pyrkinyt rakentamaan ihmiskasvoista, solidaarista puoluetta ja sosialistisiin arvoihin perustuvaa yhteiskuntaa.

Raskaat kokemukset eivät katkeroittaneet, vaan Tutta löysi uudenlaiset vaikuttamisen kanavat. Hän opiskeli sosiaalityöntekijän tutkinnon ja ennen jäämistään eläkkeelle yhdeksän vuotta sitten hän ehti toimia Hämeenlinnan johtavana, arvostettuna sosiaalityöntekijänä lähes viisitoista vuotta. Henkilökohtaisessa elämässä Tutta koki menetyksen pitkäaikaisen elämänkumppanin kuollessa vuonna 2000.

Vasemmistoliiton kaupunginvaltuutettuna ja muissa luottamustehtävissä Tutta vaikutti 1980- ja 90-luvuilla ja uudelleen varavaltuutettuna vuodesta 2013. Hämeenlinnalaiset muistavat Tuttan myös ruohonjuuritason tapahtumien ideoijana ja organisoijana, arvoihinsa sitoutuneena vähäosaisten ihmisten puolustajana. Tutta rakasti lukemista ja kuten hän itse sanoi, tuoksuivat hänen iltansa usein kirjoille. Hän oli innostunut lukupiireistään ja lukupiiri oli kokoontumassa hänen kuolinpäivänäänkin.

ILMOITUS

Kahden viime vuosikymmenen ajan elämää rikastuttivat lapsenlasten ja muiden läheisten ohella erilaiset ystävien ryhmät, sekä osallistuminen Vasemmistonaisten työhön, erityisesti naiskurssitoimintaan. Sadat naiset muistelevatkin koko elämäänsä vaikuttaneina kokemuksina Tuttan viisaalla johdolla käytyjä pohdintoja vallasta ja rakkaudesta, antiikin Kreikan jumalattarista, unista, satujen symboliikasta. Kurssi oli suunnitteilla ensi syksyksikin.

Tutta Tallgren jätti vasemmistolaiseen liikkeeseen suuren aukon, mutta myös lähtemättömän, syvästi inhimillisen jäljen. Häntä jäävät kaipaamaan lapset ja lapsenlapset, sisaret perheineen, sekä poikkeuksellisen laaja ystävä- ja toverijoukko. Tulevana vappuna emme tapaa Tuttaa marssimassa. Hän on silti kanssamme.

Kirjoittaja oli Tutta Tallgrenin ystävä ja yhteistyökumppani neljänkymmenen vuoden ajan.