Kemiläiselle Kati Tervolle tuki puoluevaltuuston puheenjohtajaksi.

Lapin Vasemmiston mielestä Sipilän hallitus on paljastanut lopullisesti karvansa ideologisessa yhtiöittämisvimmassaan. Nyt halutaan yhtiöittää jopa liikenneväylät ja valtaosa sosiaali- ja terveyspalveluista.

Yhtiömuoto tarkoittaa kansanvaltaisen valvonnan rapistumista ja kansalaisten lisääntyvää ulkopuolisuutta, Lapin Vasemmistoliiton piirikokous vastasi pääministeri Juha Sipilälle, joka on useaan kertaan kysynyt, että mitä vikaa yhtiössä on.

Lapin Vasemmiston mukaan liikenneväylien yhtiöittäminen tarkoittaa entistä huonompia aikoja vähäväkisille alueille ja pitkien etäisyyksien takana asuville. Liikenteen käyttömaksut johtavat liikenneinvestointien keskittämiseen entistä enemmän Etelä-Suomeen ja suuriin keskuksiin. Sekö oli perussuomalaisten ja keskustan lupaus viime vaaleissa? piirikokous kysyi.

Sosiaali- ja terveyspalvelujen siirtyessä maakuntien järjestämisvastuulle lappilaiset vaativat julkisten palvelujen toiminnan turvaamista ja pakkoyhtiöittämisen torjumista. Julkisen sektorin toimintana voidaan turvata tasa-arvoiset palvelut, jotka ottavat huomioon erilaiset elämäntilanteet ja monenlaisia palveluja tarvitsevat kansalaiset.

”Suomalaisia pelotellaan Natoon”

Torniossa kokoontunut piirikokous myös vaati Suomea toimimaan aktiivisen vakauspolitiikan puolesta niin Suomen maarajoilla kuin Itämerelläkin. Kansainvälisen tilanteen kiristyessä Suomelle luonteva rooli sotilaallisesti liittoutumattomana maana on edistää kaikella tapaa konfliktien rauhanomaisia ratkaisuja. Se onnistuu kaikkein parhaiten pysyttelemällä sotilasliiton ulkopuolella myös tulevaisuudessa.

ILMOITUS

Piirikokous oli huolestunut yhteiskunnallisen ilmapiirin kärjistämisestä ja siitä, että pelottelemalla yritetään saada suomalaiset Nato-jäsenyyden taakse.

Lapin piiri esittää kemiläistä Kati Tervoa, 32, vasemmistoliiton puoluevaltuuston puheenjohtajaksi. Tervo toimii tällä hetkellä Vasemmistoliiton Lapin piirin ja Meri-Lapin JHL:n osasto 052:n puheenjohtajana. Hän on aiemmin työskennellyt piirin toiminnanjohtajana ja toiminut muun muassa Kemin kaupunginvaltuutettuna.

Kesäkuussa valittavaan puoluevaltuustoon Lapista tulevat Kati Tervon lisäksi, Markus Korjonen Rovaniemeltä, Anni Ahlakorpi Utsjoelta ja Jan-Mikael Hakomäki Torniosta.

”Yliopistot tekevät likaisen työn”

Kaakkois-Suomen Vasemmistoliiton kevätkokouksessa kansanedustajat Li Andersson ja Matti Semi nostivat poliittisessa tilannekatsauksessaan esiin Savonlinnan opettajakoulutuslaitoksen alasajon. Se on heidän mukaansa kipeä ja konkreettinen esimerkki siitä, miten hallituksen leikkaukset näkyvät ympäri maata. Yliopistot on laitettu tekemään hallituksen likainen työ.

Semi piti yliopistokoulutuksen siirtymistä Savonlinnasta taloudellisesti raskaana iskuna seudulle, jonka veroprosentti on jo korkealla. Nyt seuraa työpaikkojen ja miljoonien eurojen menetys alueelle. Opetusministeri ei käyttänyt asiassa painavaa ohjausvaltaansa, vaikka olisi voinut.

Kaakkois-Suomesta puoluevaltuustoon valittiin Katja Mechelin, 50, ja Aleksanteri Repo, 31, molemmat Kouvolasta. Lisäksi piirijärjestö suosittaa puoluehallitukseen Joona Mielosta Kotkasta. Mielonen on 31-vuotias apulaisohjaaja, kaupunginvaltuutettu ja Kotkan Vasemmistoliiton puheenjohtaja.

Kommentit