Lehtikuva/Martti Kainulainen

Postiuudistuksessa on väläytetty kirjepostin kantoajan pidentämistä vuorokaudella.

Kansanedustaja Jari Myllykosken (vas.) mukaan laskujen maksuaikaa on pidennettävä, jos kirjepostin kantoaika pitenee.

– Monille asiakkaille laskut tulevat kirjepostina kotiin. Laskut lähetetään usein postituspäivää selvästi myöhemmin ja laskujen saapumisesta kotiin asiakkaalle saattaa jäädä maksuaikaa vain viikko.

Myllykoski huomauttaa, että esimerkiksi työvoima-, sosiaali- tai terveysviranomaisten lähettämissä laskuissa voi jo nykyisin olla kireät määräajat. Aikaa kuluu viranomaisten päätösten jälkeen postin lähetykseen ja saapumiseen asiakkaalle.

Ihmisen oikeusturva ei saa riippua sattumanvaraisesti siitä, millaisena hetkenä sattuu olemaan lomamatkalla tai työreissussa

Hän pelkääkin kantoajan pidentämisen aiheuttavan vaikeuksia ja merkittäviä kustannuksia tai esimerkiksi työttömyysturvan karenssia.

– Jos tällaiseen uudistukseen mennään, ei ihmisen oikeusturva saa riippua sattumanvaraisesti siitä, millaisena hetkenä sattuu olemaan lomamatkalla tai työreissussa, Myllykoski sanoo.

Postin kilpailijoiden postitoimiluvasta ollaan luopumassa ja siirrytään ennakkoilmoitukseen. Kansalaisten postipalveluihin aiotaan puuttua jo ensi syksynä, jolloin eduskunta saanee lainsäädäntöpaketin toisen vaiheen.