Äänestys puheenjohtajasta alkaa 16.5. Yhdellä äänestyslipulla voidaan laskea kahden kierroksen äänet.

Äänestysaika vasemmistoliiton neuvoa-antavassa jäsenäänestyksessä puolueen tulevasta puheenjohtajasta on 16.5.–3.6.2016. Ehdokkaat ovat kansanedustajat Li Andersson, Jari Myllykoski ja Aino-Kaisa Pekonen. Äänestys suoritetaan postiäänestyksenä, ja äänioikeutettuja ovat puolueeseen viimeistään 31.3. liittyneet jäsenet.

Vaalitapa mahdollistaa kahden kierroksen ääntenlaskennan yhdellä äänestyslipulla. Jokainen ääni ratkaisee vielä toisellakin kierroksella, sillä jos oma suosikki ei pääse toiselle kierrokselle, on kuitenkin mahdollisuus olla valitsemassa jatkoon menneistä ehdokkaista.

Lipulla voi äänestää kahta ehdokasta. Ykköseksi merkitään ehdokas, jonka ensisijaisesti haluaa puheenjohtajaksi, kakkoseksi ehdokas, joka on mieluisin, jos oma suosikki ei pääse kahden eniten ääniä saaneen joukkoon.

Näin äänestys käytännössä tapahtuu:

1.  Äänestäjät kirjoittavat numeron 1 sen henkilön nimen eteen, jonka haluavat puolueen puheenjohtajaksi.

2.  Äänestäjät kirjoittavat halutessaan numeron 2 sen henkilön nimen eteen, jota pitävät toiseksi parhaana vaihtoehtona puheenjohtajaksi.

ILMOITUS

3.  Ehdokkaiden saamat ykkösäänet lasketaan yhteen. Kaksi suosituinta ehdokasta jatkavat ääntenlaskun toiselle kierrokselle.

4.  Pois pudonnutta ehdokasta äänestäneiden vaalilipuista lasketaan kakkosehdokkaiden äänet. Ne lasketaan yhteen kahden suosituimman ehdokkaan ykkösäänien kanssa.

5.  Vaalin voittaa ehdokas, joka saa toisella kierroksella yli puolet äänistä. Jokaisen antamalla äänellä on näin yhtäläinen vaikutus lopputulokseen.

Halutessaan voi äänestää vain yhtä ehdokasta. Voi myös merkitä numeron 3 kolmannelle ehdokkaalle, mutta tämä ei kuitenkaan vaikuta ääntenlaskuun.

Äänestystavan etuna pidetään sitä, että äänestäjän ei tarvitse miettiä ennakkosuosikkeja, vaan voi hän huoletta äänestää kaikkia ehdokkaita menettämättä mahdollisuutta vaikuttaa myös vaalin lopputulokseen.

Äänestys on neuvoa-antava, koska Suomen lain mukaan puoluekokouksen päätösvaltaa ei voi siirtää jäsenäänestykselle.

Äänestyksen tulos julkistetaan maanantaina 6. kesäkuuta. Puoluekokousedustajat valitsevat puheenjohtajan ja muun puoluejohdon lauantaina 11. kesäkuuta.